Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doświadczenia ze sprzętem Mcculloch są negatywne,nie będę pisał o poszczególnych modelach ale w większości jest tak,obudowy od spodu nie pomalowane,przednie napędy psujące się nagminnie regulacje grzebieniowe które szybko się wyrabiają i kółka latają każde w inną stronę,części droogie,linka napędu potrafi kosztować 180zł,ogólnie samo wykonanie decka i rączek nie jest najlepsze,polecam ludziom którzy nie mają nerw,lepiej kupić kosiarkę AL-KO z silnikiem B&S,o niebo lepsze wykonanie,sama przyjemność z koszenia szczególnie kosiarkami Highline,Honda ma drogi serwis jeżelli chodzi o naprawy silników i z częściami kuleją,jakość też już nie ta co była 10 lat temu Edytowane przez zagorski-tomasz
Dzięki za opinie, akurat w przypadku wybranego modelu napęd jest na tylne, duże koła, ale to mnie nie pociesza i jednak lepiej przyjrzę się Alko. Zastanawia mnie jeszcze po co Mccullochowi w przypadku kosiarki 46cm silnik 5,5KM, gdzie w Alko najmocniejsze silniki mają 3,6KM.

Z silnikami do kosiarek itp. teraz jest tak, że B&S nie podaje mocy, tylko moment obrotowy.

Np. 675, 850 itd. to oznaczenie momentu obrotowego - niestety w jakiejś "bezsensownej" jednostce np. cal na stopę ;-)

Żeby porównać silniki w różnych kosiarkach, najlepiej sprawdzić pojemność silnika, ona najwięcej powie.

Bo np. co z tego, że w jakiejś kosiarce jest silnik o mocy 5,5 KM, skoro jest to moc maksymalna, osiągana przy 5'000 RPM, a jak kosisz to pracujesz na 2'000 RPM?

Co do silnika - mam kosiarkę 51 cm, silnik B&S 675 i nie czuję braku mocy.

Poza tym patrz raczej na moment obrotowy a nie na moc. Te mniejsze wartości wynikają również stąd, że te 3.5 KM jest na nożu a nie na wale silnika. To normalne, że nie wykorzystuje się całej mocy bo są przekładnie, straty itp.

u mnie saga już zakończona...

kupiłem coś takiego:

http://www.mojahonda.pl/kosiarki-honda/super-komfort-hrx/kosiarka-honda-hrx-537c3-hye-detail

Oczywiście nie w Polsce i nie za takie chore pieniądze :-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim szukającym !

Fakt że Honda w Polsce z cenami urwała się z choinki. A kosiarka dobra. Mam kosiarkę do wysokiej trawy z tym samym silnikiem i złego słowa powiedzieć nie mogę, choć lekkiego życia to ona nie ma.

Jak masz taką możliwość, to chyba lepsza będzie na prąd. Z tego względu, że jednak moc takiej kosiarki jest większa. Fakt, że trzeb ciągnąć za sobą kabel, ale jak wypracujesz technikę, to nie będzie stanowiło to większego problemu :)

A przynajmniej jak tak mam. Kupuj tylko sprzęt o trochę większej mocy, niż wynikałoby to ze specyfikacji trawy. Chodzi o to, aby silnik Ci się nie zatarł, jak za mocno zaniedbasz trawnik. Do 1k zł, inwestuj w tą tutaj: http://euroogrod.com.pl/product-pol-78279-AL-KO-Kosiarka-Elektryczna-Comfort-46-4-E-Silver-1600W-OLEJ-GRATIS.html

Dobrej jakości sprzęt, moc 1600W zupełnosci wystarczy.

A czy opłaca się kupować akumulatorową kosiarkę? Czy lepiej elektryczną? W budżecie do 1000 zł. Chodzi o trawnik i 6 arów strzyżenia.
O akumulatorowych jest wątek na 2 stronie tego forum. Poczytaj nie chce mi się pisać tego samego.
Witam mam zamiar kupić kosiarkę, czy kosiarka NAC to dobry wybór i ewentualnie jaki model bo jest tego dużo. Budżet ok 1500zł teren do koszenia ok 2000m2
Mam kosę NAC od wieku lat. Kupiona na szybko, tanio i ze świadomością że padnie najpóźniej po dwoch sezonach. Mija ósmy rok i nic, a mam nią co robić na kilkunastu arach.
Nie kupię sprzętu za pinad tysiaka gdy ten za niecałe pięćset daje radę. Tego typu rady są dobre na forum moto. Zdradź jakim samochodem jeździsz. Polecę ci coś lepszego :)