Krystian Rusołowski 07.07.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Witam.Otrzymałem w spadku dom z lat 60, do remontu.Planuję zrobić wylewkę i otynkować ściany w piwnicy. Pytanie dotyczy tynkowanie. W piwnicy jest wilgoć, dom nie jest izolowany. Odkryłem tylko izolację poziomą. Ściany bywają wilgotne. piwnica w 3/4 w gruncie. Czy można te ściany otynkować i jakiego tynku użyć? Piwnica z cegły. Mam tam zamiar zrobić kotłownię i pralnię. Nic poza tym. Ma być po prostu czysto. Nie chcę ocieplać ze względu na przyjemny chłodek na dole.Nie dysponuję dużym budżetem. Mam do remontu cały dom. Proszę o jakieś propozycje.Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 08.07.2012 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Witaj,Możesz użyć jakiegokolwiek tynku, jednak przy braku izolacji przeciwwilgociowej na ścianach piwnicy, każdy tynk ulegnie destrukcji. Wilgoć jaką podciągają ściany nie tworzy się z braku izolacji cieplnej. Zacznij od izolacji, tak będzie taniej, mimo ograniczeń budżetowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian Rusołowski 10.07.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 OK. Izolacja już w planach lecz nie w tym roku. Czy tynki wytrzymają do przyszłego roku jeżeli piwnica będzie ogrzewana? Wykończyć piwnicę chcę przed sezonem grzewczym. Jak tego nie zrobię teraz to w przyszłym roku też nie zdołam. Będą następne wydatki. Co z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 11.07.2012 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Według mnie jedyną opcją jest ogrzewanie piwnicy przez piec lub kuchnię węglową, w ostateczności kozę. Takie ogrzewanie potrzebuje znacznych ilości powietrza które wpływając do pomieszczeń wydajnie będzie osuszało tynki. Ale trzeba się liczyć z tym, że to rozwiązanie pośrednie, coś jak działanie pomp zęzowych na dziurawym statku. Woda wpływa, Ty ją usuwasz, ona znów wpływa i tak dalej. Trzeba zatkać dziurę i tyle.Ogrzewanie kuchnią węglową piwnicy bez izolacji przynosiło rezultaty u moich znajomych. Po rozbiórce kuchni i dalszym ogrzewaniu wyłącznie grzejnikami cały tynk zaczął się lasować. Remonty co pół roku, a do tego grzybki, pleśnie i porosty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_b 11.07.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 tynk nie wszystko jedno jaki, tylko cementowo-wapienny,mimo izolacji jaka zrobisz to i tak sciany w piwnicy bedziesz mial w jakims tam okresie roku mokre,jesli zrobisz teraz tynk to nic mu sie do przyszlego roku nie stanie. ja zrobilem izolacje i drenaż opaske i drenaż sciagajacy pod wylewkami w piwnicy, pozniej otynkowalem ,przez jakis czas bylo sucho a teraz znow zrobilo sie mokro, tylko u mnie jest problem taki ze pod domem sa cieki, bo dom stoi pod samym stokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian Rusołowski 11.07.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Położę tynk cementowo wapienny i będę się modlił żeby nie odpadł. Piwnicę będę ogrzewał kaloryferami do max 14 stopni. Dzisiaj policzyłem dokładnie koszty jakie poniosę na remont domu, i zostanie mi w zapasie 2000zł. Na izolację nie starczy.Tak przy okazji. Ile może kosztować zrobienie izolacji? Dom ma 80m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_b 12.07.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Ile może kosztować? trochę pieniędzy i dożo dożo pracy czyli kopania.Musisz kupić: dyperbit pewnie ze 100 zł (dwa wiaderka), folia kubełkowa 3-4 zł za mb o wysokości 1,5 mrura drenarska 3 zł za mb setkiżwir - 80 zł kubikstudnia rewizyjna ale możesz tez zastosować beczkę plastikową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts