Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Renatko, mebli u nas bardzo mało :( To, co przewieźliśmy z poprzedniego mieszkania zapełniło może 10% powierzchni domu. Najbardziej przydałyby się szafy, ale w tej chwili oszczędzamy pieniążki na dokończenie kostki wokół budynku (może uda się w tym roku) oraz na taras (na wiosnę przyszłego roku).

Pozdrawiam!

No tak.. Wszystko ta kasa ..

Ale nie ma tego złego- wokół domku będzie pięknie, a urządzanie przed Wami.

A jak sprawuje się podłogówka?

Jak dobrze pójdzie to niedługo u mnie się zacznie , i ciągle się zastanawiam czy w całym domu robić, czy tylko dół a poddasze grzejniki.

Ech te dylematy...

Pozdro ;)

No tak.. Wszystko ta kasa ..

Ale nie ma tego złego- wokół domku będzie pięknie, a urządzanie przed Wami.

A jak sprawuje się podłogówka?

Jak dobrze pójdzie to niedługo u mnie się zacznie , i ciągle się zastanawiam czy w całym domu robić, czy tylko dół a poddasze grzejniki.

Ech te dylematy...

Pozdro ;)

dylematy są zawsze :-) u nas będzie całość w podłogówce i wiem ze będzie super:-)

My chyba tez na początku będziemy z tv i komputerem na kolanach...nawet nie wiem jakie meble bym chciała.

Podłogówkę na razie używamy tylko w dużej łazience (nad garażem). Na dole mamy podłogówkę w wiatrołapie, małym przedpokoju, małej łazience i kuchni - ale po sprawdzeniu, że działają prawidłowo, wyłączyliśmy wszystkie pętle na parterze gdyż śpimy na górze a w dzień nie jest jeszcze aż tak zimno.

Oczywiście miło gdy rano w dużej łazience jest cieplutko, ale wciąż nie jestem przekonany że podłogówka jest zbawieniem w porównaniu z tradycyjnymi grzejnikami. Te drugie są wygodne żeby szybko podgrzać pokój, z kolei rozgrzanie podłogówki zabiera 5-6 godzin. Zapewne gdy w zimie temperatury spadną poniżej zera, zalety podłogówki okażą się bardziej ewidentne.

Pozdrawam!

Iwonko, już chyba o tym pisałem, ale my też rozważaliśmy podłogówkę w całym domu - niestety wtedy nie moglibyśmy mieć desek dębowych w salonie i dużym przedpokoju ani wykładzin w pokojach. Plus kwestia kosztów, albowiem podłogówka wyszłaby nam znacznie drożej niż system mieszany. Natomiast nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś żałował montażu podłogówki "po całości", a więc jestem na 100% przekonany, że będziesz zadowolona z ciepłego domku :)

Pozdro!

Oczywiście miło gdy rano w dużej łazience jest cieplutko, ale wciąż nie jestem przekonany że podłogówka jest zbawieniem w porównaniu z tradycyjnymi grzejnikami. Te drugie są wygodne żeby szybko podgrzać pokój, z kolei rozgrzanie podłogówki zabiera 5-6 godzin. Zapewne gdy w zimie temperatury spadną poniżej zera, zalety podłogówki okażą się bardziej ewidentne.

Jakim styro macie ocieplony domek ? niektórzy już grzeją całkiem sporo wiec fajnie ze u Was ciepło :-)

prawidłowo działająca podłogówka w zimie działa niejako w sposób ciągły, nie ma potrzeby "nagłych" wzrostów bo ona utrzymuje zadaną temperaturę w domu/pomieszczeniach . Niestety potrzeba do tego trochę sterowników itp. Czas rozgrzewania zależny min od rodzaju wylewki oraz gęstości ułożenia ..i wielu innych :-) Grzejniki czasem pod względem wizualnym/aranżacji przestrzeni są mocno problematyczne :rolleyes: trzeba dopasowac do własnych potrzeb i projektu. Tak porostu na pewno podłogówka tam gdzie płytki , reszta wedle potrzeb i upodobań

my mamy wyliczone ze nie bedzie potzreba, ale w łazienkach mamy jeszcze ogrzewanie ścienne..

Iwonko, mamy na ścianach standardowe 15 cm zwykłego styropianu i 10 cm pod wylewkami, mimo to godz. 19-20 można jeszcze spokojnie wytrzymać bez jakiegokolwiek ogrzewania.

Sterowniki i mieszacze do podłogówki wymagają dodatkowych nakładów, które wg moich obliczeń zwróciłyby nam się po ok. 10 latach w porównaniu z tym, co ostatecznie zrobiliśmy, więc to był kolejny argument za grzejnikami we wszystkich pokojach. U nas jest prawie 200 metrów "po podłodze" (już bez garażu i kotłowni), więc różnica wychodziła BARDZO istotna na korzyść grzejników.

Pozdrawiam!

Sterowniki i mieszacze do podłogówki wymagają dodatkowych nakładów, które wg moich obliczeń zwróciłyby nam się po ok. 10 latach w porównaniu z tym, co ostatecznie zrobiliśmy, więc to był kolejny argument za grzejnikami we wszystkich pokojach. U nas jest prawie 200 metrów "po podłodze" (już bez garażu i kotłowni), więc różnica wychodziła BARDZO istotna na korzyść grzejników.

Pozdrawiam!

W tym przypadku nie ma jedynego słusznego wyboru i fajnie, przynajmniej nasze domy sa równe i dopasowane do właścicieli, każdy musi zdecydować co wybiera ze wzgledów finansowych, wygody, potrzeby aranżacji przestrzeni itp. My zdecydowaliśmy się ze wzgledu na to że pasuje nam takie rozwiązanie oraz ze względu na duże balkonowe okna.

Renata wy musicie przemyśleć co dla Was jest ważne , bo to Wam ma byc ciepło i przyjemnie :yes::yes:

Iwonko, mamy na ścianach standardowe 15 cm zwykłego styropianu i 10 cm pod wylewkami, mimo to godz. 19-20 można jeszcze spokojnie wytrzymać bez jakiegokolwiek ogrzewania.

super, czyli dobrze wszystko zgrane :yes:

Jak przejeżdżam obok waszego domku to tak trochę Wam zazdroszczę że już mieszkacie :hug:

• 2 weeks później...