Truteń1719510061 21.08.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Hm.. ja tam dużego doświadczenia z dachami nie mam ale przekornie zadam pytanie: - dlaczego w górach zdecydowana większość domów ma pokrycie z blachy, przecież własnie tam warunki są teoretycznie najcięższe Główkujcie Panowie i Panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A kto bogatemu zabroni? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 22.08.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 A kto bogatemu zabroni? Pozdrawiam. Panie Andrzeju, cenię sobie Pańskie porady ale w tym wypadku to raczej nie o cenę chodzi. Bogaty to może położyć co chce a blacha raczej do "prestiżowych" pokryć nie należy szybciej wiór osikowy,modrzewiowy bądź też strzecha. Często bywam w naszych górach i dlatego zastanawia mnie tak często użycie blachy, przy najbliższej bytności spróbuję zgłębić temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.08.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 No właśnie blacha z posypką to prestiżowe pokrycie bo droższe od dachówki. Natomiast istotna sprawą jest racjonalność pokrycia dla określonych warunków. Strome dachy i porywiste wiatry więc byłaby konieczność mocowania praktycznie każdej dachówki. Do tego szczelność pokrycia (zawiewanie śniegu) nie ma porównania z dachówką i dochodzi do tego wysoka estetyka pokrycia i małe odpady bo mały format. Tradycyjnie dachy w tym regionie były kryte gontem drewnianym (dwie a nawet trzy warstwy) z racji dużej szczelności i dostępności materiału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BreSsoN 22.08.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) No właśnie blacha z posypką to prestiżowe pokrycie bo droższe od dachówki. Natomiast istotna sprawą jest racjonalność pokrycia dla określonych warunków. Strome dachy i porywiste wiatry więc byłaby konieczność mocowania praktycznie każdej dachówki. Do tego szczelność pokrycia (zawiewanie śniegu) nie ma porównania z dachówką i dochodzi do tego wysoka estetyka pokrycia i małe odpady bo mały format. Tradycyjnie dachy w tym regionie były kryte gontem drewnianym (dwie a nawet trzy warstwy) z racji dużej szczelności i dostępności materiału. Pozdrawiam. Dokladnie, oraz wygoda, posypka zatrzymuje snieg na dachu wiec nie trzeba odsniezac zwalow. Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez BreSsoN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggmagg 26.09.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Hm.. ja tam dużego doświadczenia z dachami nie mam ale przekornie zadam pytanie: - dlaczego w górach zdecydowana większość domów ma pokrycie z blachy, przecież własnie tam warunki są teoretycznie najcięższe Główkujcie Panowie i Panie Raz- niska cena Dwa- pójście na łatwiznę (łatwe odśnieżanie, brak potrzeby konserwacji) Trzy- niektórym się wydaje, że "przecież wygląda PRAWIE jak dachówka"...jak mawiała rekama "'prawie' robi wielką różnicę" To smutne, ale to niestety to często koszmarnie psuje krajobraz górskich miejscowości. Powód? Brak środków finansowych, ale częściej to brak poczucia odpowiedzialności za wygląd otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk_Sanok 28.09.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ja mam na dachu blachę falistą, ostatnio przeszło u nas gradobicie dość spore i nie widać zniszczeń, co do wytrzymałości na wiatr również nie ma problemów ze zrywaniem, jeszcze mnie nic takiego nie spotkało a kładliśmy ją sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts