Jacek150 05.07.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jestem zainteresowany montażem modulu chłodzenia pasywnego do pompy Nibe 1245 12kw. proszę o informacje jak sie chłodzenie pasywne sprawuje w dzialajacych instalacjach. Czy polecilibyście takie rozwiazanie ? Nie jest tanio ale ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.07.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Myślisz o jakimś gotowym rozwiązaniu czy będziesz sam kombinował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.07.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ogólnie chłodzenie pasywne jest całkiem dobrym rozwiązaniem i poprawia komfort w upalne dni.Co do kosztów to w pierwszej kolejności powinniśmy popatrzeć na komfort który tutaj jesteśmy uzyskać dużo taniej niż np. przy klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 06.07.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ogólnie chłodzenie pasywne jest całkiem dobrym rozwiązaniem i poprawia komfort w upalne dni. Co do kosztów to w pierwszej kolejności powinniśmy popatrzeć na komfort który tutaj jesteśmy uzyskać dużo taniej niż np. przy klimatyzacji. Eksploatacja jest tanie lecz montaż modułu do mojej pompy ok 7 tyś zl za sam moduł. Troche to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.07.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Eksploatacja jest tanie lecz montaż modułu do mojej pompy ok 7 tyś zl za sam moduł. Troche to dużo No katalogowo 7 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.07.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ogólnie chłodzenie pasywne jest całkiem dobrym rozwiązaniem i poprawia komfort w upalne dni. Co do kosztów to w pierwszej kolejności powinniśmy popatrzeć na komfort który tutaj jesteśmy uzyskać dużo taniej niż np. przy klimatyzacji. przecież tej mocy chłodniczej jest tyle co kot napłakał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 06.07.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Samo chłodzenie pasywne nie wiele mówi.Pytanie co chcesz chłodzić (ile pomieszczeń ile mocy chłodniczej) jak chcesz chłodzić (podłogówka i na czym ona jest czy fancoile) i jakie masz DZ.Przy odwiertach masz trochę wysoką, ale w miarę stałą temperaturę przez sezon letni.Przy poziomym, w pierwszych tygodniach eksploatacji temp. zasilania jest ok. ale potem się znacznie podnosi.Jak chcesz sklimatyzować np. salon + jedną sypialnię, to za podobną kwotę kupisz dobrą klimę na jedno pomieszczenie albo dwie tańsze.Generalnie przy podłogówce chłodzenie jest niesterowalne a przy fancoilach trzeba je przewymiarować (wyższe koszty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 06.07.2012 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Chce klimatyzowac caly dom .pow po podlodze 320m2 , odwierty 6x50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.07.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Chce klimatyzowac caly dom .pow po podlodze 320m2 , odwierty 6x50 m kilka tys. m3 powietrza do przepompowania w ciągu godziny... znaczy z pięć dużych klimakonwektorów powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 06.07.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 A sama podlogowka nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 07.07.2012 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Chce klimatyzowac caly dom .pow po podlodze 320m2 , odwierty 6x50 m Klimatyzować a chłodzić pasywnie to dwie różne rzeczy. Tutaj kilka słów na ten temat. Jak już to pomyśl o aktywnym chłodzeniu z modułem HPAC i fancoilach. Pamiętaj też, że przy chłodzeniu podłogówką sprawdzają się płytki, a przy wykładzinie dywanowej czy drewnie, punkt rosy może pojawić się w samej warstwie posadzki a nie na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.07.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Eksploatacja jest tanie lecz montaż modułu do mojej pompy ok 7 tyś zl za sam moduł. Troche to dużo Kwota porażająca, trochę przesadzają. Za takie pieniądze można już kupić np. multisplita z trzema urządzeniami wewnętrznymi o sporej łącznej mocy. W tym kierunku wolałbym iść albo spróbować zrobić pasywne taniej, nie "firmowo", jeżeli oczywiście masz taką możliwość - gwarancja, umiejętności lub dobry monter, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 19.07.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) witam Osobiscie tez mam pompe NIBE 1245 12 KWh i zamiast modulu za 7 tysiecy mam zawor trojdrozny za 300 zl z INSBUDU Chlodzenie pasywne zrealizowane na fancoil-ach (klimakowektory kanalowe) Wszystko dziala juz 2 lata i naprawde daje rady . Chlodzenie poprzez podlogowke to porazka - trzeba chodzic w filcowych paputkach bo stopy sinieja .... punkt rosy tez wazny .... Edytowane 19 Lipca 2012 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 20.07.2012 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 witam Osobiscie tez mam pompe NIBE 1245 12 KWh i zamiast modulu za 7 tysiecy mam zawor trojdrozny za 300 zl z INSBUDU Chlodzenie pasywne zrealizowane na fancoil-ach (klimakowektory kanalowe) Wszystko dziala juz 2 lata i naprawde daje rady . Chlodzenie poprzez podlogowke to porazka - trzeba chodzic w filcowych paputkach bo stopy sinieja .... punkt rosy tez wazny .... Ja poprzestanę w przyszłym domu przy rurowym (2 x fi160 x ok.40mb) wymienniku gruntowym wpiętym do WM i zostawię sobie furtkę w postaci zaślepionych przepustów na rurki do klimy. Może kiedyś się przydadzą, a jak będę spał na pieniądzach, to kupię fajnego multisplita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.11.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Panowie, który to temat przegapiłem z następującą kwestią: przy założeniu, że mam wentylację z opcją recyrkulacji, pod klimę, za rekuperatorem i za powrotem stawiam chłodnicę czy klimakonwektor, w którym pędzę glikol z dolnego źródła, tylko i wyłącznie za pomocą pompki. Tyłka może nie urwie, ale da sporo. Rozwiązanie jak dla mnie proste i oczywiste, a tu wszyscy tylko rozważają jakieś makabryczne schładzanie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 08.11.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Panowie, jaki zastosować wymiennik do chłodzenia pasywnego? Mam pc Nibe 1240F i pozime dz 5x130mb d32PE, 120m2 powierzchni użytkowej, 100% podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.11.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Panowie, który to temat przegapiłem .... ....stawiam chłodnicę czy klimakonwektor, w którym pędzę glikol z dolnego źródła ..... Jakoś mam dziwne skojarzenia nie pasujące zupełnie do tego wątku Wszeloko jednak na temat "grzania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 11.11.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jakoś mam dziwne skojarzenia nie pasujące zupełnie do tego wątku Wszeloko jednak na temat "grzania". Jakoś tak mnie naszło, że przecież jak ktoś ma gruntowe dolne źródło, to automatycznie ma GWC w rozumieniu wentylacji. Niby oczywiste, ale jakoś przegapiłem. Więc zdecydowanie wolę to połączyć z wentylacją, niż chłodzić podłogę, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts