Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

Iwonko, co do ogrodzenia z siatki to koszt wyniesie nas ok. 120 zł za metr bieżący ogrodzenia ("pod klucz"). Wiem, że to wygląda drogo, ale na tym nie chcemy oszczędzać.

Natomiast co do projektu, uzgodniliśmy już wcześniej koszt ok. 800-1000 zł za projekt koncepcyjny, tzn. bez bardzo szczegółowych opisów nasadzeń itp. Jak otrzymamy gotowy projekt koncepcyjny, zobaczymy co uda się z tym dalej zrobić :)

Cena za płot taka standardowa z tego co się dowiadywałam ;)

Cena za projekt...hmmm nie wiem , bo jeszcze się rozeznałam w temacie :rolleyes:

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena za płot taka standardowa z tego co się dowiadywałam ;)

Cena za projekt...hmmm nie wiem , bo jeszcze się rozeznałam w temacie :rolleyes:

Tylko, że u nas jest to 100 metrów bieżących :( A byłoby 130 mb gdyby nie fakt, że dogadaliśmy się z sąsiadem z jednego (węższego) końca działki i on tę część 30 mb zrobił sam, po niskich kosztach.

• 2 weeks później...
Pierwszy wpis jest chyba najtrudniejszy, więc po prostu podam podstawowe informacje.

Nasza rodzina to 2+1 (córcia ma 4.5 roku). Chcemy zbudować domek pod Grodziskiem Mazowieckim. Kilka miesięcy temu kupiliśmy działkę 1500 m2 na terenie rozwijającego się osiedla domów wolnostojących i bliźniaków.

Witam, po pierwsze gratuluję domu! Też noszę się z zamiarem budowy domu w podobnej lokalizacji (w "połowie drogi" pomiędzy Pruszkowem a Grodziskiem). Chciałbym zapytać o koszt adaptacji projektu gotowego i jeśli jesteście zadowoleni z architekta również o namiary na niego. Czy projekt gotowy wybrany przez Was, miał jakieś błędy wychwycone na etapie adaptacji? Będę wdzięczny za pomoc, gdyż jeden z miejscowych architektów z którym wstępnie rozmawiałem odradza projekty gotowe - chcę więc poznać opinię innych.

Pozdrawiam.

Witam, miło Cię tu gościć :)

Adaptacja wyniosła nas może 2-3 tys., więc projekt zamknął się kwotą poniżej 5 tys. Na pewno projekt indywidualny kosztowałby bliżej 10 tys.

Ogólnie z architekta byliśmy zadowoleni tylko w kwestii szybkiego tempa jego pracy i skutecznego złożenia przez niego wniosku o pozwolenie na budowę. Niestety kilku rzeczy nie wyłapał, o kilka sami musieliśmy się upomnieć. Także generalnie nie polecam (choć człowiek był bardzo miły).

Także jeśli możesz dorzucić jakieś 5 tys. do budżetu na projekt indywidualny - to gorąco polecam takie rozwiązanie :)

Wczoraj dostaliśmy 3 wersje koncepcyjne ogrodu. Co prawda trochę spóźnione, ale BARDZO nam się podobają :) Autorka uwzględniła wszystkie nasze preferencje, co było bardzo miłą niespodzianką.

Potrzebujemy trochę czasu, żeby się przez to wszystko "przegryźć" i stworzyć jedną, ostateczną wersję gdyż każdy z projektów zawiera pewne elementy, które chcielibyśmy zachować.

Nie wiem czy jest sens (i czy w ogóle mogę) publikować te wstępne projekty koncepcyjne, może zrobię to dopiero z projektem ostatecznym?

Tak czy inaczej, w najbliższych dniach będziemy nad tym siedzieć i myśleć, myśleć, myśleć...

Nie wiem czy jest sens (i czy w ogóle mogę) publikować te wstępne projekty koncepcyjne, może zrobię to dopiero z projektem ostatecznym?

Tak czy inaczej, w najbliższych dniach będziemy nad tym siedzieć i myśleć, myśleć, myśleć...

Pokaż, zawsze sa dobre dusze tutaj na FM co cos doradzą , podpowiedzą :rolleyes:

Ulegnę :) I pokażę wersję, do której się najbardziej skłaniamy. Z tym, że oczywiście będzie trochę zmian. Jest to bardzo wstępna koncepcja, dokładniejszy projekt wraz z kosztorysem mamy dostać bo zatwierdzeniu ostatecznej wersji koncepcyjnej.

Zaznaczę jeszcze, że część działki nie podlegała projektowi gdyż jest albo już częściowo zagospodarowana, albo mamy wobec niej bardzo konkretne plany (parking/wiata samochodowa).

Założenie projektu było takie, aby ogród był niedrogi w wykonaniu i nie wymagał dużo pracy nad utrzymaniem :) Projekt miał się opierać na rosnących na działce brzozach (zaznaczonych na niebiesko).

wersja_1.jpg

• 3 weeks później...
Ulegnę :) I pokażę wersję, do której się najbardziej skłaniamy. Z tym, że oczywiście będzie trochę zmian. Jest to bardzo wstępna koncepcja, dokładniejszy projekt wraz z kosztorysem mamy dostać bo zatwierdzeniu ostatecznej wersji koncepcyjnej.

[ATTACH=CONFIG]308323[/ATTACH]

Jak tam prace nad koncepcją ogrodu, wybraliście coś juz ??

• 2 weeks później...