mzsan 03.07.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Witam i proszę o poradę. Otóż mieszkamy w poniemieckim domu. Przy okazji wymiany okien, a właściwie skuwania parapetów, okazało się, że niektóre(?) ściany są postawione warstwowo, z około 10 cm szczeliną powietrzną. Część ścian wygląda jednak na zbudowaną w całości z cegieł, bez szczeliny. W dodatku od strony północnej szczelina jest mocno zagrzybiona (ściany od strony południowej wyglądają w porządku, te od północnej bez szczeliny też). Póki co szczeliny potraktowane zostały jakimś środkiem grzybobójczym, ale co dalej z nimi począć? Wypełnić je czymś? Jeśli tak to czym? I jak należałoby zabrać się później za walkę z wilgocią? Edytowane 3 Lipca 2012 przez mzsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 03.07.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Walkę z wilgocią należy rozpocząć od zlokalizowania jej zródła,w innym przypadku zawsze przegracie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzsan 03.07.2012 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Po stronie bez szczeliny (albo po prostu dalej od okna ukrytej ) raczej nie widać problemu, ale i pomieszczenie jest tam bardziej użytkowane. Strona 'zagrzybiona' obecnie jest w trakcie remontu, wcześniej przez jakiś czas była nieużywana, więc i rzadziej wietrzona i słabiej ogrzewana. I po przeglądaniu forum - chyba przydałoby się bliżej przyjrzeć wentylacji, przynajmniej w tym pomieszczeniu. Ale to na później nieco. Teraz głównie jednak zastanawiam się, co z tymi wybiórczymi szczelinami począć (póki okien nie wstawili) Zostawić czy jakoś wypełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 04.07.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Można wypełnić np w taki prosty sposóbhttp://www.ekofiber.com.pl/Sprawdz jeszcze czy nie ma podciagania kapilarnego od fundamentów i czy one mają odpowiednia izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzsan 04.07.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Izolacja (jeśli jakaś jest) to raczej marna. Wczoraj raczej mało przytomnie nie napisałam - dom niestety był stawiany niemal bezpośrednio na ziemi, więc wilgoć w pewnym stopniu jest prawie wszędzie, ale tylko w północnej części z ową szczeliną jest tak źle. Musimy jeszcze sprawdzić odprowadzenie wody z rynien po tej stronie, bo całkiem możliwe, że przepływ słaby/zatkany/idzie do gruntu. Na chwile obecna walka z obecnym zagrzybieniem i szczelinami. Edytowane 4 Lipca 2012 przez mzsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 04.07.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 mzsanmiałem i mam podobną sytuacje do Twojej, Ściany z pustką , i podciąganie wilgoci z gruntu na ścianach głównie dotuczyło to jednego pomieszczenia(kuchni)Zrobiłem tak:1/Skułem tynki2/przy podłodze wykułem cegły (około 3 szt) zrobiłem wylewkę z mocnego betonu , na to folia izolacyjna i wypełnienie nowymi cegłami.I tak małymi odcinkami ,z folią na zakładkę objechałem kuchnie na około. Po zrobieniu tej izolacji naocznie było widać jak cegła zmienia kolor z ciemnej na jaśniejszą co znaczyło ,że ściany się osuszają .3/na to nowy tynk tradycyjny4/rynny też są ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts