Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale są i minusy, oprócz wspomnianej wagi także słaby nóż, który łatwo pogiąć

Co do noża to bym się nie zgodził, zaliczyłem już dużo kamieni, cegłówek, gruzu i nóż cały, tylko trzeba naostrzyć ale to normalnie przy takich przejściach.

delikatną obudowę paska - jest plastikowa i łatwo pęka, oraz ogólnie przeciętna jakość obudowy.

Faktycznie, zobaczyłem tą obudowę paska i pęknięta już jest, fatalnej jakości to zrobili, Pękło na około jednego mocowania...

Edytowane przez Solzbi
poprawka

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem ze swoją kosiarką, otóż po wymianie w serwisie piasty z kosiarki jakby uszła kompletnie moc. Napęd działa jakoś ospale, przy zimnym silniku w ogóle się nie załącza trzeba kosiarkę delikatnie pchnąć by ruszyła do przodu. Generalnie nie zbiera tak dokładnie trawę jak na początku, przy wyższej trawie silnik wchodzi na niższe obroty, trawa wyrzucana jest bokiem, kosiarka nie upycha tak dobrze trawy w koszu jak to było przed wymianą piasty. Nie wiem co o tym sądzić, wymianę oleju zrobiłem tak jak należało, Kosiarka w sumie ma przejechane 24 mh, nóż już był dwukrotnie ostrzony.

Podsumowując koszenie trawanika to droga przez mękę.

znajdziecie krótki filmik, nakręciłem go samodzielnie więc jakość nie powala.

Przed ponowną wizytą w serwisie chciałbym poznać Waszą opinię. Z góry dziękuję za merytoryczne wypowiedzi.

Kosiarkę zostawiłem w serwisie, zajmą się tylko problemem napędu bo do pracy silnika nie mają najmniejszych zastrzeżeń. Zastrzeżenia mają za to do gęstości mojej trawy, jest zbyt gęsta co ma niby doprowadzać do dławienia się silnika. Polecono mi zwalniać w takich miejscach napęd i pchać kosiarkę.

Argumentacja serwisanta zwala z nóg. Jakoś nie wyobrażam sobie pchać kosiarkę przez większość powierzchni działki bo kosiarka nie domaga. Może kolega poleci mi jakiś inny serwis w moim rejonie? Szukałem przedstawiciela Activy na Polskę w necie, bez skutku.

P.S.

Obawiam się, że coś przy ostatnim serwisie przekombinowali z silnikiem i teraz starają się ze mnie robić wariata.

Tomaszs131 moim zdaniem kit Ci wciskają. Mam ten sam model (o ile dobrze patrze to też masz silnik 800E). Nie ma szans udławić tej kosiarki, a parę razy kosiłem trawę znacznie większą niż ta z Twojego filmu i silnik nie zwalniał. Oczywiście przy bardzo wysokiej trawie zbieranie do kosza nie będzie idealne, ale trawa na Twoim filmiku nie wygląda na jakąś wysoką, a jedynie na dosyć gęstą. Tak samo masz bez kosza? To jest chyba najwyższa seria Brigsa do zastosowań amatorskich, a u Ciebie wygląda jakby dusił ją zwykły trawnik. Rączka od regulacji obrotów jakoś nie lata?

Pogoda teraz paskudna, ale jak się poprawi to może coś nakręcę.

Co do napędu też miałem z nim problem, ale nie wynikał on ze spadku obrotów silnika. Po pierwsze sprawdź napięcie linki, czy jak pociągniesz za linkę dodatkowo ręką to idzie mocno do przodu? Jeżeli tak, to wystarczy skorzystać z regulacji przy rączce.

Dodatkowo pod obudową napędu sprawdź czy linka napędu nie wypadłą z prowadnic (zielona strzałka)

U mnie problem był nieco inny (pojawił się po około roku), bo samo napinanie linki nic nie dawało. Mechanizm napędu jest zamocowany do tyłu obudowy na sprężynie (niebieska strzałka). Sprężyna jest zamocowana od strony kosza śrubą. Jeżeli pasek się rozciągnie to napęd słabnie. Śruba z tyłu sprężyny służy do regulacji tego naciągu. U mnie wystarczyły dwa obroty i po problemie. Najłatwiej się dostać do tej śruby zdejmując tą plastikową kratkę widoczną z tyłu, po zdjęciu kosza.

image.jpg

Jak chcesz to na priv mogę Ci przesłać adres sklepu (internetowego) gdzie ja kupiłem kosiarkę. Albo po prostu wpisz nazwę tej kosiarki w youtube, recenzje jakie znajdziesz są własnie z tego sklepu. Sprzedawca super pomocny, ja miałem jeszcze problem z popsutym uchwytem do podnoszenia kosiarki, jest on marnie wykonany z plastiku i dostałem całkiem nowy ze wzmocnioną metalową obudową, a czasami sklepy idą w zaparte, że to uszkodzenie mechaniczne i nic z tego.

Edytowane przez Przemekc1

Tak model 800E.

Nie próbowałem testować kosiarki bez kosza. Jak możesz to adres do sklepu prześlij na priv, spróbuje przedzwonić i popytać. Jeśli chodzi o trawę to faktycznie po jednej stronie działki jest ona mocno zagęszczona. Co do regulacji i dłubania w kosiarce to ręce mam związane, egzemplarz jest wciąż na gwarancji.

Dzięki za pomoc.

A tak jeszcze co do Twojej kosiarki i gwarancji to jest to nowy sprzęt? Pytam, bo jak jak kupowałem rok temu to któryś sprzedawca mi powiedział, że nowe (czyli już zeszłoroczne) kosiarki mają czarne malowanie i taką też kupiłem. Nie mam wiedzy czy to jest prawda, a jeżeli tak to czy w nowej wersji nie było jakichś poprawek technicznych, ale może też warto byłoby się temu przyjrzeć jeżeli kupowałeś za pełną cenę. Bo równie dobrze może to być to samo tylko deck w innym kolorze.

Kosiarkę zakupiłem w kwietniu tego roku, w nowym modelu rzeczywiście kolor korpusu jest czarny.

Jestem po rozmowie z serwisantem firmy o której wspomniałeś. Powiedział że jedną z przyczyn może być słaby przepływ powietrza- mam chyba zbytnio zabity kosz. Muszę go umyć. Po za tym polecił by w razie ponownych kłopotów z silnikiem udać się bezpośrednio do autoryzowanego serwisu B&S.

Podsumowując miałeś rację co do uprzejmości i pracowników firmy, trochę mnie uspokoili.

Warto spróbować. Tak informacyjnie tylko dodam, że o ile mnie pamięć nie myli to w zeszłym roku kosz umyłem tylko raz po sezonie, ale to tylko żeby tak przez zimę nie leżał. Różnicy w zbieraniu nie zauważyłem. Powodzenia z tym tematem, moim zdaniem ewidentnie jest jakiś problem ze sprzętem, bo nie po to kupuje się kosiarkę z jakby nie patrzeć górnej półki żeby serwis radził pchać ją w trawie takiej jak z Twojego filmu.

Ja również w tamtym roku stałem przed takim dylematem co kupić, bo stara 3,5 konna kosiarka swoje wysłużyła, długo jeździłem, czytałem itd i wyszło że większość podawanych mocy nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa i jak mi wytłumaczył gość w serwisie B&S, podaja moc maksymalna jaka jest w stanie osiagnać przez chwile w warunkach laboratoryjnych i wybierając patrzcie na tabliczki i przeliczcie sobie KW na KM, zamiast 7 km bedzie 3 KM. Moj wybór padł na kosiarkę WORLD, której dystryubucją się zajmuje Grass, silnik stary bobry Briggs Quantum 6KM (i tyle ma), duża szerokość koszenia, bardzo solidnie wykonana, a co za tym idzie mocno ciężka, ale za to napęd nadrabia, także mogę każdemu śmiało polecić.

Witam! Niestety w tym tygodniu wyzionął ducha mój Partner P53-550CM i przymierzam się do zakupu nowego sprzętu. Od soboty przeczytałem wszystko co mogłem na temat kosiarek ale zauważyłem, że im więcej czytam tym mniej wiem. Nie będę rozwijał swoich codziennych wyborów (każdego dnia coś innego wpadało mi w oko) ale przejdę od razu do sedna: mam 2 działki po ok. 700m (jedna z nich jest nasadzona drzewami owocowymi i niestety trochę trzeba się nawywijać a druga goła jak święty turecki). Niestety obie działki nie posiadają idealnie płaskiej powierzchni i zdarzają się kretowiny i dość mocno rozwinięte mrowiska których nie mogę zwalczyć. Z powodu dość gęstego nasadzenia na jednej z działek cały czas zastanawiam się czy jest sens kupować kosiarkę z napędem czy może iść w obsługiwaną tradycyjnym sposobem. Po kilkunastu godzinach spędzonych na różnych forach zdaje się, że jestem bliski podjęcia ostatecznej decyzji jednak potrzebuję przysłowiowej kropeczki nad i w postaci utwierdzenia mnie czy dokonałem słusznego wyboru. I teraz przechodzę do konkretnego pytania: Co byście wybrali przy założonym budżecie ok. 1500 PLN z poniższych 2 modeli:

- Al-KO Highline 51.8 SP-A

- World GRL530S HW

Będę wdzięczny za pomocne głosy

Witam! Niestety w tym tygodniu wyzionął ducha mój Partner P53-550CM i przymierzam się do zakupu nowego sprzętu. konkretnego pytania: Co byście wybrali przy założonym budżecie ok. 1500 PLN z poniższych 2 modeli:

- Al-KO Highline 51.8 SP-A

- World GRL530S HW

Będę wdzięczny za pomocne głosy

Jeżeli potrzebujesz kosiarki z mocną obudową to World a jeśli ma ona być funkcjonalna i świetnie zbierać do kosza to AL-KO