lukasz2 07.07.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Witam Zamierzam ocieplić samodzielnie poddasze uzytkowe.Sytuacja ma się następująco:Dach dwuspadowy, pokryty (patrząc od zewnątrz):-dachówka-szczelna wentylacyjna (utworzona przez łaty i kontrłaty)-papa-pełne deskowanie Jak dalej wykonać izolacją termiczną. Naczytałem się trochę i mam następującą propozycję. Proszą o ocenę czy jest prawidłowa. -dachówka-szczelina wentylacyjna-papa-deskowanie-szczelina wentylacyjna (3 cm)-membrana wysokoparoprzepuszczalna rozpięta między bokami krokwi-wełna Unimata 15 cm (pomiędzy krokwie)-wełna Unimata 10 cm- folia paroizolacyjna-kartongips poglądowy rysunek: http://www.hurtownia.profil.pila.pl/porady/isover_06.jpg Pragnę tylko wyjaśnić dlaczego pomiędzy deskowanie a wełnę chcę dać membranę wysokoparoprzepuszczalną1. zalecają ja takie firmy jak Isover, na forach znalazłem taką informację2.zabezpiecza przed zawilgoceniem termoizolacji3. działa jako wiatroizolacja (powietrze przepływające w szczelinie pomiędzy deskowaniem a wełną może ją wychładzać ponieważ zimne powietrzę będzie wnikać w wełnę) zaznaćzę tutaj że zamiast podbitki mam nadbitkę więc otwór wlotowy w ścianie pod okapem może powodować szybszy przepływ powietrza w szczelinie i przewiewanie wełnyPorównałbym to do sytuacji kiedy np. zakładamy na siebie polar a nie mielibyśmy na to założonej kurtki z membraną (np. Gore-tex) działającej jakowiatroizolacja, mimo że polar jast termoizolacją byłoby nam zimno na wietrze bo powietrze przewiewałoby przez ten polar. Druga sprawa to wlot i wylot szczeliny pod deskowaniemWloty chcę zrobić pomiędzy krokwiami w ścianach pod okapem. wylot natomiast w przeciwległych ścianach szczytowych(wełny nie układam do samej kalenicy , tylko do wysokości jętek i po jętkach, zatem powstaje mały stryszek wentylowany). Nie byłoby wylotu w kalenicy tylko kratki wentylacyjne w ścianch szczytowych.Tak jak na rysunku: http://www.infowentylacja.pl/wp-content/up...opy-300x300.jpgtylko nie byłoby tych wywietrzników w dachu a powietrze wydostawałoby się kratkami wentylacyjnymi proszę o fachowe porady fachowców lub osób, które stosowały podobne rozwiązania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał30 07.07.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Witam zerknij tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196249-Jak-ociepli%C4%87-poddasze-u%C5%BCytkowe/page4 może już był podobny przypadek..Bądź Ktoś Ci coś doradzi.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.07.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Dajesz 25 cm unimaty. To będziesz miał bardzo cieplutkie poddasze. . Ale na lato to klima na tym poddaszu obowiązkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 08.07.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Ile wołasz za taką klimę na poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.07.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 12.07.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 "Dajesz 25 cm unimaty. To będziesz miał bardzo cieplutkie poddasze. . Ale na lato to klima na tym poddaszu obowiązkowa. " chodzi Tobie , że za mało???mi wydaje się że współczynnik przenikania będzie całkiem ok. a co do temp na poddaszu latem to wełna izoluje też od nagrzewającego się dachu. Wracając do meritum tematu co z tym układem Mojego dachu. szczególnie chodzi mi czy ta membrana między deskowaniem a wełną to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.08.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 "Dajesz 25 cm unimaty. To będziesz miał bardzo cieplutkie poddasze. . Ale na lato to klima na tym poddaszu obowiązkowa. " chodzi Tobie , że za mało??? mi wydaje się że współczynnik przenikania będzie całkiem ok. a co do temp na poddaszu latem to wełna izoluje też od nagrzewającego się dachu. Wracając do meritum tematu co z tym układem Mojego dachu. szczególnie chodzi mi czy ta membrana między deskowaniem a wełną to dobry pomysł. Jak masz pełne deskowanie - to zapewne papa pokryte. Folia Ci zatem w teorii nie jest potrzebna, jak nie masz co z kasa robic - to połóż. I na wełnie zbytnio nie oszczędzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 03.08.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) dobrze myślisz według mnie. Kratki wywiewne w szczytach powinny wystarczyć. Zbyt duża ich ilość spowodowałaby większy przepływ zimnego powietrza a co za tym idzie wychładzanie pomieszczeńA co do klimy to na pewno dobry pomysł. wsp. przenikalności na pewno będzie ok ale akumulacja cieplna przegród jest po prostu za mała. Chodzi o to że gdy latem energia cieplna dostanie się w końcu do pomieszczenia to ściany i stropy jej nie przejmą i będzie bardzo gorąco. z kolei w nocy izolacja nie wypuści ciepła na zewnątrz co będzie powodowało stopniowy ale wzrost temperatury w pomieszczeniu i żadna izolacja nie pomoże. O akumulacji w znacznej mierze decyduje ciężar ściany dlatego najprzyjemniej latem jest w piwnicy - a ciężar regipsów? sam sobie odpowiedz. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez inż.Trix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts