exorcist365 06.07.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Prosiłbym o pomoc w wyborze bo mam mętlik i naprawde nie mam pojęcia co wybrać. Dom energooszczędny 1.Rehau Brilliandesign, okucie macomayer(70mm)+ 2szyby = 10.500 (70mm)+ 3szyby = 11 400(80mm z klinem)+ 2szyby = 12075(80mm z klinem)+ 3szyby = 13110 montaż ciepły 2500, montaż zwykły gratis 2. oknoplus thermo, okucie winkhaus z ukrytymi zawiasami 2szyby = 11 200 3 szyby = 12 000 montaż ciepły 3300, zwykły 1600 3. veka alphaline 6 komor., okucie roto pro, klin docieplający 2szyby = 11 700 3szyby = 11 700montaż ciepły 1800, montaż zwykły 1300 Edytowane 6 Lipca 2012 przez exorcist365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 06.07.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Dom ma być energooszczędny to samo przez się ma rozumieć,że okna również mają być energooszczędne . Wyznacznikiem jest ich współczynnik przenikalności cieplnej . Porównywaniem tej wartości powinieneś zając się w pierwszej kolejności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.07.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Wydaje się że porównujesz tylko cenę. Idąc na giełdę samochodową też patrzysz tylko na cenę i pytasz póżniej: wybrać golfa za 10 tys? A moze Volkswagena wyższego modelu za 12? Lub Opla podobnej klasy? Bardzo podobne jest Twoje zapytanie. Wskazanie Samar jest podpowiedzią w stylu "wybierz wg informacji o spalaniu benzyny" - ważne, ale tylko częściowo. Powtórzę to co od zawsze jest przedmiotem całej tej dyskusji: Okno=dobre materiały+dobry Producent + montażysta. Ty wymieniłeś tylko pierwszy skladnik.. Najlepszą oceną będą rekomendacje znajomych - popytaj budujących w Twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exorcist365 07.07.2012 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Współczynnik U porównując wszystki 2 szybowe i wszystkie 3 szybowe niewiele sie od siebie różnią.Jeśli chodzi o montaż to znajomi, którzy kupili u Rehau i Veki są zadowoleni. okien w sumie 15.Dom ponad 200 metrów, podłoga 15 cm styropianu, poddasze bedzie 30 cm wełny, pustak+styropian =48 cm, nie wiem czy opłaca sie robić ciepły montaż.Dziekuje za sugestie i licze na wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.07.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Współczynnik U porównując wszystki 2 szybowe i wszystkie 3 szybowe niewiele sie od siebie różnią. Bardzo to precyzyjne - "niewiele". Jak widać cenowo różnią się też niewiele. Jeśli wydałeś kasę na budowę domu, w którym zużycie ciepła spełni umowne warunki budynku energooszczędnego, to chyba warto wydać niewiele więcej na okna o niewiele lepszej przenikalności cieplnej. nie wiem czy opłaca sie robić ciepły montaż. Ciepły montaż nie istnieje! Opłaca się wykonywać montaż prawidłowo, nie opłaca nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exorcist365 08.07.2012 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Bardzo to precyzyjne - "niewiele". Jak widać cenowo różnią się też niewiele. Jeśli wydałeś kasę na budowę domu, w którym zużycie ciepła spełni umowne warunki budynku energooszczędnego, to chyba warto wydać niewiele więcej na okna o niewiele lepszej przenikalności cieplnej. Tylko przy tak niewielkiej rożnicy przenikalnosci cieplnej ( przy najwiękscej i najmniejszej wartości to różnica 0,09) chciałbym wziąść rownież pod uwage porownanie okuc i profili i czego sie da, poprostu chetnie bym usłyszał co Ty byś wybrał będąc na moim miejscu. Zalezy mi tylko zeby nic sie z tym nie działo przez lata i najchętniej nigdy już bym tego w swoim życiu niewymieniał. Dobrze, że U jest jak najmniejsze , ale nie maksymalnym kosztem, bede miał wentylacje grawitacyjną. Dom w 3 strefie obciązenia wiatrem, pustak + styropian 48 cm, podłoga 15 cm styro, poddasze 30 cm wełny. Ciepły montaż nie istnieje! Opłaca się wykonywać montaż prawidłowo, nie opłaca nieprawidłowo. Ciepły montaż, miałem tu na myśli montaż na taśmy, nie w warstwie ocieplenia. Narazie jestem skłonny wziąść Veke z montażem na taśmy, ale nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 09.07.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Ciepły montaż, miałem tu na myśli montaż na taśmy, nie w warstwie ocieplenia. Narazie jestem skłonny wziąść Veke z montażem na taśmy, ale nie wiem Nie zrobisz błędu jeśli tak wybierzesz. Zaangazuj tylko dobrą ekipę montażową. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts