Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

Zdecydowany byłem na zakup Oleo Mac'a Witam wszystkich.

Trawy mam około 2500m max, z czego chciałbym powiększyć kiedyś ogród do około 3300-3500m łącznie.

Zdecydowany byłem na zakup Oleo-mac GV 53 TK AllRoad4 Plus, ma ona jednak tylu fanów co i przeciwników. Nie znam tego silnika, nie wiem jak wygląda porównanie go do B&S (choć sam widzę , że obecny B&S nijak się nie ma do starych) Wiele osób zachwala Weibangi i ich napęd wałkiem. Nie wiem tylko jak sporo mocy odejmie to z silnika (i tak słabszego na starcie niż inne porównywane przeze mnie modele)

Budżet to około 2000, chyba że lekko ponad budżet trafi się perełka.

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze, bo sezon już dawno rozpoczęty a ja męczę sie starym złomkiem :)

Pozdrawiam

Jak zawsze dylemat,zamiast Oleomaca zobacz kosiarki World,masz dwa modele GRL530S z chiński silnikiem Loncin(tym samym co w Oloeo) lub GRB530S z silnikiem B&S,są wytrzymalsze i lepiej zrobione więc i serwis pózniej zobaczą a co za tym idzie będą oszczędności,podejrzewam że przeciwników jest więcej ale to inny temat,Weibang ciężki klamot i wcale nie taki super więc raczej go sobie daruj,powyżej 2000tyś.masz już Active,Snapper czy nawet AL-KO

Czy jakiś model kosiarki / robota koszącego jest teraz na topie ? Może jakiś model wyróżnia się na tle konkurencji ? Mam, mały regularny trawnik 260 m2, i powoli rozgadam się za czymś budżetowym, tylko czy cena takiego sprzętu będzie do zaakceptowania.

AL-KO roboty masz produkowane w fabryce w europie są bardzo dobrej jakości tylko czy cena będzie ci odpowiadała,Stiga będzie tu jakościowo odbiegała

Witam.

Możecie polecić jakieś kosiarki do 1200 zł

Trawnik ok 700-800 m2 , teren jest nierówny. Kosiarka nie musi mieć napędu ważne aby była trwała.

https://www.ceneo.pl/43302201 taka by dała radę?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Tu z trwałością nie zaszalejesz,to nie jest wyrób Makity tylko firmy która produkuje dla nich,to taka średnia półka,jak chcesz coś naprawdę wytrzymałego zobacz kosiarki World

Docieranie silnika, nie można przy pierwszym koszeniu dopuścić do przegrzania się silnika. Chwilę kosisz i pozwalasz by silnik ostygł.

A po co takie ceregiele jakie przerwy to silnik czterosuwowy,lejesz paliwo i kosisz,po to jest pierwsza wymiana oleju wcześniej i nikt przerw nie robi,dwusuwa trzeba tak docierać

Witam.

Możecie polecić jakieś kosiarki do 1200 zł

Trawnik ok 700-800 m2 , teren jest nierówny. Kosiarka nie musi mieć napędu ważne aby była trwała.

https://www.ceneo.pl/43302201 taka by dała radę?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

mam Makitę już czwarty sezon, tylko 46cm. Jeździ, kosi, nie psuje się, rdzy nie widać,odprysków lakieru nie ma.Nic nie telepie się.Silnik B&S.

Czołem! Potrzebuje niedrogiej kosiarki samobieżnej do wykoszenia 1000m2 trawnika. Do tej pory użytkowałem chińską kosiarkę z silnikiem B&S za 500 zł i muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła co chyba musi oznaczać, że jestem mało wymagający.. Po tych kilku sezonach jest już trochę zmęczona i zostanie rezerwistą. Szukam czegoś w podobnej klasie - bez napędu. Rozważam kilka konkretnych modeli. Budżet ~1000zł - oczywiście chciałbym rozsądnie wydać te pieniądze. Wiem, że w tej cenie nikt nie robi kosiarek na lata, ale chciałbym przynajmniej uniknąć wadliwej serii czy awaryjnego silnika, dlatego proszę znawców wszelakich o poradę, co wybrać. Do wyboru:

AL-KO 4.66 P-A Classic - OVH Al-ko PRO - 850zł

Makita PLM4817 - B&S 500E - 900zł

Oleo-Mac G 44 PK - EMAK K 500 OHV - 900 zł

Ewentualnie, jeżeli bezwzględnie warto przekroczyć budżet:

Oleo Mac GV 48 PK AllRoad4 - Emak K 600 OHV - 1190zł

Czy, któraś z powyższych pozycji jest atrakcyjniejsza od pozostałych?

Do wyboru:

AL-KO 4.66 P-A Classic - OVH Al-ko PRO - 850zł

Makita PLM4817 - B&S 500E - 900zł

Oleo-Mac G 44 PK - EMAK K 500 OHV - 900 zł

Ewentualnie, jeżeli bezwzględnie warto przekroczyć budżet:

Oleo Mac GV 48 PK AllRoad4 - Emak K 600 OHV - 1190zł

Czy, któraś z powyższych pozycji jest atrakcyjniejsza od pozostałych?

Makita nie ma kosza więc..

Najdroższa ma najmocniejszy silnik

Ja bym na swoje potrzeby kupił Al-CO

Panowie i Panie,

Ja bardziej ogólnie. 600 m2 płaskiego trawnika bez większych przeszkód. I tutaj moje pytania:

1. Czy warto brać z napędem czy przy tych warunkach to zbędny wydatek?

2. Czy warto brać z funkcją mulczowania (mielenia)?

3. Czy moc 3,5 KM (bez napędu) i 4 KM (z napędem) wystarczy?

4. Czy brać z funkcją wyrzutu bocznego czy sobie odpuścić?

Witam

Niewiele jeszcze wiem na temat kosiarek a muszę w najbliższym czasie coś kupić. Poczytałem trochę w necie, popytałem sprzedawców i prawie zdecydowałem się na AL-KO ale wpadła mi w ręce gazetka z dyskontu na literkę L, gdzie za dwa tyg ma być kosiarka Florabest FBME 575 A1, która przynajmniej dla laika wydaje się super. Ma nawet rozruch elektryczny a koszt to 1200 PLN. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym sprzętem, jakieś opinie, uwagi?

Pozdrawiam

Kupiłem ją i powiem ci że jestem pod wrażeniem trawę o wysokości kolan tnie aż huczy a starter elektryczny bajka.

przy włączonym napędzie ledwo można za nią nadążyć. no i jest cicha. Tnie do samego fundamentu tak że nie muszę już używać podkaszarki.

Znajomy ma Vikinga i mówi że te 3 konie to mało ale jak nią podkosił to stwierdził że wystarczająca, i nie ma co patrzeć na konie co piszą na allegro że ma 6 koni bo i tak mają tylko połowę