Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drimeth wielkie dzięki :)

Nie mamy jeszcze "oficjalnych" planów na przyszły rok, ja bym osobiście bardzo chciał ruszyć z ogrodem, ale moja Sz. Druga Połówka wolałaby np. 1) zabudowę obu garderób 2) szafy na wymiar w wiatrołapie i korytarzu 3) kominek. W tej kolejności.

Którąś z tych pozycji na pewno zrobimy, być może dwie z nich. Ale to oznacza, że ogród musi poczekać do 2018 roku :(

Ale pożyjemy, zobaczymy :)

Pozdrawiam!

Rozumiem, że każdy ma swoje priorytety.

Jeśli postanowicie faktycznie realizować wnętrze domu to nadal możesz próbować zaprojektować swój ogród. To nic nie kosztuje. Kartka, ołówek i trochę czasu. Jeśli jesteś zainteresowany to chętnie pomogę w tworzeniu projektu. Projekt jest bardzo istotny, potem możesz sobie spokojnie etapami realizować.

• 1 month później...

Witam :)

No to jestem u Ciebie ;) Po odpowiedzi na Twój post w moim dzienniku, żeby nie zapomnieć wpisuję się od razu w Twoim.

Dzisiaj rozpocząłem lekturę Twojego dziennika i na razie skończyłem na Waszym pierwszym grillu, w lecie 2013r. Wydaję mi się, że takiego tempa prac, to nie jeden inwestor mógłby Wam pozazdrościć :) Jeśli nie liczyć tej opsuwy z oknami, to chyba większych perturbacji wtedy nie było? Ale mimo wszystko, tak jak u siebie napisałem, takie budowanie od podstaw to nie na moje nerwy :( Inna sprawa, że później jest co wspominać i chyba większy sentyment jest do domu co "własnymi rencami" postawiono. A i wiadomo w czym się mieszka.

Pozdro.:)

Skoro się już dzisiaj odezwałem w dzienniku, to dodam jeszcze, że na 90% ruszamy na wiosnę z budową kominka :)

Projekt mamy już od 3 lat, mam nadzieję że po tym czasie dogadamy się z autorem projektu którego chętnie widzielibyśmy również jako wykonawcę. Jak będą pierwsze efekty rozmów, to wrzucę tutaj projekt i wizualizacje.

Pozdrawiam!

Witam :)

No to od teraz będę już na bieżąco z wpisami w Twoim dzienniku. I na początek mam dwa pytania. Przede wszystkim chodzi mi o siatkę przeciw kretom. W jednym ze swoich postów, konkretnie TUTAJ, napisałeś, że m2 siatki kosztowałby ok. 4zł. Rozumiem, że ta cena to była/jest tylko za położenie siatki czy może siatka z trawnikiem? Bo u nas, sympatyczna pani ogrodniczka liczy sobie(nam) ok.30zł za m2 profesjonalnego? trawnika z siatką :o A w ogóle, to czy zdecydowaliście się w końcu na ową siatkę, gdy będziecie robić ogród? My na razie temat trawnika i siatki sobie odpuściliśmy, bo uważam(być może się mylę), że to będą pieniądze po części wywalone w błoto. Dlaczego? Siatka krety powstrzyma, ale pozostają nornice, karczowniki (i ew. myszy polne), które ryją tuż pod powierzchnią i też potrafią nieźle zdewastować trawnik :( Niestety znamy to z autopsji:cry:

A tak przy okazji chciałem się dowiedzieć skąd miałeś takie fajne zdjęcia "z lotu ptaka" okolicy swojego osiedla?

A tak wyglądała działka jeszcze ubiegłego lata :)

[ATTACH=CONFIG]165563[/ATTACH]

Pozdrawiam autora i wszystkich piszących w tym dzienniku :)

Sprawdziłem w wycenie, którą dostałem od projektantki (i - być może - przyszłej wykonawczyni) naszego ogrodu. Wycena jest sprzed ok. 2 lat. Trawnik z siewu 7 zł/m2 + 4 zł/m2 za siatkę przeciw kretom. Cena z robocizną.

Kiedy ruszymy z realizacją ogrodu (za rok lub być może 2 lata), to na 100% będzie siatka na krety bo w tym roku znalazłem nowy kopiec - w środku zimy, tuż przed tarasem :(

Nornice i inne stworzenia - raczej wątpię że grasują masowo bo chyba żaden z sąsiadów (bliższych i dalszych) nie skarżył się na to. Wiem też, że większość nie ma siatki przeciw kretom, a jednak ogrody mają ładne.

Jeśli chodzi o zdjęcia z lotu ptaka - zaczerpnąłem je ze stron WWW dewelopera, który zbudował większość domów w okolicy. Poza tym na naszym Osiedlu Książenice mieszka np. mistrz świata w szybownictwie pan Sebastian Kawa i zdaje się, że też robił jakieś zdjęcia naszej okolicy :) Latają też często balony i stamtąd są czasami zdjęcia w lokalnych serwisach.

Pozdrawiam !

• 1 month później...

Ponieważ właśnie poczyniliśmy ostateczne ustalenia - w tym finansowe - ze specjalistą (zdunem), który wykona dla nas kompleksowo kominek, nareszcie mogę pokazać kilka rysunków. Wszystko to czekało na realizację ponad 3 lata :(

No ale nareszcie - kominek narożny w naszym salonie będzie wykonywany w dniach 19-24 czerwca.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to będę mógł z czystym sumieniem polecać pana Staszka, do którego mam duże zaufanie patrząc na jego dotychczasowe dzieła :)

kominek narożny książenice056.jpgffffff121.jpg

kominek narożny książenice056.jpg

ffffff121.jpg

• 2 weeks później...

Trafiam tu przypadkiem szukając informacji o płocie i już wiem, że zostanę dłużej

Bardzo fajnie napisany dziennik, czyta się świetnie, informacje podane w pigułce w sposób przejrzysty. Dom fajnie rozplanowany, super wyszedł taras, generalnie Wasza wizja domu w moim odczuciu taka optymalna. Jestem pełna podziwu dla Waszych dokonań :)

• 1 month później...

Zdjęcia z kolejnego etapu budowy kominka. Pan Staszek (który realizuje ten projekt) opowiadał mi dzisiaj o zastosowanym wkładzie kominkowym. Sam go zresztą wybrał :) Jest to MBZ 13 firmy kratki.pl, dość nowy model o dobrych parametrach, wkład bezrusztowy (czyli niepotrzebny popielnik) z systemem czystej szyby (dzięki kurtynie powietrza).

Oczywiście są lepsze i dużo droższe wkłady, ale chyba na okazjonalne i rekreacyjne palenie, które przewidujemy - model wygląda w sam raz :)

20170624_102000.jpg

20170624_144320.jpg

Hejka! Nie, kominek nie jest DGP - palenie będzie tylko rekreacyjne, nie chodzi o ogrzanie żadnych innych pomieszczeń poza salonem. Aczkolwiek będzie jeszcze dodatkowa kratka na klatce schodowej bo tam nie ma grzejników i czasem jest ciut za chłodno.

Ściany są obłożone izolacją, szczerze mówiąc nie wiem jaki to materiał, ale ma ok. 5 cm i jest dość twardy.

Pana Staszka jak najbardziej polecę, ale dopiero jak skończy :)

Pozdrawiam!