Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Internet jest radiowy i sprawuje się - jak dla mnie - rewelacyjnie. Jedyna dłuższa przerwa była w wyniku Ksawerego, ale wtedy mieliśmy większe problemy (prawie urwała się antena sat.) i w ogóle tego nie odczuliśmy. Zresztą provider informował o tym co się dzieje więc wrażenia jak najlepsze.

Prędkość na razie mamy chyba 8 Mbps, ale są też szybsze pakiety np. 12 Mbps. Ceny nieco niższe niż w Warszawie za taką samą prędkość.

Jeśli chcesz konkretne namiary to pisz na priva - ale może Ci już podawałem? Bo wiem że kilka osób z Osiedla mnie pytało...

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...

Witam po dłuższej nieobecności :)

Poniżej przeklejam swój wpis z innego wątku, bo pisałem konkretnie o naszym domku.

----

Dzisiaj podliczyłem zużycie gazu od czasu zamieszkania w domu: wrzesień ok. 140m3, październik ok. 160 m3, listopad ok. 230 m3, grudzień ok. 290 m3, styczeń ok. 300 m3.

Podłogówka ok. 50 m2, grzejniki ok. 180 m2 (plus garaż i kotłownia gdzie grzejniki włączyłem tylko kilka razy). Kominka jeszcze nie mamy.

Wiem, że zużycie gazu jest spore, ale jest to pierwszy sezon a dom nie był w zamierzeniu specjalnie energooszczędny.

W ostatnich kilku dniach kiedy ucichł ten mroźny wiatr, w domu jest bardzo ciepło i w ciągu dnia piec praktycznie nie grzeje, co zapewne przełoży się na mniejsze zużycie gazu.

sama jestem ciekawa jakie będzie u nas ostatecznie zużycie gazu. teraz dopiero będziemy mieli "realne" zuzycie bo pierwszy miesiac z względnie pozatykanymi dziurami. liczę ze jesli teraz będzie ok a moze byc tylko lepiej to super ;-)

taras fajny , wiosna juz tuz tuż wiec miło będzie korzystać :-)

Iwonko, masz tylko podłogówkę więc na 100% zużycie gazu będzie u Ciebie mniejsze niż u mnie :)

Notabene - od 2 dni piec często się wyłącza lub pracuje na niskiej temperaturze - i gazu idzie ok. 10 m3 dziennie zamiast 15m3 jak jeszcze tydzień temu. Temperatura na zewnątrz jest wciąż na znacznym minusie, a w domu jest ciepło - zapewne jest to kwestia braku mroźnego wiatru, przez który jeszcze niedawno marzliśmy po nocach :(

Edytowane przez cypryski

Piękne słońce za oknem skłania nasze myśli ku tarasowi. Do wiosny jeszcze daleeeko, a na zewnątrz -5 stopni - jednak od samego planowania tarasu zrobiło nam się cieplej :)

Oto nasz aktualny projekt.

[ATTACH=CONFIG]240854[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]240855[/ATTACH]

Taras na gruncie, wyłożony płytami tarasowymi Libet (seria Monza Elegante).

Wygląda ciekawie. A może pomyślcie nad połączeniem tarasu z opaską wokół domu (o ile taką planujecie) będzie łatwiej i szybciej dojść na front domu niż przy obecnym założeniu (albo okrążacie murek, albo skaczecie przez niego).

Drimeth, absolutnie masz rację - należałoby poprowadzić opaskę dookoła tarasu. Ale to jest dodatkowy koszt parę tys. zł. - i nie wiem czy damy radę "w pierwszym rzucie".

Na razie w realu nie ma nawet tych części opaski, które widać na wizualizacji. Powstaną razem z tarasem. Ale wokół samego tarasu... nie wiem czy się uda w tym roku :(

Pozdrawiam!

Edytowane przez cypryski

Drimeth, absolutnie masz rację - należałoby poprowadzić opaskę dookoła tarasu.

Myślałam o opasce wokół domu.

Rozumiem. Ale jeśli mimo wszystko planujecie opaskę wokół domu to nie róbcie murka do samych ścian. Zostawcie sobie przejście, na razie możecie tam postawić większe donice, a potem jak dojdzie opaska to się donice odsunie.

Jeśli zrobicie teraz murek po całości to potem będzie trzeba go kuć, szkoda robocizny i materiałów.

Drimeth - przez opaskę rozumiałem pasek z kostki brukowej :) Jeśli chodziło Ci opaskę drenażową to takiej nie planujemy. Dopiero teraz zrozumiałem że chyba myślimy o dwóch różnych rzeczach :) Potrzebujemy opaskę z kostki tylko do odprowadzania wody z rynien trochę dalej od ścian.

W tej chwili mamy takie dłuuugie końcówki rynien i to nie wygląda fajnie (choć rolę spełnia).

Pozdrawiam!

Aha, czyli zrozumiałem dobrze za pierwszym razem :)

Na tej ostatnie wizualizacji widać opaskę doprowadzoną wzdłuż budynku do początku tarasu. Ty sugerowałaś, że trzeba go doprowadzić dalej - tak, aby przejść "suchą nogą" na taras, prawda? Jeśli tak, to absolutnie się zgadzam, tego zabrakło na wizualizacji ale to dlatego, że nie jestem pewien czy damy radę do zrobić w tym roku..

Obecni nasza kostka przed domem "zachodzi" o 85 cm poza każdy bok domu - planujemy tę opaskę dokończyć wraz z tarasem.

Nie wiem czy teraz wszystko dobrze wyjaśniłem?

Pozdrawiam!

Dobrze że się zrozumieliśmy :)

Moja propozycja była aby zrobić przejście z tarasu do opaski przy murze domu. Wtedy nie musiałbyś ciągnąć opaski aż dookoła tarasu.

Z ciekawości, jakie wymiary tarasu planujecie?

Czy 85cm szerokości opaski to za mało, żeby przejść nie przytulając się bardzo do ścian domu?

To wymagałoby inej lokalizacji schodów albo dodania schodów od innej strony... Natomiast nam się podoba tylko wesja zw schodami naprzeciwko drzwi tarasowych więc chyba łatwiej będzie troszkę dalej pociąnąć opaskę.

85 cm jest akurat żeby JAKOŚ przejść wokół domu suchą nogą :)

Taras w tej chwili na projekcie i wizualizacji ma ok. 8 m. długości (wzdłuż całego salonu) i 3.5 m. szerokości.

Pozdrawiam!