larencase 03.07.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam was serdecznie, posiadam dom piętrowy podpiwniczony o powierzchni użytkowej 145 m2. W domu istnieje układ centralnego ogrzewania podłogowego z piecem na eko groszek.Zastanawiam się nad dołożeniem grzejników w układzie grawitacyjnym i podłączeniem ich z piecem C.O. Oraz zakupem pompy ciepła która będzie wykorzystywać energię pobieraną z powietrza i oczywiście będzie podłączona z układem istniejącego ogrzewania podłogowego. Teraz moje pytania:1. Czy faktycznie koszta ogrzewania domu pompą ciepła będą tańsze niż koszt palenia ekogroszkiem. (Nadmienię że piec C.O na ekogroszek chce pozostawić jako rezerwa na czarna godzinę, awaria pompy lub zbyt niska temp. zew. która uniemożliwi mi korzystanie z P.C)2. W okresie od wiosny do jesieni kiedy jest problem z ogrzaniem wody użytkowej. Czy pompa ciepła potrafi mi zastąpić kolektory solarne, oraz jaki jest wtedy pobór prądu lub koszta ogrzewania wody użytkowej. Zastanawiam się czy jest sens instalowania P.C oraz kolektorów na dach.3. Do jakich szacunkowo temperatur w okresie zimowym można ekonomicznie ogrzewać dom P.C Za wszelkie porady i odpowiedzi dziękuję, na pewno pomogą mi w wyborze prawidłowej instalacji oraz trafnej instalacji która mnie czeka już za kilka tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.07.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Witam was serdecznie, posiadam dom piętrowy podpiwniczony o powierzchni użytkowej 145 m2. W domu istnieje układ centralnego ogrzewania podłogowego z piecem na eko groszek.Zastanawiam się nad dołożeniem grzejników w układzie grawitacyjnym i podłączeniem ich z piecem C.O. Oraz zakupem pompy ciepła która będzie wykorzystywać energię pobieraną z powietrza i oczywiście będzie podłączona z układem istniejącego ogrzewania podłogowego. .Magnolia18 instalował powietrznego Atlantica od mikiego121 w domku przedwojennym opalanym ekogroszkiem także przy okazji możesz się zapytać jak tam wrażenia z użytkowania pompy p-w.Witamto moj pierwszy post jak widac ale studiuje forum na roznych tematach od dlugiego czasu.Ale do konkretow bo chcialbym uzyskac porad kilka od fachowcow tudziez uzytkownikow PCi P-W.Obecnie pale 'eko' groszkiem, spalam tego dosc sporo a te ciagle zamawianie kopaliny ( nie mam placu na 10T ), zrzucanie do piwnicy, skakanie przy tym 'bezobslugowym' kotle, wybieranie 'popiolu' ( nie wiem kto ma popiol jak z papierosa, chyba Ci ktorym auta jezdza i spalaja po 0.5l/100km a silnik 3.ol ), syf i brod, ehhhh.Dom przedwojenny, podpiwniczony, powierzchnia podlog 230m, jakis tam steropian na scianach, strych nieuzytkowy bez waty etc., okna nowe ale praktycznie 2-3 szt ciagle uchylone nawet w zimie tak lubimy . Grzejemy i na termometrze w pokojach 23-24 stopnie :)Pompa P-W ( aha oczywiscie grzejniki na scianach a nie podlogowka ), ktora mi proponuja to jakis chinski produkt ze sprezarka Copelanda, 25kW ( wiadomo moc grzejna max ), ma 'dac rade' ogrzac niby nasz dom nawet przy -25 za oknem.Cena 15.000,- netto oczywiscie PLN + nieznane mi jeszcze koszta dodatkowe i instalacji ( wiem ze jakies ustrojstwo, ktore bedzie jako 'przejscie' glikol-woda bedzie musialo byc i koszt to jakies 2000,- ).Rozpisalem sie ale chcialme jakos naswietlic ... Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi etc.Dodam dla jasnosci PCi gruntowa odpada, nie bede ryl zagospodarowanego ogrodu , 'eko' wungla mam serdecznie dosc bo syf, bo wcale nie tanio, bo wieczne dogladanie kotla, bo problemy z kregoslupem a te tony czy worki trzeba przerzucac ...Stad pomysl PCi dla wygody przede wszystkim a jak i koszt bedzie niski to i geba sie smiac bardziej bedzie. Wygoda i czystosc maja tu jednak pierwszenstwo ! Edytowane 4 Lipca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.07.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Pisałem już w dziale o PCi, moim zdaniem taka inwestycja nie ma sensu ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts