mania_ania 08.05.2019 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 dzięki zainteresuję się w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 09.05.2019 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Wreszcie cieplejsza noc i... zazieleniło się! Przyjechała też kosiarka, muszę dokładnie zapoznać się z instrukcją gdyż jest to dla mnie zupełnie nowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.05.2019 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Po powrocie z dwudniowego wyjazdu zobaczyliśmy dużo więcej zieleni Wszystko przebiega planowo, ogrodnik uprzedzał nas, że to może potrwać 2 tygodnie i że trawa będzie wychodzić plackami. Placków nie ma nawet tak dużo, natomiast martwią mnie mrówki, których jest naprawdę dużo, znowu poszło całe opakowanie proszku A tam, gdzie nie ma jeszcze trawy, nowe kopce widać bardzo wyraźnie. Porozmawiam z ogrodnikiem co możemy z tym zrobić. I czy w ogóle musimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.05.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 wygląda super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.05.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Kosiarka z napędem? Bo trochę tych metrów do koszenia masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 14.05.2019 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 mania_ania - dzięki! kemot_p - tak, z napędem Ale jeszcze nie kosiłem bo jest bardzo mokro od kilku dni i zapowiada się, że będzie jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.05.2019 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Codziennie pada, system nawadniania nie musiał się włączać od ponad tygodnia Aż czasami włączam go ręcznie, żeby sprawdzić czy to czujnik wilgoci działa czy znowu coś się popsuło Na szczęście wszystko wygląda prawidłowo. Trawka sobie rośnie, pojawiają się wyraźne placki gdzie trzeba będzie dosiać albo poczekać jeszcze trochę na "spóźnialskie" nasiona. Na ten tydzień znów zapowiadane są ulewy i burze. Zaczyna mnie to martwić gdyż zbliża się pora pierwszego koszenia, a gleba jest tak mokra że ugrzązłbym w niej z kosiarką... a podobno pierwsze koszenie jest bardzo ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 23.05.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Siemanko Dawno mnie nie było w Twoim dzienniku - chyba coś ze 100 lat, a może i dłużej..... No nie powiem, trochę zazdroszczę Ci(oczywiście w pozytywnym znaczeniu) takiego ładnego, uporządkowanego trawniczka Niestety widzę, że i Ty masz mrówcze problemy na trawniku. U nas w tym roku jest wyjątkowy "urodzaj" tych stworzeń. Po pierwszych deszczach na trawnikach nastąpił wysyp mikromrowisk największy od kiedy się wprowadziliśmy czyli od 2016 Do zwalczania tych owadów używam proszku Target, bo akurat taki bywa w sklepie, ale podobnie jak Bros, też szybko działa. Nie wiem czy nadmiar mrówek niekorzystnie wpływa na trawę, jednak w porzednich sezonach profilaktycznie sypałem proszek na pojawiające się mrowiska. W tym roku odpuściłem mrowiskom - sypię na razie tylko przy budynku. Zobaczymy co dalej będzie? . a podobno pierwsze koszenie jest bardzo ważne No i jak, kosiarka przeszła chrzest bojowy? Ja w ostatni poniedziałek zaliczyłem już czwarte koszenie. A propos kosiarki - doczytałem się, że Twoja honda ma chyba dwa lub trzy noże Ciekaw jestem jak taka sieczkarnia wygląda? Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 24.05.2019 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 gustav.pl miło Cię znów widzieć Ja zaglądam do Ciebie (subskrybuję Twój wątek więc widzę jak pojawi się nowy wpis). Z mrówkami walczę obecnie przy pomocy granulatu, który kupiłem na Allegro. Po dwóch dniach efekty są znacznie lepsze niż po proszku Bros, ale zobaczymy za kilka tygodni. Kosiarki jeszcze nie użyłem, wg mojego ogrodnika mam czekać aż trawa urośnie do 6 cm a potem skosić ja na 4 cm. Według artykułów, które znalazłem na Internecie pierwsze koszenie powinno być z 10 cm do 6, a potem do 4. Dzisiaj ma wpaść do mnie ogrodnik, więc omówimy kwestię koszenia i mrówek. W wolnej chwili zrobię zdjęcia kosiarki, wygląda bardzo fajnie, zapewne dlatego że jeszcze nie używana Z dobrych wiadomości: studnia pracuje bez zakłóceń, nie było już incydentów z wywalaniem bezpieczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.06.2019 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Dzisiaj wykonałem pierwsze koszenie - dwa pełne kosze W poniedziałek ogrodnik spryska trawnik środkiem przeciwko chwastom dwulistnym. Pomimo licznych miejsc, gdzie trawy jest mniej dosiewać na razie raczej nie będziemy, podobno niektóre nasiona trawy wzejdą dużo później - nie będziemy się spieszyć. Mrówki wciąż atakują, ale chyba powoli wygrywam tę wojnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.06.2019 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Trawka sobie rośnie, została spryskana środkiem przeciw chwastom dwuliściennym. Wykonałem drugie koszenie, we wtorek kolejne W międzyczasie ulewy podtopiły nam sterownik studni, który musieliśmy przenieść ponad poziom gruntu. Tymczasowo jest "opakowany" w tzw. materiały zastępcze (głównie folia), zaś docelowo trzeba będzie coś estetycznego wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 16.06.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Piękny trawnik u siebie zacząłem cos równać itp, ale ilość kamieni polnych które z ziemi wyciągam przeraża mnie hehe o ciągłym siadaniu ziemi i robieniu się gór i dolin nie wspomne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 17.06.2019 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 bcgarage dzięki:) No niestety, prace ziemne przed założeniem ogrodu są najgorsze, ale niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.06.2019 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Koszenie idzie mi coraz lepiej, wczoraj zmieściłem się w 1 godzinie Przy koszeniu co 3-4 dni wychodzą niepełne 2 kosze trawy. Najgorsze są miejsca wokół drzew i rabatek, tam trzeba trochę sił stracić. Na razie nie używam podkaszarki, ponieważ chwasty i tak zalegają na rabatkach więc walka o dokładne uformowanie trawnika nie ma większego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 [ATTACH=CONFIG]431509[/ATTACH] Bardzo ładny trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 20.06.2019 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 kemot_p dzięki! Szczerze mówiąc, wygląda lepiej z dalszej odległości i na zdjęciach. Z bliska widać, że trawnik dopiero powstaje, jeszcze jest sporo drobnych placków. Ale jesteśmy cierpliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 27.06.2019 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Ostatnie upały dały nam wszystkim w kość, nawet naszej starej kotce, która zwykle legnie do słońca... Na szczęście nasz trawnik radzi sobie całkiem dobrze dzięki regularnemu podlewaniu i koszeniu. Chociaż w jednym czy dwóch miejscach pod drzewami widać trochę żółtego koloru, mimo że woda ze spryskiwaczy tam dolatuje. Muszę to skonsultować z ogrodnikiem. Na koniec lipca mamy zaplanowany montaż 4 dużych skrzyń jako warzywniak. Rabaty, drzewa i pozostałe nasadzenia - w drugiej połowie września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.09.2019 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Dzisiaj rozpoczęliśmy ostatnią fazę realizacji ogrodu. Ekipa rozprowadzi prąd pod przyszłe oświetlenie, odchwaści rabaty i przystąpi do nasadzeń. Pogoda sprzyja, więc liczę na dobre efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.09.2019 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Po kilku dniach pracy, większość rabat jest już oczyszczona z chwastów. Dzisiaj zostaną rozprowadzone przewody do przyszłego oświetlenia ogrodu. Pogoda wciąż sprzyja, więc wszystko idzie zgodnie z planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 09.09.2019 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Elektryka w ogrodzie rozprowadzona, dzisiaj zaczęliśmy nasadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts