Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powoli zbliżamy się do końca. Pojawiły się już płytki przed kominkiem, dekoracyjne płytki wokół wkładu oraz kratka na schodach.

Natomiast w tym tygodniu nie będzie jeszcze pojemnika na drewno (na dole kominka) ponieważ będzie dopiero zrobiony na dokładny wymiar. Mam nadzieję, że bardzo wkrótce :)

20170627_155205.jpg

20170627_180623.jpg

20170627_180641.jpg

20170627_180747.jpg

20170627_180839.jpg

Ponad 24 godziny nie było prądu po horrendalnych wichurach w naszym regionie :(

Dlatego z pewnym opóźnieniem dokumentuję zakończenie budowy kominka. Z pewnym zastrzeżeniem: pan Staszek dowiezie jeszcze za jakiś tydzień czy 10 dni pojemnik na drewno (na wymiar). Ponadto muszę ściągnąć elektryka aby podświetlić kominek z obu boków listwami LED.

I jeszcze wyjaśnienie do zdjęć: szary peszel z obu boków kominka posłuży docelowo do rozprowadzenia przewodów do kolumn od amplitunera. Do tego czasu peszel jest za długi i trochę psuje efekt :(

20170629_122122.jpg

20170629_122136.jpg

20170629_122152.jpg

20170629_122232.jpg

20170629_122243.jpg'

Tak się Wam wichura dała we znaki? Wczoraj przed cały dzień WKD nie kursowała, ledwo wróciłem do domu, a dzisiaj praca zdalna na wszelki wypadek :p

Przechodząc natomiast do sedna - kominek wygląda super, bardzo mi się podoba.

P.S. Duże zdjęcia wrzucasz za pomocą Chroma?

Pozdrawiam.

Zdalna praca u nas była niemożliwa gdyż przez ponad 24 godziny nie było prądu :( WKD nie używam, a z uwagi na przebudowę S* jeździmy teraz głównie A2.

Dzięki za mile słowo o kominku. Za tydzień czy dwa (jak już będzie pojemnik na drewno i oświetlenie LED) wrzucę porównanie z wizualizacją. Podpowiedź: jesteśmy very happy :)

P.S. Używam IE, zdjęcia wrzucam jako rozmiar "medium", wcześniej zmniejszam je bo Murator nie przyjmie ich w pełnej rozdzielczości.

Edytowane przez cypryski

No to gites. Kolejne zadanie możesz "odfajkować" :) Ja osobiście preferuję wykończenie tradycyjne, ale o gustach się nie dyskutuje, a z pewnością samo usytuowanie kominka i jego dopasowanie z resztą pokoju determinowało kształt.

Dzisiaj przyszedł transport drewna na najbliższy sezon kominkowy.

A dużo kupiłeś i masz gdzie to trzymać? My na jesieni kupiliśmy 2 "kubiki" grabu i 1 "kubik" takiego lekko wysezonowanego dębu. Bardzo lubimy widok ognia w kominku i myślałem, że będziemy palić często( ja mógłbym i w lecie :popcorn:), ale w sumie skończyło się na dwóch lub trzech rozpaleniach tej zimy :bash:. Okazuje się, że żonie przeszkadza nawet minimalny zapach dymu..... :o

gustav.pl - my celujemy raczej w nowoczesne wnętrza, choć to będzie wymagało sporo przeróbek (budując dom nie mieliśmy precyzyjnej wizji wnętrza).

Kupiliśmy 4 metry brzozy ułożonej na dwóch skrzyniopaletach. Większość drewna przenieśliśmy już do altanki śmietnikowej, a resztę obok - "pod chmurkę". Docelowo w tym miejscu postawimy drewutnię z miejscem na sezonowanie drewna.

Co do palenia w kominku, to oczywiście entuzjazm osłabnie, ale na pewno nie z powodu zapachu dymu, który bardzo lubimy. Zresztą akurat brzoza ma przyjemny zapach :)

Pozdrawiam!

Co do palenia w kominku, to oczywiście entuzjazm osłabnie, ale na pewno nie z powodu zapachu dymu, który bardzo lubimy. Zresztą akurat brzoza ma przyjemny zapach :)

W sumie zapach dymu mi też nie przeszkadza, a najczęściej się nawet podoba, aczkolwiek jeszcze nie rozróżniam z jakiego drewna pochodzi. Jak na razie mogę jedynie odróżnić czy zapach dymu jest z drewna czy z innego materiału typu np. płyta meblowa, bo czasami w zimę ktoś w okolicy korzystał z takiego paliwa :evil:

Docelowo w tym miejscu postawimy drewutnię z miejscem na sezonowanie drewna.

No właśnie i ja mam w planach jakąś wiatę na drewno, ale na razie priorytetem jest postawienie budy pieskom, a w tym temacie nic u mnie nie drgnęło....:cry:

Co do palenia w kominku[...]

A tak przy okazji, bo sami teraz borykamy się z takim problemem, co z czyszczeniem komina? Czy pomyśleliście o jakiejś wyczystce? U nas, poprzedni właściciele domu, postawili kominek, ale bez wyczystki. Szczęście w nieszczęściu kominek stoi przy ścianie zewnętrznej i wyczystka będzie na dworzu, od strony tarasu.

A tak przy okazji, bo sami teraz borykamy się z takim problemem, co z czyszczeniem komina? Czy pomyśleliście o jakiejś wyczystce? U nas, poprzedni właściciele domu, postawili kominek, ale bez wyczystki. Szczęście w nieszczęściu kominek stoi przy ścianie zewnętrznej i wyczystka będzie na dworzu, od strony tarasu.

Sam wkład kominkowy nie ma wyczystki z uwagi na bardzo dobre parametry spalania. Zostaje mało popiołu, chociaż faktycznie trzeba to potem ręcznie uprzątnąć. Natomiast komin ma wyczystkę (w kotłowni), są także drzwiczki rewizyjne ponad kominkiem (przed samym wejściem przewodu kominkowego do komina).

• 2 weeks później...
Jutro montaż projektora i ekranu elektrycznego - będzie się działo :)

No i ..... Działo się? Przyznam się bez bicia, że jeszcze nic nie oglądałem z nowoczesnego projektora :( Czy do tego jeszcze potrzeba jakiegoś wzmaka i głośniki?

A te podświetlenie kominka bardzo fajnie wyszło. Podoba mi się takie ukryte światełko.

Działo się :) Ale jeszcze nie zrobiłem zdjęć :(

Oczywiście do kina domowego jest potrzebny zestaw nagłośnienia, ale mieliśmy go już wcześniej. Na suficie został zawieszony projektor, podłączyliśmy do niego kabel HDMI przeciągnięty przez peszel na ścianie i w suficie, a na ścianie "telewizyjnej" podwieszony został ekran elektryczny. Dla kinomanów takich jak my - wrażenia niesamowite :) Za parę dni spróbuję pokazać jak to wygląda.

Dzięki za miłe słowa o oświetleniu kominka - a tak naprawdę w realu wygląda lepiej :)

Pozdrawiam!

Wczoraj kominek uzyskał oświetlenie LED - wyszło genialnie, bardzo przyjemne ciepłe światło, w zasadzie wieczorem przy TV nie będzie potrzeby zapalania kinkietów ani lamp.

Jutro montaż projektora i ekranu elektrycznego - będzie się działo :)

[ATTACH=CONFIG]393193[/ATTACH]

Jest moc :)!

Właśnie pstryknąłem kilka fotek w salonie. Sorry za ogólny bałagan, wystające kable i gołe żarówki - jeszcze dużo do zrobienia mamy w tym roku :)

Najpierw dokończony kominek (jest już składzik na drewno) - tak więc z czystym sumieniem polecam pana Staszka do wszelkich kominków, pieców, wędzarni ogrodowych itp. (w tej sprawie proszę o kontakt na PW).

Wokół projektora będzie docelowo podwieszany sufit, więc nie będzie widać tylu kabli...

20170725_151033.jpg

20170725_181409_001.jpg

20170725_181608.jpg

Zapomniałem wczoraj napisać, że oprócz pana Staszka od kominka, gorąco mogę również polecić panów od montażu projektora i ekranu. Kupiłem od nich cały sprzęt, który sami przywieźli, zamontowali i skalibrowali. Duża klasa, wszystko działa cudownie, podam kontakt na PW.

Z tym, że o ile mi wiadomo to pan Staszek działa w całym kraju, ale panowie od kina domowego raczej tylko w Warszawie i okolicach.

• 2 months później...