Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spokojnie ci wystarczy 650,675,nie ma co się szarpać z nie wiadomo jakim silnikiem po możemy popaść w skrajność,to co niektórzy piszą o silnikach to naprawdę jest kpina nie poparta pracą danych silników,idąc takim tokiem myślenia i opiniami oszołomów zaraz będziemy chcieli mieć w kosiarkach silniki od traktorów

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie natury technicznej. Czy jak w instrukcji eksploatacji silnika jest napisane „…wymiana oleju po miesiącu lub 5 godzinach eksploatacji…” to mam olej wymienić tak jak jest napisane, czyli w zależności co nastąpi pierwsze? Nadmienię, że olej zalałem na początku czerwca, a faktycznie przepracował ok. 3 godzin ponieważ miałem w użyciu jeszcze drugą kosiarkę, a ta po prostu stała i była użyta dwa razy. Czy producent oleju ma znaczenie, czy różnią się czymś prócz firmy je produkującej, bo po prostu olej SAE30 do silników czterosuwowych B&S, Stigi czy Oleo Mac powinien posiadać te same normy? Nie ma znaczenia, że do silnika Loncin naleję olej firmy B&S. Moje pytanie wynika z tego, że w niektórych opisach olejów jest napisane, że np. olej ten chroni..., zabezpiecza..., zawiera..., przewyższa inne specyfikacje np. olej B&S spełnia specyfikację API SJ/CD, a olej Oleo Mac API SL/CF (nowsza znaczy lepsza?). Edytowane przez Depe

Zdecydowałem się na mało używaną kosiarkę Honda HRX537 HXEA z silnikiem GCV 190cc 3,5KW.

Doszedłem do wniosku że znacznie lepiej kupić kosiarkę mało używaną z wyższej półki niż te popierdółki a udało mi się znależć prawie nie używaną praktycznie za 50% ceny bo za 2tys (koszt nowej to 3,8 - 4,3tys

Posiada budowę z tworzywa Xenoy z serii Super Comfort, regulacje ile trawy ma zostac zmulczowane a ile trafić do kosza.

Obudowa nie przegnije po latach a silnik ma 50% więcej mocy niż np B&S 575EX

Kosz jest wykonany z Dralonu, specjalnego materiału, który filtruje wyrzucane z kosza resztki (pył i trawę).

Wajcha regulująca obroty

2ga wajcha regulująca prędkość od 0 do 6,4km/h

Sprzęgło!

Reg wysokosci od 19mm do 101mm nie jak w innych od 35mm do 75mm

W kosiarce Hondy dosc ciekawie rozwiązano nóż (podwójny), jeden z nich jest mocno zakrzywiony co powinno wplywac na bardzo skuteczne zbieranie do kosza (przy wyrzucie bocznym w kosiarkach nie mozna zastosowac tak zakrzywionych noży).

Nie mogę sie doczekac wypróbowania tej klasy sprzętu, jeszcze w tym tyg :)

Dowiedziałem się że seria silników B&S 4xx-7xx opiera się na tym samym bloku, tylko jest rozwiercany do większej pojemności od 125 do 163cc tak wiec w serii 6xx jest najbardziej podatny na przegrzania. Generalnie serie 4xx-6xx są najbardziej delikatne i wrażliwe ze wszystkich dostepnych silników wszzystkich producentów na rynku, chodzi o wrażliwość na uderzenia i skrzywienia wału... Wiadomo że nikt nie będzie tym kosił kamieni, ale jak juz się zdarzy...

Edytowane przez Kaczmarus

Witam,

Musze pilnie kupić kosiarkę, nie znam się na tym, tak więc postanowiłem zasięgnąć Waszej rady.

- Co będę kosił: działka ok. 900m2, ale uwzględniając budynki, itp. zostanie do koszenia ok. 600m2; teren płaski ale ma dużo małych nierówności, gdzieniegdzie leżą płyty chodnikowe na które trzeba uważać

- Będę zbierał do kosza, przypuszczam ze rozrzucanie zmielonego nie ma sensu jak mam tyle chwastów, ale w przyszłości kto wie skoro będę pracował nad ładnym trawnikiem

- Ile mam kasy: ok. 1000 zł

Dotychczas kosiłem jakąś 10-letnią Husqvarną z silnikiem 6,5KM, i przyznam że byłą ciężka i chwilami dławiła się jak trawa miała powyżej 30 cm; dlatego boję się tych małych silników ale nie stać mnie na droższą kosiarkę (podejrzewam że ta Husqvarna miała potwornie zużyty nóż).

Dlatego myślałem nad kosiarkami z napędem, ale boję się tych wielu małych przeszkód czy trudnych zakamarków na działce, bo nie wiem jak jeździ się z takim napędem, ale czy można nagle zahamować żeby coś wymanewrować? :)

1. AL-KO HIGHLINE 46.8 SP-A (najtaniej znalazłem za 1059 zł)

2. OLEO-MAC G 48 TK COMFORT PLUS (najtaniej znalazłem za 1289 zł)

3. OLEO-MAC GV 48 TK ALLROAD 3 (najtaniej znalazłem za 1199 zł, to chyba starszy model???)

4. OLEO-MAC G 48 TK ALLROAD PLUS 4 (najtaniej znalazłem za 1459 zł ale nie wiem co by musiało mnie przekonać żebym tyle dopłacił???)

5. GRASS WORLD GRL 460S HW (najtaniej znalazłem za 1199 zł)

I oferta bez napędu:

1. AL-KO CLASSIC 5.18 P-A PLUS (najtaniej znalazłem za 1199 zł)

2. OLEO-MAC G 48 PK COMFORT PLUS (najtaniej znalazłem za 1039 zł)

3. OLEO-MAC GV 48 PK ALLROAD 4 (najtaniej znalazłem za 1199 zł)

4. GRASS WORLD GRL 460P HW (najtaniej znalazłem za 1089 zł)

P.S Widziałem jeszcze kosiarki GRASS WORLD GRL 530S, i może zdecydowałbym się na dopłatę, ale nigdzie nie mogę jej znaleźć i chyba cena też spora? W tych kosiarkach WORLD podoba mi się ten grzebień z przodu, który ma się opierać na przeszkodzie i to przydałoby się na moją zasyfioną działkę...

Edytowane przez Challenger
Poprawiona nazwa modelu jednej z kosiarek

Zdecydowałem się na mało używaną kosiarkę Honda HRX537 HXEA z silnikiem GCV 190cc 3,5KW.

..

Duża maszyna,podejrzewam że ci taki klamot nie potrzebny ale cena dobra więc warto było,co do silników B&S to bajki co do przegrzań i wałów,to takie klepanie bez sensu a ponadto nikt nie szuka gdzie by tu przywalić nożem po zakupie kosiarki

Witam,

Dlatego myślałem nad kosiarkami z napędem, ale boję się tych wielu małych przeszkód czy trudnych zakamarków na działce, bo nie wiem jak jeździ się z takim napędem, ale czy można nagle zahamować żeby coś wymanewrować? :)

1. AL-KO HIGHLINE 46.8 SP-A (najtaniej znalazłem za 1059 zł)

2. OLEO-MAC G 48 TK COMFORT PLUS (najtaniej znalazłem za 1289 zł)

3. OLEO-MAC GV 48 TK ALLROAD 3 (najtaniej znalazłem za 1199 zł, to chyba starszy model???)

4. OLEO-MAC G 48 TK ALLROAD PLUS 4 (najtaniej znalazłem za 1459 zł ale nie wiem co by musiało mnie przekonać żebym tyle dopłacił???)

5. GRASS WORLD GRL 460S HW (najtaniej znalazłem za 1199 zł)

.

AL-KO lub World i to z napędem,to moje typy na chwile obecną

z kosiarek spalinowych warto też rozważyć kilka modeli w cenie ok 1200zl

1. Kosiarka spalinowa Cedrus KCL21SP 4W1 silnik Loncil 3,6 kW - 1149 zl

2. Kosiarka spalinowa Cedrus KCL20SP silnik Loncil 3,6 kW - 1279 zl

3. Kosiarka spalinowa Weibang WB455HC silnik loncin 2,17kW - 1120 zl

Witamy przedstawiciela-reklamodawcę Firmy Cedrus,zacznie się wciskanie sprzętu na siłe a właściwie to już się zaczeło :lol2::lol2::lol2: i akurat tych modeli nie warto rozważać

ktoś pisał, że wyrzut boczny jest zbędny. Ja najczęściej kosze bez kosza i wyrzut boczny jest bardzo potrzebny, nie leci Ci po nogach to co skosiłeś

Właśnie dlatego boję się AL-KO HIGHLINE 46.8 SP-A, która nie ma wyrzutu bocznego. Chyba zdecyduję się na GRASS WORLD GRL 460S HW, tylko cały czas nie wiem czy napęd będzie dla mnie odpowiedni przy tylu manewrach na działce... Jutro jadę do sklepu (nie marketu) i w ogóle zobaczę jak się prowadzi te kosiarki.

Wyrzutu bocznego i tak pewnie nie będziesz używał,masz za mały areał,przy takiej działce trawa tylko w kosz ale jak to u nas bywa od przybytku głowa nie boli,jak reklamodawca napisał że używa tylko wyrzutu bocznego to po co jest kosz??? tak chyba tylko dla zasady,przecież to jest bezsens,albo chcesz mieć ładną zadbaną trawę albo łąkę i byle co na niej

Jeżeli chodzi o tę hondę myślałem że to jest nowa kosiarka. Trochę ryzyko kupować tak drogi używany sprzęt bo nigdy nie wiadomo na co się trafi. Trochę to dziwne aby ktoś wydał tyle pieniędzy na nową a potem sprzedawał dobrą kosiarkę za niewielkie pieniądze, najczęściej ma ona jakąś wadę.

Dlaczego nie warto rozważać kosiarki firmy Weibang?

Maszyny chińskiej produkcji ale nie to jest sednem,czekanie na części może trwać miesiącami z racji tego że macie tak bogaty asortyment nie jest to w porę porządkowane i braki będą,poza tym te kosiarki są nie sprawdzone i jednak jakieś problemy z nimi są,jeżeli chodzi o obudowę to są słabsze od Kosiarek World a cena nie powala na kolana,reasumując za tę cenę nie są warte zachodu bo można lepiej wybrać

Z tanszymi kosiarkami jest troche mniejsze ryzyko w razie czego

faktycznie" po co wychodzić z domu jak cię samochód może przejechać",pierdzielisz chłopie jakieś bzdury tak jak z wyrzutem bocznym,ludzie szukają kosiarek na działki przydomowe a ty im polecasz jakiś wyrzut boczny do koszenia 4 razy w roku,nie wiadomo po co,czy coś z tobą jest nie tak??? :no:

Jeżeli chodzi o tę hondę myślałem że to jest nowa kosiarka. Trochę ryzyko kupować tak drogi używany sprzęt bo nigdy nie wiadomo na co się trafi. Trochę to dziwne aby ktoś wydał tyle pieniędzy na nową a potem sprzedawał dobrą kosiarkę za niewielkie pieniądze, najczęściej ma ona jakąś wadę.

Masz rację kolego nie warto w tak "wysokiej cenie" kupować używanego sprzętu.

Zgłaszam się i ja po poradę... :)

Trawnika jest ok. 300m2 w kilku oddzielonych od siebie kawałkach, świeżo położony z rolki więc powierzchnia bardzo równa - plan jest aby kosić go raz w tygodniu.

Trawnik wokół domu, więc jest dostęp do elektryczności, ale...

- czy spalinówka aby na pewno będzie lepsza/użyteczniejsza

- potrzebuję kosiarki z koszem

- jakiej mocy silnik do takiego systematycznego koszenia?

- czy do 300m2 jest sens brać kosiarkę z napędem?

A może ktoś stał ostatnio przed podobnym wyborem i mógłby doradzić odnośnie konkretnych modeli kosiarek?

Zależy mi na trwałości i bezawaryjności.