Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie Poddasza...

gwojtas2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry, chciałbym ocieplić poddasze nieużytkowe, co by nam nie uciekało przez sufit.

Chciałbym to zrobić możliwie prostym i łatwym sposobem.

Czy mogę po prosto położyć na podłodze wełnę i pod nią folię paroizolacyjną?

"Fachowiec" w castoramie doradził nam wełnę o grubości 10cm, 14zł za m2, marki ROCKTON. Czy to drogo?

Niestety zbyt fachowo nam nie doradził i zbyt dużo nie wyjaśnił jak się zabrać do całego ocieplania.

Dziękuje za każdą pomoc z góry.

Dzień dobry, chciałbym ocieplić poddasze nieużytkowe, co by nam nie uciekało przez sufit.

Chciałbym to zrobić możliwie prostym i łatwym sposobem.

Czy mogę po prosto położyć na podłodze wełnę i pod nią folię paroizolacyjną?

"Fachowiec" w castoramie doradził nam wełnę o grubości 10cm, 14zł za m2, marki ROCKTON. Czy to drogo?

Niestety zbyt fachowo nam nie doradził i zbyt dużo nie wyjaśnił jak się zabrać do całego ocieplania.

Dziękuje za każdą pomoc z góry.

Witam

Sposób wykonania ocieplenia w zależności czy strop jest masywny czy też drewniany opisany został na w zeszycie katalogowym znajdującym się pod adresem: http://przewodnik.rockwool.pl/media/42464/zeszyt21_e-book.pdf

Opisane zostały tam niezbędne wskazówki wykonawcze które na pewno pomogą w prawidłowym wykonaniu ocieplenia.

dziękuje bardzo za posty.

ostatnie pytania jakie chciałbym zadać to:

1. gdzie najlepiej kupić granulat wełny?

2. jakiej firmy?

3. ile cm wysypać?

I Ile kosztuje taki granulat? Patrzełem ostatnio na allegro - ceny niestety nie nastrajają optymistycznie........... Jaka powinna być cena takiego granulatu?

dziękuje bardzo za posty.

ostatnie pytania jakie chciałbym zadać to:

1. gdzie najlepiej kupić granulat wełny?

2. jakiej firmy?

3. ile cm wysypać?

Granulat z wełny mineralnej najczęściej wykonuje się metodą wdmuchiwania za pomocą specjalnych agregatów nasypowych.

Montaż takiej izolacji można obejrzeć na filmie http://www.youtube.com/watch?v=nQ782byk18A&lr=1

Granulat sprzedawany jest w opakowaniach/workach po 20 kg, a wielkość termoizolacji zależy od możliwości „rozdmuchania”.

Przy układaniu granulatu urządzeniami pneumatycznymi można uzyskać z worka około 0,6m3 ocieplenia – daje to średnią gęstość 30 kg/m3.

Parametry cieplne granulatu GRANROCK wynoszą 0,042 W/mK czyli dla energooszczędnych poddaszy warto zastosować 30cm grubość.

my się nie rozumiemy, ja mówiłem o granulacie do samodzielnego wykonania izolacji stropu, ty mówisz o firmie która wykonuje usługę kompleksową materiał + robocizna, przy twoim podejściu to tanio nigdy nie wyjdzie

żeby była jasność, ja mówiłem o czymś takim 100zł za 50m3

http://allegro.pl/styropian-okazja-odpady-na-granulat-bcm-i2514681867.html

dla nich to śmieci za wywóz których muszą zapłacić i kłopot, dla ciebie to izolacja poddasza o grubości 40cm za symboliczne 100zł

a gdyby nie napowietrzać granulatu specjalną maszyną tylko ręcznie przemieszać ze średnią gęstością 60kg/m3 to jakie lambda uzyskamy ??

Nie wiem w którym momencie napisałem że ta cena to granulat + robocizna.............Pisałem o samym granulacie - nie o wykonaniu usługi.

tak drogo czyli 1,9zł/kg to sprzedają wyłącznie firmy które zawodowo zajmują się wykonywaniem izolacji nadmuchowych

chcesz mieć tanio to nie szukaj po firmach dociepleniowych tylko po producentach którym odpad zalega w magazynie

to była oferta z allegro........ i dotyczyła tylko sprzedaży granulatu wełny.......

a gdyby nie napowietrzać granulatu specjalną maszyną tylko ręcznie przemieszać ze średnią gęstością 60kg/m3 to jakie lambda uzyskamy ??

W przypadku ręcznego rozłożenia granulatu GRANROCK można spodziewać się lambdy w zakresie 0,045 – 0,049 W/mK.

Bardzo dużo zależy od sposobu rozłożenia, granulaty do ręcznego układania rozgrabia się grabiami.

Aby uzyskać lepsze właściwości cieplne stosuje się inny granulat, można o nim przeczytać na stronie

http://guide-solutions.rockwool.fr/docs--diplomes/mises-en-oeuvre/comble-mur-cloison-plancher-sol--cheminee/men-oeuvre-le-flocon---combles-perdus.aspx