Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z kamienia

Recommended Posts

Razem z mężem marzymy o elewacji jak ze zdjęcia. Problem po pierwsze polega na tym, że oboje nie wiemy do końca jaki powinniśmy zastosowac kamień, żeby osiągnąc taki efekt (chodzi nam o całośc łącznie z parapetami zewnętrznymi), a po drugie - na dostępności materiału. Budujemy w woj. pomorskim, więc nie jest łatwo. Może ktoś z tego rejonu realizował podobną elewację i nam pomorze. Wszelkie uwagi i rady, nie tylko pomorzan, będą dla nas cenne! Pomóżcie...:confused:

piaskowiec 2.jpg

Wyjścia są dwa:

1. Jest to wapień lub piaskowiec [na południu w Zawieciu i okolicach tego od diabła] lepiony na zaprawie na bazie białego cementu...

2. Jest to sztuczny kamień - z betonu na ten przykład o fakturze i wyglądzie - lepiony podobnie jak wyżej.

pozdr

Piaskowiec murowany technologią murarską.

w projekcie domu powinien już byc uwzgledniona taka okładzina lub sciana z naturalnego kamienia. Najcząściej jest to ściana trójwarstwowa.

Sciana kamienna musi opierać się bezposrednio na fundamencie, nie ma sposobnosci obłożenia np. elewacji docieplanej EPS czy nawet XPS-sem.

Zapytajcie swojego kierownika budowy o rozwiązanie techniczne, to on o wszystkim decyduje.

Piaskowce, wapienie, łupki mozna zakupić na pomorzu bez problemu pod każdą postacią, w bryłach, ciosane, w łupkach, płytach. Są składy które je sprzedają. Sam też dużo wykonuję tego typu roboty. Najwieksza sztuka polega na formatowaniu brył kamiennych, ale efekt jest taki jak na zdjeciu.

Pozdrawiam Wiesiu

Wyjścia są dwa:

1. Jest to wapień lub piaskowiec [na południu w Zawieciu i okolicach tego od diabła] lepiony na zaprawie na bazie białego cementu...

2. Jest to sztuczny kamień - z betonu na ten przykład o fakturze i wyglądzie - lepiony podobnie jak wyżej.

pozdr

Jakiś miesiąc temu widziałem w Leroy Merlin taki kamień betonowy stylizowany na naturalny o którym wspominał Balto w dośc dobrej cenie, ale nie pamiętam dokładnie za ile. Możecie przy okazji zajrzeć i sprawdzić.

wodnikszuwarek: zgadza się, lecz w takiej kwestii wolę uderzyć do producenta, bo ma on zwykle ileś wersji kolorystycznych i odmian takowych. A czemu wszyscy muszą mieć to samo? zmiana koloru zwykle nie kosztruje wiele, albo dajmy na to faktury na zewnątrz. A nie kosztuje to kilkunastu złociszy od metra tylko znacznie bliżej stówy...

• 8 months później...

Każdy producent czy importer, któremu zależy na zadowoleniu klienta jest w stanie przesłać każdą ilość kamienia w każde miejsce. Mamy XXI w. Spedycja to żaden problem, a przy zamówieniu na całą elewację, to nie ma się co przejmować, czy jest to na pomorzu, czy w małopolsce. Często producenci sprzedający w internecie wysyłają materiał na własny koszt, także lokalizacją nie macie się co przejmować. Jeśli chodzi o rodzaj kamienia na zdjęciu to nie mogę pomóc, ale widziałem podobny alternatywny kamień [uSUNIĘTO REKLAMĘ]

Pozdrawiam Marcin

Edytowane przez Elfir

• 3 years później...
Qck: ja wiem, że reklama dźwignią handlu, ale dwa wpisy o jednym producencie - to letkie przegięcie...

Dlaczego przegięcie?! Byłem i jestem zadowolony z firmy, której nazwy nie będę podawał, bo i tak zostanie usunięta. Robiłem u nich zakupy kilka razy. I za każdym razem byłem bardzo zadowolony. Kupowałem panele z kamieni naturalnych oraz płyty kamienne. I w najbliższym czasie będę robił remont łazienki i też na pewno zainstaluję tak kamień. Zgadniesz gdzie będę uderzał po zakupy? :D

Nie rozumiem, dlaczego 2 wpisy to przesada. Ale ok...

Minęło już kilka lat, ale w końcu to forum. Może ktoś jeszcze to przeczyta ;)