Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jako dodatkowy układ

larencase

Recommended Posts

Witam was serdecznie, posiadam dom piętrowy podpiwniczony o powierzchni użytkowej 145 m2. W domu istnieje układ centralnego ogrzewania podłogowego z piecem na eko groszek.

Zastanawiam się nad dołożeniem grzejników w układzie grawitacyjnym i podłączeniem ich z piecem C.O. Oraz zakupem pompy ciepła która będzie wykorzystywać energię pobieraną z powietrza i oczywiście będzie podłączona z układem istniejącego ogrzewania podłogowego.

Teraz moje pytania:

1. Czy faktycznie koszta ogrzewania domu pompą ciepła będą tańsze niż koszt palenia ekogroszkiem. (Nadmienię że piec C.O na ekogroszek chce pozostawić jako rezerwa na czarna godzinę, awaria pompy lub zbyt niska temp. zew. która uniemożliwi mi korzystanie z P.C)

2. W okresie od wiosny do jesieni kiedy jest problem z ogrzaniem wody użytkowej. Czy pompa ciepła potrafi mi zastąpić kolektory solarne, oraz jaki jest wtedy pobór prądu lub koszta ogrzewania wody użytkowej. Zastanawiam się czy jest sens instalowania P.C oraz kolektorów na dach.

3. Do jakich szacunkowo temperatur w okresie zimowym można ekonomicznie ogrzewać dom P.C

Za wszelkie porady i odpowiedzi dziękuję, na pewno pomogą mi w wyborze prawidłowej instalacji oraz trafnej instalacji która mnie czeka już za kilka tyg.

Pompa ciepła da Ci ciepło w podobnej cenie, jak w przypadku kotła na ekogroszek. Ewentualna różnica w cenie moim skromnym zdaniem nie uzasadnia tej inwestycji.

Rozważam również wymianę pieca na zasypowy w którym można palić każdym węglem oraz ma górny ruszt. Ale wtedy musiał bym zainwestować w kolektory solarne. Solar fajna sprawa tylko że potrzebuje słońca, wtedy zastanawiam się nad rezygnacją z kolektorów i zakupem pompy ciepła która zagrzeje mi wodę użytkową bez konieczności wystapienia dni słonecznych.

Pytaniem jest różnica kosztów pomiędzy solarami a P.C oraz poborem prądu. Wątpię żeby pompa ciepła zużywała podobna ilość prądu jak solary.

Ogólnie chce jak najtaniej ogrzać dom...

Rozważam również wymianę pieca na zasypowy w którym można palić każdym węglem oraz ma górny ruszt. Ale wtedy musiał bym zainwestować w kolektory solarne. Solar fajna sprawa tylko że potrzebuje słońca, wtedy zastanawiam się nad rezygnacją z kolektorów i zakupem pompy ciepła która zagrzeje mi wodę użytkową bez konieczności wystapienia dni słonecznych.

Pytaniem jest różnica kosztów pomiędzy solarami a P.C oraz poborem prądu. Wątpię żeby pompa ciepła zużywała podobna ilość prądu jak solary.

Ogólnie chce jak najtaniej ogrzać dom...

Chcesz taniej ogrzać dom ,a ile płacisz obecnie za kWh i jaką masz sprawność kotła?

A co do solarów i pc.

Jak jest słońce nic nie przebiję solara.

Ale jak zabraknie to czym grzejesz .? Jeżeli prądem to średnia cena ogrzewania wyjdzie drożej niż pc.

Masz wybór : albo bardzo tania energia niezbyt często i przy dużym nakładzie finansowym.

Czy dużo nieco droższej energii nawet dla CO zawsze.

PC możesz mieć za 4000 zł i bardzo prosty montaż .Za cene kolektorów możesz mieć PC wysokiej klasy (do -15)

ja też mam piec na ekogroszek, i właśnie "zmieniam" go na pompę PW. nie kalkuluję ile wyjdzie mi taniej ( choć według zużycia i przeliczaniu na Kwh) wyszło, że powinno być podobnie. niech nawet wyjdzie drożej z 500 zł to komfort użytkowania - BEZCENNY!!!! mam dom ok 150m2. na dole podłogówka, a na górze grzejniki, ale przewymiarowane i teraz nie mam gdzie ustawić szafek - tak mi doradzali "fachowcy", że w sypialniach nie może być podłogówki - NAJWIĘKSZA GŁUPOTA JAKA MOŻE BYĆ!!!

A tak jak pisał hydrauli kolektory przy obecnych cenach to porażka.

A jak pojechać na narty??:jawdrop:

Zatrudnić znajomego palacza.

Nikt nie mówił, że przy kotłach na paliwo stałe będzie łatwo. ;)

A tak na poważnie, to kwestie wygody i bezobsługowości są bardzo istotne -- a tu proste kotły na węgiel czy drewno (a więc także kominki z PW) mają cholerą wadę -- wymagają praktycznie ciągłej uwagi. Nie można sobie wyjechać na 2 tygodnie, nie wychładzając domu.

Pod tym względem uważam, że warto zainwestować w PCi.

Witam was serdecznie, posiadam dom piętrowy podpiwniczony o powierzchni użytkowej 145 m2. W domu istnieje układ centralnego ogrzewania podłogowego z piecem na eko groszek.

Zastanawiam się nad dołożeniem grzejników w układzie grawitacyjnym i podłączeniem ich z piecem C.O. Oraz zakupem pompy ciepła która będzie wykorzystywać energię pobieraną z powietrza i oczywiście będzie podłączona z układem istniejącego ogrzewania podłogowego.

Teraz moje pytania:

1. Czy faktycznie koszta ogrzewania domu pompą ciepła będą tańsze niż koszt palenia ekogroszkiem. (Nadmienię że piec C.O na ekogroszek chce pozostawić jako rezerwa na czarna godzinę, awaria pompy lub zbyt niska temp. zew. która uniemożliwi mi korzystanie z P.C)

2. W okresie od wiosny do jesieni kiedy jest problem z ogrzaniem wody użytkowej. Czy pompa ciepła potrafi mi zastąpić kolektory solarne, oraz jaki jest wtedy pobór prądu lub koszta ogrzewania wody użytkowej. Zastanawiam się czy jest sens instalowania P.C oraz kolektorów na dach.

3. Do jakich szacunkowo temperatur w okresie zimowym można ekonomicznie ogrzewać dom P.C

Za wszelkie porady i odpowiedzi dziękuję, na pewno pomogą mi w wyborze prawidłowej instalacji oraz trafnej instalacji która mnie czeka już za kilka tyg.

Po pierwsze - po co dokładać te grzejniki do podłogówki ? Skąd wziął się ten pomysł ? Podłogówka nie daje rady, czy są może jakieś inne przyczyny ?

Po drugie - koszt grzania pompą ciepła typu powietrze-woda będzie mniej więcej równy ekogroszkowi, może wyjdzie nawet trochę taniej. Masz do wyboru co najmniej dwa rozwiązania: zainstalować PC, która obsłuży dom przez cały rok, nawet w najzimniejsze dni i wtedy możesz całkiem zapomnieć o kotle,

albo: kupić prostą niedrogą PC, która będzie grzała dom np. do minus 5, a kiedy już nie będzie w stanie nagrzać domu w większe mrozy - odpalasz kocioł. To drugie rozwiązanie ma dużą zaletę - nieduży koszt inwestycji. Możesz wtedy również zapomnieć o węglu i grzać pelletem, który wychodzi nieco drożej, ale jest nieporównywalnie bardziej czysty i łatwiejszy w stosowaniu niż ekogroszek (nie masz żużla, tylko wiadro popiołu raz na tydzień-miesiąc).

Ad.2. Co do solarów, to przegrywają z kretesem z prostymi PC, bo koszt inwestycji solarów praktycznie nigdy się nie zwróci, jeżeli nie masz dotacji np. z Urzędu Gminy, czy 75% z UE. Koszt grzania CWU wiosna-jesień za pomocą prostej pompy ciepła to około 1/3 tego co byś wydał na ekogroszek podtrzymując kocioł w lato i 1/4 tego, co byś wydał na grzanie grzałką elektryczną, więc warto.

Ad.3. Jak wspomniałem, zależy od kosztu inwestycji. Tania PC załatwi Ci temat grzania do np. 0 C lub -5 C na zewnątrz. Koszt inwestycji powiedzmy 8.000. Droższa PC powietrze-woda załatwi Ci tanie granie przez cały rok bez żadnego problemu, nawet w największe 30-stopniowe mrozy, ale musisz zainwestować (z montażem i zasobnikiem na wodę) około 22-25.000.