edde 03.07.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 przymierzam się powoli do ogrodzenia, a konkretnie do podmurówki betonowej, szalunek (tego co nad powierzchnią terenu) chyba chcę zrobić z płyty osb3 18 lub 22mm, pociętej na pasy 25x250cm, i zastanawiam sie co ile cm muszą być wzmocnienia tego szalunku żeby się nie rozjechał? słyszałem też ze zamiast żmudnego wbijania kołków i zapierania szlunków do osb dorabia sie na odpowiednią szerokość taką jakby klamrę stalową z katownika czy kształtownika coś jak odwrócone U trochę jeszcze wzmocnione, ponoć szybko się z tym robi (szalunek pięć razy musze przestawić na długości ogrodzenia) i dokładniej niż zbijany czy skręcany, robił ktoś tak? a powiedzcie czy z szalunku OSB wychodzi finalnie ładna powierzchnia betonu czy tez trzeba jeszcze by nad tym popracować dla gładkiego wygladu?moze ma ktoś jakie foty z szalowania podmurówki OSB? a przy okazji zna ktoś może taniego i dobrego sprzedawcę/producenta metalowych słupków ogrodzeniowych w ocynku i malowaniu proszkowym na grafit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.07.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 edde: jak możesz nie baw się w taką podmurówkę kup coś co nazywa się chyba ogrodzenie pływające. Gotowe elementy - na słupki nakładasz takie kształtki w kształcie litery "H" a między nie deskę ogrodzeniową i po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 03.07.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Nie kupuj gotowych elementow bo wyglada to tragicznie. Co do szalunku z OSB to ladniej wyjdzie Ci napewno z desek niz z plyt. Z plyt robia sie pęcherzyki powietrza. Jesli chesz zeby ladnie to wygladalo to tak i tak po zdjeciu szalunku musisz wszystko dotrzec. Szalunek sciagasz na nastepny dzien i ladnie sie wszystko dociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 04.07.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Zamiast klamr stalowych,mój szalunek w górnej częsci,został poprostu zbity drewnianymi listwami.Po jego rozebraniu całosc została dokładnie zatarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.07.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 być może nie wygląda tak idealnie i gładziutko jak murowana podmurówka - ale przynajmniej nie trzeba kopać na ileś cm w głąb i wychodzi dużo dużo taniej, nie ma obaw że pęknie bo będzie wściekła zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.07.2012 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 podmurówka gotowa z odpada z trzech wzgledów: - po pierwsze znacznie droższa od wylewanej (w moim przypadku tak mniej więcej trzykrotnie porównując podmurówkę 2500x25 plus łącznik x 26szt do wylewanej 17x30 na 65mb)- po drugie 5 czy 10 cm wglab ziemi mnie nie urządza ze względu na psa wilkowatego z natury jamy ryjącego i spacerujące od sąsiadów krety (a wiec chcę przynajmniej na 40-50cm się zagłębić pomiędzy słupkami)- nie za bardzo podobają mi nie "odstające" z linii podmurówki łaczniki betonowe na słupkach, wykaszanie przy takim ogrodzeniu w narożnikach zawsze zostawi kępki trawy; nie maiłbym ochoty tego ręcznie usuwać a co do tego zacierania: nie niszczy to betonu? jego trwałości, wytrzymałości? czym to najlepiej robić i w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 02.08.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 U mnie fachowcy przywieźli takie gotowe blaty - blacha gdzieś 3mm z przyspawanym na rewersie profilem prostokątnym - wysmarowane olejem, spięte klamrami - robili z tego podmurówkę w kawałkach ok. po 3 metry - jeśli chodzi o równość/gładkość tego ekstraklasa - dużo lepiej to wygląda niż wszelkiego typu szalunki w OSB czy deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 05.08.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 dwiemuchyczy możesz mi przesłać namiary na tą ekipę od ogrodzenia, właśnie poszukuję jakiejś sensownej brygady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts