Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj panowie kończą obróbkę ogrodzenia - montaż zamków, elektromagnesów itp. Pozostanie jeszcze pomalowanie wszystkich przęseł - przy czym kolor się nie zmieni.

Zostało jeszcze zamówione dodatkowe przęsło do altanki śmieciowej - od strony gdzie jest w tej chwili siatka na podmurówce. Ekipa była lekko zdziwiona bo byli przekonani, że sobie zasłonię tę stronę jakimś ażurowym przegrodzeniem, podczas gdy ja chciałem mieć wszystkie 3 boki altanki z metalowych przęseł :)

W przyszłym tygodniu jesteśmy wstępnie umówieni z elektrykiem na podłączenie wideodomofonu, automatyki bramy i kilku lampek zewnętrznych, m.in. reflektora najazdowego nad garażem, oświetlenia ganku i kinkietów na taras.

Liczę również na przybycie w przyszłym tygodniu ekipy od kostki brukowej oraz na pana od dachu.

Oczywiście - znając życie - jest zupełnie możliwe, że to wszystko przeciągnie się w czasie. Ale jednak powoli, powoli zbliżamy się do końca :)

Adam626 - dzięki :) Skrzynka z wideomofonem jeszcze nie zamontowana i nie podłączona, więc wstrzymam się z poleceniem producenta aż będę miał pewność, że wszystko pracuje tak jak powinno.

Dzisiaj ekipa od ogrodzeń maluje przęsła. Był drobny problem z odpowiednią farbą i straciliśmy przez to kilka dni. No, ale to normalka na każdej budowie :)

Wczoraj przyjechał szef ekipy od kostki brukowej i omówiliśmy zakres prac. Także powoli, powolutku...

Na przęsłach jest podkład, teraz malują jakąś specjalną farbą (ma wystarczyć na kilka lat bez żadnej konserwacji). Przy okazji wyszła kwestia, że trzeba odmalować słupki ogrodzenia z siatki. Widać już lekkie objawy korozji w niektórych miejscach. Podobno te słupki nie były zabezpieczone tak dobrze jak przęsła i słupki ogrodzenia frontowego. Na szczęście koszt nie będzie duży, a ekipa jest na miejscu więc załatwimy to od razu.

No właśnie są ocynkowane, ja po prostu się na tym nie znam i nie potrafiłem dopytać :)

Edit: wykonawca miał tylko chwilowe kłopoty z farbą, bo zamiast matowej przyszła z połyskiem...

Natomiast - o ile dobrze rozumiem - nieocynkowane były słupki ogrodzenia z siatki. Dlatego wczoraj i dzisiaj są one malowane jakąś specjalną farbą, która wchodzi w interakcję z rdzą itd. itp. No i wykonawca gwarantuje że w ten sposób nie będzie trzeba konserwować ani ogrodzenia frontowego ani ogrodzenia z siatki przez najbliższe kilka lat.

Edytowane przez cypryski

Zapewne masz rację :) Przyznam, że nie zwracałem uwagi na ocynkowanie czy też jego brak w przypadku słupków w ogrodzeniu z siatki, uważając je za mniej istotne. Natomiast zależało mi na najwyższej możliwie jakości przęseł w ogrodzeniu frontowym. Więc niejako przy okazji wyszła kwestia konieczności "poprawienia" tamtych słupków - zresztą ekipa sama zgłosiła mi, że jest taka potrzeba i zasugerowała trwałe rozwiązanie.

Pozdrawiam!

• 1 month później...

Jestem winien informacje o zakończeniu prac nad ogrodzeniem frontowym. Niestety nie mam takich informacji :)

To znaczy zasadnicze prace dobiegły końca, ale zostało mnóstwo drobiazgów. Czego brakuje:

- dach altanki (prace zaczną się lada dzień)

- gniazdko 230V pod skrzynką pocztową od strony domu (w trakcie prac jedna z ekip zasypała niezbędny peszel i teraz trzeba go odnaleźć - zapewne pod napędem bramy wjazdowej)

- wymiana klamek w furtce wejściowej na gałki (tak, aby wejście z zewnątrz było niemożliwe, bo w tej chwili każdy może sobie nacisnąć klamkę i wejść)

- jeden z monitorów systemu wideodomofonowego powędrował do naprawy gwarancyjnej. Przez kilka tygodnie nie mogliśmy zlokalizować błędu, firma sugerowała, że pan elektryk albo nie umie prawidłowo podłączyć monitorów, albo źle położył kable. W końcu okazało się, że jeden monitor działa dobrze zarówno na parterze jak i na poddaszu, zaś drugi nie działa ani tu, ani tam. Więc czekamy teraz na informacje czy zostanie naprawiony czy wymieniony.

20160728_185557.jpgmurator_01.jpg20160725_165504.jpg20160725_164938.jpg20160724_173556.jpg

Inne uwagi:

- generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni, ale również zmęczeni całą tą operacją. Trwa to już od kwietnia i myślę, że jeszcze poczekamy z miesiąc zanim zapniemy wszystko na ostatni guzik

- adres na skrzynce jest bardzo mocno podświetlony, co jest super. ALE nie jest podświetlony przycisk wywołania dzwonka :) Poczekam do zimy i być może zamontujemy jakąś małą lampkę solarną jeżeli trafienie palcem w przycisk okaże się naprawdę trudne w ciemnościach.

Na końcu zdjęcie drobnego nabytku - tani parasol z wyprzedaży. Docelowo planujemy zadaszyć cały taras, ale to będzie kolejna droga inwestycja więc poczeka kilka lat. Tymczasem będziemy się ratować parasolem przed słońcem i deszczykiem.

20160728_185624.jpg20160809_084156.jpg20160809_084214.jpg20160731_180819.jpg

• 2 months później...
bajcik, serwerownia w moim przypadku to termin umowny. Na razie jest to pusta garderoba na poddaszu gdzie stoi router i serwer sieciowy Synology. Stamtąd rozprowadzone są wszystkie przewody TV i LAN do każdego pokoju. Kiedyś zamontuję tu porządne metalowe półki typu rack, ale na razie nie jest to priorytet :)

• 4 weeks później...

Troszkę zaniedbałem dziennik, a przecież nie zamieściłem zdjęć gotowej altanki śmieciowej :)

Plan na przyszły rok:

1) budowa kominka w salonie

2) zabudowa sufitu w salonie (KG z LED, + projektor + ekran elektryczny itp.).

3) budowa studni głębinowej (jeszcze nie wiem czy się uda)

W tej sytuacji prace nad ogrodem musimy raczej odłożyć na 2018 rok...

20161114_141624.jpg20161114_141633.jpg20161114_141643.jpg 20161114_141709.jpg

20161114_141624.jpg

20161114_141633.jpg

20161114_141643.jpg

20161114_141709.jpg