Mattew86 03.07.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam ! Mam dylemat odnośnie wybrania stelaża do wc firmy geberit. Proszę o radę jaki powinienem wybrać ? Ścianka na której będzie WC to ścianka wewnętrzna działowa z kuchnią z cegły z dziurawca wymurowanej bokiem. Od strony kuchni jest tynk na ok 1,5 cm a od strony łazienki na cegle zostały stare placki po płytkach. Siedzą mocno więc ich usuwać nie będę. Teraz pytanie - jaki stelaż do WC ? Do zabudowy lekkiej i obkładać płytami ( ale nie wiem jak będą siedzieć mocowania stelaża w ścianie) czy kupić kombifixa przykręcić do ściany i wymurować go cegłami od dołu i po bokach ? Czy nie odejdzie i tak od ściany ? Proszę o radę gdyż "fachowcy" z którymi rozmawiałem nie wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.07.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Odejść od ściany nie powinno. Ja bym montował duofixa i obłożył płytami GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariba 22.09.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Co zrobić w przypadku ściany działowej z cegły, grubości 7-8 cm, czy na takiej ścianie można zamontować geberita (do zabudowy lekkiej), czy jeśli nie, to można tę ścianę jakoś wzmocnić/pogrubić...? Jestem w rozterce, bo stelaż zakupiony a tu się okazuje że może ściana jest za cienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.09.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Co zrobić w przypadku ściany działowej z cegły, grubości 7-8 cm, czy na takiej ścianie można zamontować geberita (do zabudowy lekkiej), czy jeśli nie, to można tę ścianę jakoś wzmocnić/pogrubić...? Jestem w rozterce, bo stelaż zakupiony a tu się okazuje że może ściana jest za cienka Jak masz cykora, to daj szpilki przez ścianę zamiast kołków rozporowych i wzmocnienie w formie podkładek z blachy np. 7x7 cm po drugiej stronie ściany. Jak ściana się nie chwieje to jej nie wyrwiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.09.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Spokojnie wystarczy najtańszy unifix. Dla pewności można zastosować porządne kotwy lub faktycznie szpile przez mur oraz (jeśli nie masz tam w posadzce rurek podłogówki czy hydrauliki) wpuścić dolne stopki w pionowych elementach w posadzkę. Jeśli ściana jest dobrze wymurowana to żadnych kłopotów nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariba 23.09.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi! Ze szpiami raczej nie da rady, bo w tym miejscu jest szacht, więc są rury zaraz za ścianą. I jest też problem z rurami hydraulicznymi w podłodze, deweloper ma dać znać jak dokładnie przebiegają. Wygląda na to że akurat w miejscu gdzie powinien być przykręcony stelaż. Wtedy trzeba by robić podkładki z jakiś bloczków? W ogóle idiotyczne rozwiązanie z tymi rurami, przecież każdy sedes trzeba do podłogi przykręcić, zwykły stojący też, a innego miejsca na jego montaż w łazience nie przewidziano. Edytowane 23 Września 2012 przez Mariba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts