Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmurówka - jak zrobić szalunek?

Recommended Posts

przymierzam się powoli do ogrodzenia, a konkretnie do podmurówki betonowej, szalunek (tego co nad powierzchnią terenu) chyba chcę zrobić z płyty osb3 18 lub 22mm, pociętej na pasy 25x250cm, i zastanawiam sie co ile cm muszą być wzmocnienia tego szalunku żeby się nie rozjechał?

słyszałem też ze zamiast żmudnego wbijania kołków i zapierania szlunków do osb dorabia sie na odpowiednią szerokość taką jakby klamrę stalową z katownika czy kształtownika coś jak odwrócone U trochę jeszcze wzmocnione, ponoć szybko się z tym robi (szalunek pięć razy musze przestawić na długości ogrodzenia) i dokładniej niż zbijany czy skręcany, robił ktoś tak?

a powiedzcie czy z szalunku OSB wychodzi finalnie ładna powierzchnia betonu czy tez trzeba jeszcze by nad tym popracować dla gładkiego wygladu?

moze ma ktoś jakie foty z szalowania podmurówki OSB?

a przy okazji zna ktoś może taniego i dobrego sprzedawcę/producenta metalowych słupków ogrodzeniowych w ocynku i malowaniu proszkowym na grafit?

Nie kupuj gotowych elementow bo wyglada to tragicznie.

Co do szalunku z OSB to ladniej wyjdzie Ci napewno z desek niz z plyt. Z plyt robia sie pęcherzyki powietrza. Jesli chesz zeby ladnie to wygladalo to tak i tak po zdjeciu szalunku musisz wszystko dotrzec. Szalunek sciagasz na nastepny dzien i ladnie sie wszystko dociera.

podmurówka gotowa z odpada z trzech wzgledów:

- po pierwsze znacznie droższa od wylewanej (w moim przypadku tak mniej więcej trzykrotnie porównując podmurówkę 2500x25 plus łącznik x 26szt do wylewanej 17x30 na 65mb)

- po drugie 5 czy 10 cm wglab ziemi mnie nie urządza ze względu na psa wilkowatego z natury jamy ryjącego i spacerujące od sąsiadów krety (a wiec chcę przynajmniej na 40-50cm się zagłębić pomiędzy słupkami)

- nie za bardzo podobają mi nie "odstające" z linii podmurówki łaczniki betonowe na słupkach, wykaszanie przy takim ogrodzeniu w narożnikach zawsze zostawi kępki trawy; nie maiłbym ochoty tego ręcznie usuwać

a co do tego zacierania: nie niszczy to betonu? jego trwałości, wytrzymałości? czym to najlepiej robić i w jaki sposób?

• 4 weeks później...
U mnie fachowcy przywieźli takie gotowe blaty - blacha gdzieś 3mm z przyspawanym na rewersie profilem prostokątnym - wysmarowane olejem, spięte klamrami - robili z tego podmurówkę w kawałkach ok. po 3 metry - jeśli chodzi o równość/gładkość tego ekstraklasa - dużo lepiej to wygląda niż wszelkiego typu szalunki w OSB czy deski.