Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

Chcemy utrzymać kolorystykę całego domu i otoczenia, czyli biało-szaro-grafitową. Mam nadzieję, że po dalszych rozmowach na temat kosztów nie trzeba będzie tego projektu za wiele zmieniać. Wypełnienie będzie z metalowych przęseł z prześwitem 2 cm. Wysokość ok. 180 cm.

max3a.jpg max3b.jpg max3c.jpg max3d.jpg

Planujemy zrobić ogrodzenie od A do Z, tzn. wraz z konieczną dobudową ok. 25 m2 nawierzchni z kostki oraz z automatyką bramy, przelotową skrzynką pocztową i wideodomofonem. W tej ostatniej kwestii musimy skonsultować się z elektrykiem bo niestety nie pamiętamy czy podczas budowy ułożone zostało wystarczające okablowanie :( W najgorszym razie będzie po prostu domofon...

W ciągu 2 tygodni - po obmiarach - będziemy już dokładnie zorientowani czy ten projekt jest realistyczny w ramach naszego budżetu.

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten pierwszy wzór wygład jak drabina, czy aby nie będzie zachęcał do sprawdzenia go w tej roli ?

Jak napisałem, prześwit 2 cm więc raczej trudno się będzie wspiąć :) Większość horyzontalnych wypełnień jest bardziej przyjazna dla wspinaczy... Ale i tak najważniejszy jest chyba system alarmowy...

Myślę ze płot o takiej wysokości klasycznej jakiby nie był nie jest dla kogokolwiek przeszkodą :cool:

najbardziej podoba mi sie pierwsza inspiracja , sama kiedys cos podobnego planuję ;-)

Gość Gos**c
Dzięki za opinie :) Nam też się wersja nr 1 podoba najbardziej, zwłaszcza jeżeli chodzi o metalowe przęsła

Czy będziesz kupowac gotowe przęsła czy ktoś będzie ci robił? Czy wiesz jaki koszt tych przęseł?

Ja planuję coś podobnego. Inspiracją dla mnie były przęsła aluminiowe ale koszt mnie powalił.

Mozesz napisac coś więcej o tych metalowych przęsłach, tj. grubość, jakie zabezpieczenie antykorozyjne itd.

Przęsła będą na zamówienie. W ubiegłym roku mieliśmy już wycenę na ok. 10-11 tys. zł. Wówczas długość miała być 3,3 m, wysokość 1,5 m, sztachetki o szerokości 8 cm z prześwitem 2 cm (czyli 8 cm sztachetka, potem 2 cm prześwitu, kolejna sztachetka 8 cm itd. - nie umiem tego lepiej opisać).

Grubość sztachetki 2 cm, grubość ramy 4 cm - jeśli dobrze pamiętam.

W naszym tegorocznym projekcie z uwagi na wyższą podmurówkę i dodane 2 słupy, wymiary przęseł będą ok. 2,3 m długości i 1,3 m wysokości. Więc liczymy na to, że cena nie będzie wyższa od ubiegłorocznej wyceny, a może nawet nieco niższa.

Powyższa wycena obejmuje również bramę przesuwną 4 m i trzy furtki (jedną wejściową i 2 altankowe). W tym są jeszcze 3 dodatkowe przęsła tworzące altankę (frontowa ścianka altanki będzie z bloczków łupanych, jak reszta ogrodzenia).

Przęsła będą zabezpieczone i pomalowane farbą podkładową, ale ekipa od ogrodzenia pomaluje je na docelowy kolor (grafit).

• 2 weeks później...

Po rocznej przerwie ponownie nawiedzam Twój wątek :)

Przez ten czas skonkretyzowały się nasze wymagania co do projektu i wykończenia. Mamy bardzo podobne wymagania odnośnie wielkości domu (ok. 150-160 p.u. , ok. 220-230 po podłodze) i jego bryły. Nawet jeśli chodzi o Wasze wykończenie (np. styl kuchni) i jego standard (drewno zamiast paneli, schody) - mamy podobny gust ;) i w taki podobny standard celujemy.

Biorąc powyższe pod uwagę, chciałbym Cię zapytać o dwie rzeczy - 1. czy mógłbym otrzymać namiary na ekipę, która budowała SSO z dachem? Jeśli to nie tajemnica to byłbym wdzięczny również za informacje ile Was to kosztowało; 2. czy mógłbyś się podzielić informacją ile wyniosła Was inwestycja do chwili obecnej? Mieszkamy w tym samym rejonie, więc taka informacja byłaby cenna dla mnie w kontekście zaplanowania własnej budowy i rozważenia choćby kwestii finansowania. Gdybym miał szacować, to na podstawie zdjęć i informacji z wątku stawiałbym na kwotę około 550k.

Oczywiście odpowiedź może być na priv :)

Witam ponownie,

milo mi, że planujecie podobne wykończenie jak my :)

Ekipy niestety Ci nie polecę, bo oni pracują wyłącznie na terenie mojego osiedla domków (wiem bo ich pytałem na prośbę innych forumowiczów). Ekipa ma tutaj bardzo dużo zleceń na najbliższych kilka lat, więc z powodów chociażby logistycznych nie są zainteresowani zleceniami nawet 5 km dalej.

Kosztów inwestycji po prawie 3 latach nie jestem w stanie dokładnie podać, ale ta kwota którą wymieniasz jest zapewne dość bliska. Pamiętam jednak, że około połowę tej kwoty kosztował nas stan SSZ.

Pozdrawiam!