Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont naszej Kostki

Recommended Posts

Tytułem wstępu: Witam :)

Od niedawna jesteśmy właścicielami domu-kostki i radośnie, aczkolwiek jeszcze nieśmiało przystępujemy do prac remontowych. Założenia są dosyć proste i jeśli nie będzie żadnych komplikacji wszystkie pracę remontowe zostaną wykonane przeze mnie - osobiście oraz resztę dzielnej załogi w postaci ojców - ojca rodzonego i ojcoteścia :) Póki co do 15 lipca jestem sam na placu boju. Dzielnie pomaga mi moja żona, która na zmianę zajmuje się operowaniem szpadlem w ogrodzie i noszeniem gruzu (o wadze, który jej nie przewraca ;) ).

Tyle tytułem rozwinięcia. Po szersze info odnośnie powierzchni, rozkładu pomieszczeń, itp zapraszam na moją stronę, gdzie dla potomnych zapisuje relację z remontu domu.

WSTĘP – poszukiwanie, papierologia

Plany, rzuty, wizualizacje

Narzędzia, pomoce remontowe

Galeria (przed remontem)

Wszystkie wpisy z postępu prac będą się pojawiać w niezmiennej postaci tutaj i na w/w stronie. Liczę na masę pomocnych głosów przy tfu tfu tfu ewentualnych problemach.

Bądźcie pozdrowieni :)

WPIS 1

1 dzień (01.07.2012)

W sobotę 30.06.2012 r zorganizowaliśmy pierwszego w naszym ogrodzie – grilla. Konieczne było przeprowadzenie małego SPA dla naszego grilla, który od… 3 lat? jeździł z nami na „moto-grille”… a myty był głównie tym co było pod ręką po jedzeniu w plenerze Po 2 godzinnym odświeżaniu grill zaczął wyglądać jak nowy. Zyskał przy okazji na sztywności ponieważ uznałem, że to koniec jego przejażdżek na moto i zanitowałem wszystkie mocowania Po sobotnim odpoczynku i relaksie położyliśmy się grzecznie spać.

Niedziela 01.07.2012r rozpoczęła się dla nas o godz. 10 i od razu zabraliśmy się do pracy. Ola wzięła się za przekopywania miejsca pod warzywniak, a ja odpaliłem młotowiertarkę. Pracę zacząłem od pokoiku, gdzie docelowo będzie się mieścić aneks kuchenny. Zerwałem listwy przypodłogowe za pomocą młotka murarskiego (berlińskiego). Następnie rozpocząłem odkuwanie tynku ponad wysokość, gdzie występowały wykwity zarodników grzyba/wilgoci. Co ciekawe… okazało się że ściany zewnętrzne wykonane są z suporeksu. Super informacja ponieważ dotychczas posiadałem informację że ściany (wszystkie) postawione zostały na cegłach czerwonych pełnych.

Po odkuciu tynków, które nosiły ślady grzyba/zawilgocenia zabrałem się za rozbiórkę ściany pomiędzy dwoma pokojami, gdzie docelowo ma się znajdować duży salon z aneksem kuchennym. Ściana działowa została postawiona z suporeksu (góra i dół) oraz z gazobetonu (środek). Młotowiertarka Parkside bardzo miło mnie zaskoczyła… nie spodziewał się, że będzie miała taką moc. Młot ma siłę wg instrukcji 2,2J i nie jest to mydlenie oczu producenta. Młot wali jak szalony i wchodzi w suporeks, gazobeton, zaprawę jak w masło! Oczywiście narzędzie jest narzędziem i nie zastąpiło mnie przy pracy, a jedynie ją ułatwiło ;) Pierwszy dzień prac remontowych uznaję za udany.

1.jpg

2.jpg

Więcej zdjęć na stronie www

• 1 month później...

Niestety nie mam na tyle czasu żeby jednocześnie odnotowywać postępu tutaj i na mojej stronie,a ponieważ wiem jak miło się robi na sercu widząc, że ktoś ma podobny bajzel w domu to zapraszam do odwiedzin :) http://mozej.pl/?page_id=462

Wykonana została już cała instalacje elektryczna oraz sanitarna. Mamy już umówionego murarza oraz wylewki. Niestety muszę się wspomóc fachowcami jeśli do gwiazdki chcemy zamieszkać na gotowe :) Potem pójdzie już jak z płatka!

Taką kosteczkę można pięknie zrobić. Dobrze że chcecie wszystko robić sami, taką pracę bardziej się ceni, wiem coś o tym, niestety czasowo wychodzi znacznie dłuzej. Nasza się juz 3 lata ciągnie :D, ale wierzę, ze Wam pójdzie szybciej :yes:

Będę podgladać, tylko strona galerii strasznie wolno chodzi (przynajmiej mi bo mam tylko 2mb :() czy możecie wrzucać więcej zdjęc na muratora?

Pozdrawiam, alladyn :)

alladyn71

Mam cichą nadzieję, że do zimy zamieszkamy w domu, gdzie będziemy mieli zrobioną łazienkę i salon z kuchnią ;) Pewnie w tym momencie ktoś się cichra do monitora! ;) Mam nadzieje, że się uda.

Dziękuje za info odnośnie zdjęć. Fakt faktem, że nie są najlżejsze. Obiecuje powrzucać tutaj zdjęcia :)