Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też jak czytam o kosiarkach to rożnie o tych silnikach firmowanych przez al-ko piszą.

Jedni, że to Loncin. Inni, że Sanli. Jeśli ten drugi to też wart czegoś czy gorszy od Loncin?

Swoją drogą o silnikach pisze się sporo przy dyskusjach o kosiarkach.

A na co jeszcze zwrócić uwagę?

- jakie ostrze?

- jak ocenić obudowę?

- jak ocenić przełożenie/napęd?

- na co zwrócić szczególną uwagę oglądając kosiarki

]

Każdy silnik jest inny i żaden nie jest ideałem,każdy do póki działa jest chwalony a przy awarii psy się na nim wiesza,dobra kosiarka powinna mieć to coś czyli więcej niż inni mają,chodzi tu o funkcje faktycznie przydatne bo bezużyteczne mają wszyscy,musi zbierać dobrze do kosza a dosłownie takich jest niewiele,napęd jaki by nie był przy niewłaściwym użytkowaniu i tak się prędzej czy póżniej popsuje,musimy patrzeć na wygodę a nie na firmy które reklamuje się za pieniądze na różnych forach i niby jest to marketing szeptany :bash:

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ostatecznie nie zakupiłem kosiarki i w końcu chciałbym ją kupić, bo już trwa to za długo. W sumie chyba nie wiele zmieniło się w ofercie od zeszłego roku. Kluczowe informacje:

- 800-900m2, teren ogólnie płaski, ale bardzo dużo nierówności, sporo przeszkód (stare pniaki, krzaczki owocowe, zdarzają się kamienie) - musi być solidna

- nie będę zbierał trawy, wyrzut boczny lub mielenie trawy

- nie wiem czy potrzebuję napęd, nigdy takiej nie używałem, boję się że skoro mam dużo przeszkód to może mi to przeszkadzać?

- budżet max. 1200 zł, wolałbym 1000 :)

Znalazłem coś takiego:

1. SOLO by AL-KO 5219 SP-A (Al-Ko Pro 145) za 1199 zł - link: https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-solo-by-al-ko-5219-51cm-hit2020-9001273425

2. AL-KO Classic 5.16 SP-A Plus (Al-Ko Pro 145) za 1099 zł - link: https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-al-ko-classic-5-16-sp-a-plus-9072523232

3. GRASS WORLD GRL 460P HW (Loncin 166cm3 LC1P65F) za 1179 zł - link: https://allegro.pl/oferta/kosiarka-world-grl-460p-hw-4w1-loncin-8-3-nm-7946647052

Czy dobrze widzę, że ten GRASS GRL 460P HW występuje z dwoma silnikami, czy ten 166 to ten nowszy model?

Może inne propozycje?

Z góry dzięki!

Edytowane przez Challenger

Witam serdecznie Proszę o poradę fachowców od kosiarek,powierzchnia do koszenia ok 8 arów, teren równy kwota ok 1500 zł takie typy na miejscu:

- AL-KO Highline 51.8 SP-A

-WORLD GRB 530S HW 4w1 B&S 675 Briggs

-CUB CADET LM3 DR53S

Zdecydowanie 51.8 SP-A,wprawdzie nie jest to model z tego roku bo w tym chyba szły już w innym kolorze ale ok

• Like 1

Witam.

Ostatecznie nie zakupiłem kosiarki i w końcu chciałbym ją kupić, bo już trwa to za długo. W sumie chyba nie wiele zmieniło się w ofercie od zeszłego roku. Kluczowe informacje:

- 800-900m2, teren ogólnie płaski, ale bardzo dużo nierówności, sporo przeszkód (stare pniaki, krzaczki owocowe, zdarzają się kamienie) - musi być solidna

- nie będę zbierał trawy, wyrzut boczny lub mielenie trawy

- nie wiem czy potrzebuję napęd, nigdy takiej nie używałem, boję się że skoro mam dużo przeszkód to może mi to przeszkadzać?

- budżet max. 1200 zł, wolałbym 1000 :)

Z góry dzięki!

Poszukaj kosiarki z wyrzutem bocznym i po sprawie,po co ci z koszem?,jak masz dużo przeszkód i manewrowania to bez napędu

Planuję kupić kosiarkę do koszenia trochę ponad 1000m2 ogródka+podwórka z trawą. Teren raczej nierówny, bliżej mu do łączki niż do trawnika, polne kwiatki, chwasty, mlecze. Teren płaski ale słabo wyrównany, bo przejeżdżają tam czasem samochody i zrobią koleiny. Raz się to wyrówna raz nie.

Terenem zajmuje się generalnie mój tata lat 65, po zawale i koniecznie i koniecznie chce to robić dalej, a ja chcę mu jakoś tę precę ułatwić, żeby się nie naszarpał.

Do tej pory miał jakaś kosiarke spalinową noname z marketu, bez napędu i żeby odpalić to musiał się naszarpać taką linką z 10 razy

Zaplanowałem kupić STIGA Combi 53 SQ H. Czy to dobry wybór? Ta sama firma za 1650 ma ze starterem elektronicznym, co pewnie ułatwiłoby odpalanie Tacie ale wtedy silnik jest gorszy i nie wiem czy ma to sens.

Czy w cenie 1600-1800 zł znajdę coś ciekawszego?

Stiga 53SQ H raczej do wytrzymałych nie należy,na nierównościach możę się rozlecieć po 3-latach,musisz sobie sam odpowiedzieć czy kosiarka wytrzymalsza i cięższa czy lżejsza i słabsza,z rozrusznikiem el.jest łatwiej na pewno uruchamiać ale w sumie każdy nowy silnik też odpala lekko więc jest ok.jeżeli rozrusznik w kosiarce się zabrudzi to twój ojciec jej nie uruchomi a to się zdarza z jednej strony człowiek chce pomóc ale z drugiej żeby sprzęt się nie rozsypał zaraz po gwarancji,może maszynę z szerokością 46cm? będzie lżejsza ale możesz wtedy wybrać wytrzymalszą,pomyśl

Witam, szukam kosiareczki do 1500, za bardzo sie nie znam wiec powiem tylko ze z napędem i szerokość koszenia 46(tak miała poprzednia a ona na styk miedzy drzewkami sie mieściła). Czytając poprzednie posty przekonałem sie do firmy AL-KO tylko nie mam pojecia jaki model będzie lepszy i czym one sia różnią

AL-KO PREMIUM 470 SP https://www.ceneo.pl/91737489;pla#tab=spec

Comfort 46.0 SP-A Plus https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/pielegnacja-trawnika/kosiarki-spalinowe/kosiarka-spalinowa-al-ko-comfort-46-0-sp-a-plus.html

Highline 46.8 SP-A https://www.ceneo.pl/62033849#

coś z tego polecacie, lub może jakiś inny model w podobnej cenie?

Edytowane przez asator

Jeżeli Stiga 53SQ H jest słabą kosiarką (myślałem że silnik Hondy jest ok) to co proponujesz w zbliżonej cenie?

AL-KO odpada bo 2 moich znajomych już się na ten szrot nadziało i wiem ile się użerali z serwisem (jakiś trybik za 60 zł - 3 miesiące czekania, drugi też z jakąś głupotą też sie bujał parę miesięcy)

Ja tam na AL KO nie narzekam, mam od 2014r, koszę tydzień w tydzień (w sezonie) 1600m2 i w tym roku dopiero urwała mi się linka od załączania napędu, fakt faktem rzadko używany, bo tylko na małym kawałku działki ze spadkiem, gdzie ciężko się pcha pod górkę .Linki jeszcze nie kupiłem, bo po jedną pierdołę nie jadę teraz do sklepu.

Dzień dobry,

Proszę o poradę mam uszkodzony silnik Kohler XT800 w kosiarce Viking - uszkodzenie mechaniczne, syn przywalił w obrzeże. Nie ma możliwości prostowania wału, serwis chce wymienić silnik na seryjny ( cena zaporowa ).

Czy ktoś wie, czy będzie pasał jakiś inny silnik np. Loncin 196 cm3 ? Ewentualnie jakiego silnika szukać z jakim mocowaniem, wałem ,itp.

Kosiarka jest teraz na warsztacie, a ja jestem poza domem przez jeszcze kilka tygodni, muszę to ogarnąć zdalnie .

Kosiarka model Viking RM 650 V rok chyba 2017

Pozdrawiam

Adam

System mocowania we wszystkich kosiarkach jest podobny, ale nie jednakowy. Zabież kosiarkę z serwisu i zmierz rozstaw śrub mocowania. Jeśli nie dopasujesz identycznego to trzeba zamontować dowolny z innej kosiarki. Musisz tylko zwrócić uwagę czy pierścień wzmocnienia obejmie "nowy" silnik jeśli tak to będzie pasował praktycznie każdy.

Witam, szukam kosiareczki do 1500, za bardzo sie nie znam wiec powiem tylko ze z napędem i szerokość koszenia 46(tak miała poprzednia a ona na styk miedzy drzewkami sie mieściła). Czytając poprzednie posty przekonałem sie do firmy AL-KO tylko nie mam pojecia jaki model będzie lepszy i czym one sia różnią

AL-KO PREMIUM 470 SP https://www.ceneo.pl/91737489;pla#tab=spec

Comfort 46.0 SP-A Plus https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/pielegnacja-trawnika/kosiarki-spalinowe/kosiarka-spalinowa-al-ko-comfort-46-0-sp-a-plus.html

Highline 46.8 SP-A https://www.ceneo.pl/62033849#

coś z tego polecacie, lub może jakiś inny model w podobnej cenie?

Albo 470SP będzie tu najlepszym wyborem,wszystkie mają szer.46cm ale 470 jest już w wersji Premium

witam. potrzebuje kosiarki spalinowej. trawnik niewielki bo ok 800m. na forum obecnie króluje al-ko, wcześniej przymierzałem sie do stiga ale skoro al-ko ma byc lepsza . Da tej pory zawsze zbierałem trawę do kosza więc pewnie tak pozostanie i chciałbym aby robiła to dokładnie. Nigdy nie miałem funkcji mulczowania więc tez chciałbym spróbować - może warto. proszę o propozycje. przegladajac na allegro mam mętlik w głowie patrząc tylko na al-ko - same 46 i 47 maja jakieś dodatkowe symbole - SP PRO170 QSS, PLUS........