Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

Sheila, dopiero kiedy się spotkam z projektantką (lub kiedy otrzymam wstępny projekt) to będę wiedział czy był to dobry wybór. Wiem, że ta firma wykonuje całe ogrody i chcę z nimi o tym porozmawiać. Oczywiście dam Ci znać jeśli będzie warto ich polecić.

Co do ogrodzenia, już w ub. roku planowałem zrobienie ogrodzenia z wykonawcą który zbudował mi dom, taras i podjazdy - czyli deweloperem całego Osiedla. Jak dla mnie, zawsze byli solidni i nie najdrożsi. A kontakt - zawsze super sympatyczny :)

ivy17 - cieszę się że i Ty planujesz prace w ogrodzie :) Niestety ja raczej nie widzę u siebie szansy na trawkę w tym roku... Zanim zacznę przygotowywać grunt do zasiania trawy, czeka nas jeszcze decyzja co do studni i ewentualnie automatycznego nawodnienia. Raczej nie widzę możliwości finansowych aby ruszyć te kwestie w tym roku.

Tak więc na razie planujemy tylko ogrodzenie siatką i projekt ogrodu. To plan minimum.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ivy17 - cieszę się że i Ty planujesz prace w ogrodzie :) Niestety ja raczej nie widzę u siebie szansy na trawkę w tym roku... Zanim zacznę przygotowywać grunt do zasiania trawy, czeka nas jeszcze decyzja co do studni i ewentualnie automatycznego nawodnienia. Raczej nie widzę możliwości finansowych aby ruszyć te kwestie w tym roku.

Tak więc na razie planujemy tylko ogrodzenie siatką i projekt ogrodu. To plan minimum.

Ja chce zrobić tern pod trawkę i może właśnie trawę przed płotem żeby można było swobodnie działać z dostawa ziemi/rozplantowaniem jej itp.

Co do nawadniania to faktycznie jesli ogród ma być z prawdziwego zdarzenia to dobrze to zrobić razem projketem zeby wiedziec która roslina ile potrzebuje wody itp.

Dzisiaj otrzymałem zaległą fakturę za gaz i wreszcie mogłem dokładnie obliczyć koszt utrzymania domu w ubiegłym roku. Co zaliczyłem:

- gaz

- prąd

- woda

- wywóz szamba

- wywóz śmieci

- ochrona Solid

Średniomiesięczny koszt utrzymania domu wyniósł 850 zł. Czyli ok. 2 razy więcej niż koszt mieszkania ALE powierzchnia (i to nie licząc garażu) ponad 3 razy większa.

Dzisiaj otrzymałem zaległą fakturę za gaz i wreszcie mogłem dokładnie obliczyć koszt utrzymania domu w ubiegłym roku. Co zaliczyłem:

- gaz

- prąd

- woda

- wywóz szamba

- wywóz śmieci

- ochrona Solid

Średniomiesięczny koszt utrzymania domu wyniósł 850 zł. Czyli ok. 2 razy więcej niż koszt mieszkania ALE powierzchnia (i to nie licząc garażu) ponad 3 razy większa.

Ile płacicie za Solid ?? Ja średnio- roczne wyliczyłam wczoraj tez po rachunku za gaz na poziomie 550 zł razem z internetem, oczywiście w miesiącach zimowych więcej a letnich mniej :cool:

Też myślałem o siatce przeciw kretom ale... ostatnie ślady kretów widziałem 2 lata temu czyli zanim zaczęliśmy budowę.

Przez cały zeszły sezon żaden się nie pojawił. Poza tym nikt w okolicy (tzn. wśród osób, z którymi rozmawiałem) nie kładł siatki. Niemniej poruszę tę kwestię na spotkaniu z projektantem/wykonawcą.

koniecznie porusz bo ilość pracy przed założeniem ogrodu i daniem od razu siatki a po założeniu jest nieporównywalna niestety.

Krety ogólnie zawsze sie poajwiają gdy są sprzyjające warunki, czyli piękna trawka, robaczki i ogólna sielanka. W skrócie, przychodzą na gotowe.

Też myślałem o siatce przeciw kretom ale... ostatnie ślady kretów widziałem 2 lata temu czyli zanim zaczęliśmy budowę.

Przez cały zeszły sezon żaden się nie pojawił. Poza tym nikt w okolicy (tzn. wśród osób, z którymi rozmawiałem) nie kładł siatki. Niemniej poruszę tę kwestię na spotkaniu z projektantem/wykonawcą.

Ja byłam przekonana ze nie ma kretów i nie myślalam o siatce do niedawna - ale na dwóch działkach obok nas zobaczyłam duzą ilośc kretowisk..znaczy jednak u nas tez są :bash:

Ja byłam przekonana ze nie ma kretów i nie myślalam o siatce do niedawna - ale na dwóch działkach obok nas zobaczyłam duzą ilośc kretowisk..znaczy jednak u nas tez są :bash:

Ojej, czyli jednak bez siatki się nie obędzie... bo skoro wciąż krążą w okolicy, to zapewne będzie tak jak pisał Autorus - przyjdą na gotowe... Ech, i tak ucieka kolejny tysiączek albo dwa :(

Dzisiaj mieliśmy pierwsze spotkanie z projektantem (i być może wykonawcą) ogrodu. Omówiliśmy wszelkie istotne kwestie - czego nie chcemy, co chcemy i jak bardzo tanio chcemy :)

Do końca przyszłego tygodnia dostaniemy pierwszy szkic. O kosztach potencjalnej realizacji nie rozmawialiśmy. Dzięki temu nie wpadliśmy jeszcze w depresję ;)

Autorus - broń Boże nie życzę źle sąsiadom. Niestety niektórzy z nich sami się proszą o nieszczęście próbując oszczędzać gdzie się da - na przykład stawiając ogrodzenie z siatki nie robią podmurówki :(

to chyba kwestia funduszy i wiedzy :rolleyes: szczęśliwie katastrofy budowlanej nie będzie z tego :-)

orientowałam się w sprawie siatki i wychodzi jakieś 1,2 za m2 + szpilki do montażu podtrzymującego przy ziemi przy zasypywaniu ;)

Iwonko, co do ogrodzenia z siatki to koszt wyniesie nas ok. 120 zł za metr bieżący ogrodzenia ("pod klucz"). Wiem, że to wygląda drogo, ale na tym nie chcemy oszczędzać.

Natomiast co do projektu, uzgodniliśmy już wcześniej koszt ok. 800-1000 zł za projekt koncepcyjny, tzn. bez bardzo szczegółowych opisów nasadzeń itp. Jak otrzymamy gotowy projekt koncepcyjny, zobaczymy co uda się z tym dalej zrobić :)