cypryski 17.12.2012 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dobra wiadomość z placu budowy - ekipa zaczęła układać pokrycie dachowe. Deklarują zakończenie prac do Świąt, czyli zgodnie z najbardziej optymistycznym planem Aktualna pogoda powinna się utrzymać do czwartku-piątku więc jestem dobrej myśli. Deszcz nam nie przeszkadza, najważniejsze żeby nie było silnych wiatrów i śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go2pl 17.12.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 ... okna są domierzone prawidłowo ... Sprawdziłeś na pewno? Bo wiesz, jak u mnie było... A tak na serio, to fajnie byłoby go zamknąć, albo chociaż przykryć na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 17.12.2012 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Sprawdziłeś na pewno? Bo wiesz, jak u mnie było... Póki co, "domierzone", ale nie: "pomierzone" Pomiary odbędą się w sobotę i jestem pewien, że wszystko pójdzie dobrze A tak na serio, to fajnie byłoby go zamknąć, albo chociaż przykryć na zimę. Próbujemy zdążyć z dachem. Surowy zamknięty na początku kwietnia. Taki jest plan. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.12.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dzisiaj pełnię swoje obowiązki Inwestora przez telefon. Uzgadniam różne drobne kwestie z KierBudem, albowiem ekipa pomimo mrozu siedzi na dachu i "łaci" dach (czyli przybija łaty i kontrłaty pod dachówkę). No i okazuje się, że projekt ma sporo nieżyciowych rozwiązań, więc próbujemy go dostosować. Dachówka ma dotrzeć na budowę jeszcze dzisiaj - wygląda na to, że w sobotę w czasie wizyty zobaczymy już gotowy dach Uff, trudno mi w to uwierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.12.2012 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Ostatnia wizyta na budowie przed Świętami. Dachówka leży. Trochę. To znaczy pokryta jest ok. 1/3 dachu, a i to bez okien połaciowych. Na pozostałej części dachu widać tylko łaty i kontrłaty na membranie dachowej. Tak więc nie udało się zakończyć całego dachu przed Świętami, ale też mróz był w ostatnim tygodniu siarczysty - więc trudno być zawiedzionym. Dach będziemy kończyć jak się odrobinę ociepli po Nowym Roku. Do zrobienia zostały również wszystkie ściany działowe, a więc potrzebujemy temperatur około zera stopni. DOBRA WIADOMOŚĆ jest taka, że gotowa część dachu od strony południowej BARDZO nam się podoba Dachówka grafitowa wygląda świetnie w kontraście do białych ścian i śniegu. Poziome rynny komponują się perfekcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.12.2012 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Zapomniałem napisać, że głównym powodem dzisiejszej wizyty był pomiar okien, przeprowadzony przez znanego na niniejszym forum specjalistę. Ale pochwalę Go z nazwiska dopiero pod koniec marca gdy zamontuje nam okna Na razie nie mam żadnych zastrzeżeń. Poniżej kilka zdjęć z poddasza. Jest tam już dużo cieplej niż na dole z uwagi na pokrycie membraną oraz (częściowo) dachówką. Najważniejsze, że widać dość wyraźnie jak ukladają się skosy - nawet uwzględniwszy warstwy ocieplenia dachu i posadzki - będzie sporo miejsca, a na tym nam zależało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go2pl 27.12.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Kurczę, coraz ładniej ten Twój domek wygląda. Szczerze gratuluję. I faktycznie na zdjęciach widać i skosy, i miejsce, a przede wszystkim fakt, że jest tam dużo cieplej niż na dole, najbardziej o tym świadczy ten puchowy dywanik na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 10.01.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Wracam po dłuższej przerwie do prowadzenia dziennika. Niestety nie będzie go już czytał największy kibic budowy, mój Tata... Strasznie trudno się w tej sytuacji zmotywować do dalszego pisania, ale spróbuję. Od ostatniego wpisu ekipa prawie skończyła dach. Zostały tylko niewielkie fragmenty dachu do pokrycia dachówką. Są też trzy z pięciu okien połaciowych i wiszą wszystkie rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 10.01.2013 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Tak więc z większych spraw zostały nam tylko ściany działowe - ale z tym musimy poczekać do cieplejszej pogody. W międzyczasie muszę zacząć planowanie prac wykończeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 10.01.2013 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dziś dostałem telefon z informacją, że dach jest już całkowicie ukończony i rozpoczęto stawianie ścian działowych. Wstępny termin zakończenia stanu surowego otwartego - koniec przyszłego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.01.2013 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Wiedziałem z rozmów telefonicznych, że pomimo średnio korzystnej pogody na budowie praca wrze. Ale nie spodziewalismy się, że... stan surowy otwarty jest praktycznie skończony. Nie tylko dach, ale i wszystkie ściany działowe - gotowe. Tak więc dzisiaj po raz pierwszy dokładnie mogliśmy sprawdzić czy nasze wyobrażenie o powierzchniach i przestrzeniach domku odpowiadały prawdzie. Na początek kilka zdjęć z zewnątrz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.01.2013 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 W środku wszystko wygląda dokladnie tak jak sobie wyobrażalismy. A nawet lepiej, bo jednak teraz widać wyraźnie jak duże będą niemal wszystkie pomieszczenia. A to było dla nas ważne. Poniżej zdjęcia z parteru, kolejno: 1) spojrzenie z salonu na kuchnię, główny przedpokój i gabinet 2) kuchnia 3) kuchnia i jadalnia 4) garaż (w tle kotłownia): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.01.2013 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Na górze wszystkie pomieszczenia są (jak dla nas) ogromne. Jednak te 115 metrów po podłodze widać wyraźnie. Spore skosy są jedynie w łazience (która i tak jest niemal za duża ). Zarówno my, jak i Córcia będziemy mieli własne garderoby - więc wszyscy są szczęśliwi. Po obejrzeniu obu sypialni nie wiemy którą z nich weźmiemy dla siebie, a która będzie pokojem gościnnym. Powierzchnia podobna, więc decyzja zapadnie dopiero na etapie prac wykończeniowych. Wygląda na to, że lada dzień będziemy dokonywać odbioru zakończonej budowy od naszego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.01.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Po przejrzeniu wszystkich zrobionych wczoraj zdjęć, postanowiłem wrzucić jeszcze kilka na bloga. W kolejności: 1) spojrzenie z jadalni na główny korytarz i schody 2) schody i obok drzwi prowadzące do pomieszczenia obok/pod schodami 3) mała garderoba Córeczki (wejście będzie z jej pokoju) 4) duża garderoba Inwestorów (wejście z górnego korytarza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 13.01.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witaj Cyprysku. Przyjmij wyrazy współczucia z powodu Taty.Dla wielu z nas te święta były smutne. Gratulujemy SSO. Tym bardziej to cieszy że budujecie bez komplikacji i można powiedzieć że na odległość Czy do wykończeniówki macie tę sama firmę ? Jak sprawa z oknami? Pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.01.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dziękuję za dobre słowo Renatko... Odpowiadając na Twoje pytania: wykończeniówki nie mogę zlecić tej samej firmie gdyż jest po prostu za droga. Chciałbym, ale finansowo nie dałbym rady (znam ich ceny). Prawdopodobnie większość prac do stanu deweloperskiego zlecę człowiekowi, który parę lat temu robił dla mnie tynki, malowanie i inne drobne prace wykończeniowe w mieszkaniu. Zdarzało mu się wykańczać również całe domy. Jest to solidny fachowiec i wiem, że szanuje pracę i klientów. Natomiast przypuszczam, że niektóre prace będą poza jego zasięgiem, np. ocieplenia czy wylewki. Umówiłem się z nim za tydzień w celu obejrzenia domu i przekazania kopii projektu. Potem dostanę wycenę i zobaczę na czym stoimy. Co do okien, jesteśmy po ostatecznych pomiarach i zatwierdzeniu zamówienia. Planowany termin: ostatni tydzień marca. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia w sprawie zwrotu VAT i przyłączenia się do Tauronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 14.01.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie dziwię się że Wasza firma jest droga, są rzetelni to i się cenią . Widać to na zdjęciach . Na taki porządek to zasuwaliśmy z mężem w każde popołudnie, a wiesz że pilnowałam a nie upilnowałam Dobrze mieć zaufanego człowieka na budowie w końcu to Wasz Dom. Podejmujesz same trafne decyzje w wyborach firm. Jestem pewna że będzie dobrze Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 24.01.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Kilka zdjęć całego osiedla w zimowej aurze (via Facebook). Niestety naszego domu nie widać zbyt wyraźnie, najlepiej chyba na drugim zdjęciu (zaznaczony czerwoną strzałką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 28.01.2013 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A tak wyglądała działka jeszcze ubiegłego lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 28.02.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ostatnie tygodnie upłynęły głównie na poszukiwaniu najlepszych ofert na prace wykończeniowe. Jutro kolejna ważna rozmowa, ale ostateczne decyzje zapadną dopiero gdzieś za 1-2 tygodnie. W międzyczasie zamówiliśmy również 4 sztuki drzwi stalowych: 1) zewnętrzne, 2) z kotłowni do ogrodu 3) pomiędzy kotłownią i garażem oraz 4) pomiędzy garażem i wiatrołapem. Wczoraj na budowie nastąpił obmiar otworów drzwiowych i mamy nadzieję, że montaż drzwi zgramy w czasie z montażem okien. To wszystko powinno nastąpić w okolicach Święt Wielkanocnych. Zaraz potem chcielibyśmy rozpocząć prace wykończeniowe. Intensywnie pracowaliśmy również nad przygotowaniem projektu instalacji RTV-Sat. W naszym przypadku - ponieważ wszyscy troje lubimy telewizję, filmy i muzykę - jest to dość skomplikowana instalacja obejmująca kino domowe, projektor, telewizory w każdym pokoju, routery, serwer plików itp. Na szczęście dzięki niezastąpionej pomocy Szanownego Szwagra, który świetnie "ogarnia" tematykę gniazdek i kabelków, projekt jest już gotowy i czeka spokojnie na Pana Od Elektryki. Wypada załączyć jakieś zdjęcia... A więc: 1) dopływ wody, który wczoraj nagle pojawił się w kotłowni; 2) i 3) widok na osiedle z pokoju córci; 4) widok na osiedle z głównej sypialni. W powietrzu czuć już wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts