Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie DGP tylko na piętrze

kamilfilipek

Recommended Posts

Witam,

kupiłem dom 222 m2, i tak sobie planuję kominek wraz z DGP ale rozprowadzonym tylko na piętrze i tu pojawia się moje pytanie, na parterze mam 120 m2 a na górze 100 m2; czytając wiele wątków doszedłem do tego że żeby ogrzać 10m2 potrzebne jest 1 KW; tak więc skoro mam 222 m2 to potrzebuję kominek o mocy nominalnej 22-23 KW ale jeżeli ma być ogrzewana góra to chyba wystarczy 10 KW; czy się mylę? :(

poradźcie mi jaki kominek mam kupić bo już zgłupiałem :rolleyes:

chyba że jeszcze coś innego mi powiecie:p

To ja Ci doradzę żebyś to przemyślał jeszcze raz na spokojnie ...

2 źródła ciepła /kominek i coś?/

to podwójny wydatek na początek /2 źródła ciepła, 2 kominy itp/ i podwójna praca przy paleniu

(powiedzmy że przy kotle gazowym to pracy nie ma)...

nadto kominek = kotłownia w pokoju mieszkalnym :sick:

nadto kominek = szopa na drewno /tak wyobraź sobie ile go trzeba spalić przez zimę

a trzeba go kupić poprzedniej zimy by wyschło.....

nadto kominek = kotłownia w pokoju mieszkalnym :sick:

.

Ludzie skończcie z tą bzdura o kotłowni w salonie. Kominek jest po to aby:

1.Stanowić rezerwowe ogrzewanie na wypadek przerw w dostawach energii.

2.Ma być uprzyjemniaczem czasu.

I tyle.

95% ludzi traktuje kominek właśnie tak jak powyżej napisałem. Nie ma tu mowy o robieniu kotłowni w salonie, za to jest robienie ludziom wody z mózgu...

Pozostałe 5% świadomie dogrzewa sie kominkiem jako elementem instalacji grzewczej czy nawet CWU i są to raczej ludzie, którzy świadomie się na takie rozwiązanie zdecydowali, znając wady i zalety takiego rozwiązania. Pza wszystkim jaka szopa? Drewno można przykryć plandeką, ułożyć w jakiąś estetyczną pryzmę, itd. Nie trzeba też robić typowego wkładu a wystarczy koza, itp. Opcji jest sporo. Nie panikowałbym aż tak....

jeżeli chodzi o kominek i kotłownię(i tak jak tomi1975 mówi aż tak bardzo sie nie brudzi!) w salonie to jestem do tego przygotowany a miejsce na drewno też mam także o to się nie boję, kozy nie chcę bo mi się nie podoba; chcę kominek z DGP ponieważ mam tani dostęp do drzewa a w tym domu jest teraz tylko ogrzewanie gazowe i tak jak już zrobiłem rekonesans u sąsiadów to miesięczny koszt ogrzewania w sezonie wynosi koło 1000zł na miesiąc (także drogo), chcę zrobić ogrzewanie z kominka ponieważ na dole jest do ogrzania tylko salon i kuchnia także wydaje mi się że kominek spokojnie ogrzałby to beż dodatkowego rozprowadzania a mam możliwość odłączenia w każdym momencie ogrzewania na dole dlatego pytam o kominek jaką moc mam wybrać

jeżeli chodzi o kominek i kotłownię(i tak jak tomi1975 mówi aż tak bardzo sie nie brudzi!) w salonie to jestem do tego przygotowany a miejsce na drewno też mam także o to się nie boję, kozy nie chcę bo mi się nie podoba; chcę kominek z DGP ponieważ mam tani dostęp do drzewa a w tym domu jest teraz tylko ogrzewanie gazowe i tak jak już zrobiłem rekonesans u sąsiadów to miesięczny koszt ogrzewania w sezonie wynosi koło 1000zł na miesiąc (także drogo), chcę zrobić ogrzewanie z kominka ponieważ na dole jest do ogrzania tylko salon i kuchnia także wydaje mi się że kominek spokojnie ogrzałby to beż dodatkowego rozprowadzania a mam możliwość odłączenia w każdym momencie ogrzewania na dole dlatego pytam o kominek jaką moc mam wybrać

Masz Kamilu problem trudny do rozwiązania.

Nie patrz na moc wkładu ( no może tylko lekko zezuj ;) ) bo producenci cuda tam takie wipisują, że aż włos się jeży. Również podany przelicznik zapotrzebowania na energię ( 1kW/h /10m2) możesz wywalić do śmietnika. To relikt z czasów komuny, kolportowany przez laików. Poproś np. sąsiada , aby podał Ci zużycie roczne gazu na analogiczny metraż , przelicz energię cieplną spalanego gazu na kW/h i będzieś miał średnie zapotrzebowanie budynku. I tu zaczynają się schody z wkładem.

Możesz wybrać wkład kominkowy :

1. Mocno przewietrzony( tj. z poborem powietrza z zewnątrz )- koszt sensownego modelu od ok. 3000zł- ale to dopiero początek. Zeby działało to przyzwoicie czeka Cię spory wydatek na system odbioru energi cieplnej ze spalin ( wkłady takie mają gigantyczne straty :( ) oraz akumulacji tego ciepła. Polecam rozważenie metody odbioru , jakie opisał Piotr Batura ( chyba najrozsądniejsze ) Podroży Ci to koszt 2-3 krotnie. + jeszcze koszt zewnętrznej obudowy.

Zalety: Jeżeli dobrze wybierzesz , będziesz mógł cieszyć się widokiem ognia.

Wady : wymaga niezłej wiedzy zgranie takiego układu aby był dopasowany do potrzeb budynku oraz dość marna sterowalność ilości dostarczanego ciepła w danym momencie.

2. Dobór solidnego, dobrego technicznie wkładu o wysokiej sprawności, bez poboru powietrza z zew. , z możliwością sterowania procesem spalania, tj. produkcji takiej ilości ciepła , jaka jest potrzebna w danym momencie.

Zalety: Jeżeli dobrze wybierzesz , będziesz miał czystą szybę oraz obsługę co 12-16 h

Wady : Sam wkład to wydatek na poziomie 10-15 k oraz wiedza ,jak go zainstalować , żeby wycisnąć z niego wszystko co dała fabryka.

3. Wybór wkładu za 2-3k średniej klasy, o niezłej regulacji, takiej sobie sprawności, konieczności dokładania co 6-8 h

Zalety : rozwiązanie najtańsze, dobrze sprawdzające się jako wspomaganie ogrzewania postawowego

Wady: Wyższe spalanie drewna ( nawet 2-3 krotne ), problem z brudzącą się szybą ( można zminimalizować spalając dobrze wysuszone drewno- min. 24 m sezonowania), konieczność częstej obsługi.

pzdr.

ps. Wszystkie podane opcje oparte są na założeniu,że kominek wykona Ci ktoś, kto wie co czyni .

Gość Konto usunięte_12*
no i jeszcze fajnie by było gdybyście mi polecili jakiś wkład (wiem że jotul i tarnava to najbardziej polecane ale może jakaś niższa półka?)

Niższa "półka" niż tarnava:confused:

To już chyba tylko "kratki" :D

Po co chcesz poprzez DGP kierować ciepło tylko na piętro, skoro i bez tego samo tam pójdzie ;)

Na parterze i tak zwsze jest chłodniej, węc choćby trochę ciepła najpierw tam warto skierować :).

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

chcę rozprowadzić dgp na górze bo wychodzę z założenia że na dole ogrzeje się z ciepła kominka, chyba że się mylę to proszę mnie sprostować i doradzić jak mam to zrobić; jeżeli chodzi natomiast o kominek to zastanawiam się nad KFD ilux 90, i tu proszę o opinie czy ten kominek się "sprawdzi" czy też mam kupić coś innego, proszę o ewentualne jakieś propozycje