Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddasza

lukasz2

Recommended Posts

Witam

Zamierzam ocieplić samodzielnie poddasze uzytkowe.

Sytuacja ma się następująco:

Dach dwuspadowy, pokryty (patrząc od zewnątrz):

-dachówka

-szczelna wentylacyjna (utworzona przez łaty i kontrłaty)

-papa

-pełne deskowanie

Jak dalej wykonać izolacją termiczną. Naczytałem się trochę i mam następującą propozycję. Proszą o ocenę czy jest prawidłowa.

-dachówka

-szczelina wentylacyjna

-papa

-deskowanie

-szczelina wentylacyjna (3 cm)

-membrana wysokoparoprzepuszczalna rozpięta między bokami krokwi

-wełna Unimata 15 cm (pomiędzy krokwie)

-wełna Unimata 10 cm

- folia paroizolacyjna

-kartongips

poglądowy rysunek: http://www.hurtownia.profil.pila.pl/porady/isover_06.jpg

Pragnę tylko wyjaśnić dlaczego pomiędzy deskowanie a wełnę chcę dać membranę wysokoparoprzepuszczalną

1. zalecają ja takie firmy jak Isover, na forach znalazłem taką informację

2.zabezpiecza przed zawilgoceniem termoizolacji

3. działa jako wiatroizolacja (powietrze przepływające w szczelinie pomiędzy deskowaniem a wełną może ją wychładzać ponieważ zimne powietrzę będzie wnikać w wełnę) zaznaćzę tutaj że zamiast podbitki mam nadbitkę więc otwór wlotowy w ścianie pod okapem może powodować szybszy przepływ powietrza w szczelinie i przewiewanie wełny

Porównałbym to do sytuacji kiedy np. zakładamy na siebie polar a nie mielibyśmy na to założonej kurtki z membraną (np. Gore-tex) działającej jakowiatroizolacja, mimo że polar jast termoizolacją byłoby nam zimno na wietrze bo powietrze przewiewałoby przez ten polar.

Druga sprawa to wlot i wylot szczeliny pod deskowaniem

Wloty chcę zrobić pomiędzy krokwiami w ścianach pod okapem. wylot natomiast w przeciwległych ścianach szczytowych(wełny nie układam do samej kalenicy , tylko do wysokości jętek i po jętkach, zatem powstaje mały stryszek wentylowany). Nie byłoby wylotu w kalenicy tylko kratki wentylacyjne w ścianch szczytowych.

Tak jak na rysunku: http://www.infowentylacja.pl/wp-content/up...opy-300x300.jpg

tylko nie byłoby tych wywietrzników w dachu a powietrze wydostawałoby się kratkami wentylacyjnymi

proszę o fachowe porady fachowców lub osób, które stosowały podobne rozwiązania

pozdrawiam

"Dajesz 25 cm unimaty. To będziesz miał bardzo cieplutkie poddasze. . Ale na lato to klima na tym poddaszu obowiązkowa. "

chodzi Tobie , że za mało???

mi wydaje się że współczynnik przenikania będzie całkiem ok. a co do temp na poddaszu latem to wełna izoluje też od nagrzewającego się dachu.

Wracając do meritum tematu co z tym układem Mojego dachu. szczególnie chodzi mi czy ta membrana między deskowaniem a wełną to dobry pomysł.

• 3 weeks później...
"Dajesz 25 cm unimaty. To będziesz miał bardzo cieplutkie poddasze. . Ale na lato to klima na tym poddaszu obowiązkowa. "

chodzi Tobie , że za mało???

mi wydaje się że współczynnik przenikania będzie całkiem ok. a co do temp na poddaszu latem to wełna izoluje też od nagrzewającego się dachu.

Wracając do meritum tematu co z tym układem Mojego dachu. szczególnie chodzi mi czy ta membrana między deskowaniem a wełną to dobry pomysł.

Jak masz pełne deskowanie - to zapewne papa pokryte. Folia Ci zatem w teorii nie jest potrzebna, jak nie masz co z kasa robic - to połóż. I na wełnie zbytnio nie oszczędzaj.

dobrze myślisz według mnie. Kratki wywiewne w szczytach powinny wystarczyć. Zbyt duża ich ilość spowodowałaby większy przepływ zimnego powietrza a co za tym idzie wychładzanie pomieszczeń

A co do klimy to na pewno dobry pomysł. wsp. przenikalności na pewno będzie ok ale akumulacja cieplna przegród jest po prostu za mała. Chodzi o to że gdy latem energia cieplna dostanie się w końcu do pomieszczenia to ściany i stropy jej nie przejmą i będzie bardzo gorąco. z kolei w nocy izolacja nie wypuści ciepła na zewnątrz co będzie powodowało stopniowy ale wzrost temperatury w pomieszczeniu i żadna izolacja nie pomoże. O akumulacji w znacznej mierze decyduje ciężar ściany dlatego najprzyjemniej latem jest w piwnicy - a ciężar regipsów? sam sobie odpowiedz.

Edytowane przez inż.Trix