Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaką kosiarkę wybrać w budżecie do 1500-2000 zł na działkę ok 3000m2, gdzie jest mnóstwo nierówności, drzewek? Wiem, że w tej cenie kusi chińczyk, ale może polecicie coś sensownego z markowym silnikiem i dostępnym serwisem?

Co sądzicie o Riwall 5190B? Niby silnik B&S ale nie ma żadnej informacji o modelu

Na taki areał to już lepiej używany traktorek.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podejrzewam,że to silnik B&S model 500E I jest on zalecany do trawników o maksymalnej powierzchni 600 m2.

Jeżeli chcesz wybrać "coś" z silnikiem B&S to szukaj z silnikiem z serii 7xx lub 8xx,te zalecane są przez producenta do obszaru 1500m2,najwyżej będziesz kosić etapami.

Na taki areał to już lepiej używany traktorek.

Używany traktorek za 1500zł? Jak ktoś nie ma znajomego co tym handluje i załatwi coś po znajomości to szkoda nawet myśleć o używanym traktorku w tym przedziale cenowym.

W tym rivallu jest słaby silnik a kosiarka 51cm więc przy ciut wyższej trawie silnik szybko dokona żywota. Za 1000zł ciężko kupić coś firmowego ale nie znaczy że się nie da kupić czegoś co trochę czasu podziała. Ładnych kilka lat temu poleciłem cioci też tanią kosiarkę no i nabyła jakieś nie wiem co nawet z szerokością koszenia 51cm z silnikiem loncin 196cc (wtedy to jeszcze praktycznie nikt o tej firmie nie słyszał) Kosiarka działa bezawaryjnie od czasu zakupu. Kuzynka do swojego domu też kupiła kosiarkę tylko że z loncinem 160cc i jest git. Jeśli ktoś trochę dba (umyje obudowę po koszeniu itp) i nie kupi totalnego chłamu gdzie połowa obudowy to badziewny plastik to też będzie zadowolony.

Gdybym szukał kosiarki w takim przedziale cenowym to na bank nie brałbym z briggsem bo szkoda dopłacać do czegoś co jest gorsze.

Ja się pokuszę o polecenie oleo maca tego z emakiem 800 (czyli loncin 196cc) bo ma mocny silnik i dobry napęd na firmowej przekładni. Taki GV 53 TK myśle że będzie dobry.

Pytanie,

muszę zakupić kosiarkę z koszem i wyrzutem bocznym, bez napędu i jak najszersza.(55-60cm) W miarę duże koła. Silnik nie Brigsa więc markowe odpadają. A na tych "bezmarkowych" się mało znam. Które firmy brać pod uwagę a których unikać?

Silnik i napęd takie same jak w World ale obudowa,koła,mocowanie uchwytu w obudowie,nóż,piasta noża słabsze a kosiarka droższa,postawić obie obok siebie a odpowiedż będzie jedna

Święte słowa

Edytowane przez Tomaszs131
Korekta formuły cytowanego postu.

Pytanie,

muszę zakupić kosiarkę z koszem i wyrzutem bocznym, bez napędu i jak najszersza.(55-60cm) W miarę duże koła. Silnik nie Brigsa więc markowe odpadają. A na tych "bezmarkowych" się mało znam. Które firmy brać pod uwagę a których unikać?

Raczej duże kosiarki będą z napędami więc może poszukaj jakiegoś modelu,podaj link i zobaczymy czy jest ona warta zakupu czy nie

Używany traktorek za 1500zł? Jak ktoś nie ma znajomego co tym handluje i załatwi coś po znajomości to szkoda nawet myśleć o używanym traktorku w tym przedziale cenowym.

W tym rivallu jest słaby silnik a kosiarka 51cm więc przy ciut wyższej trawie silnik szybko dokona żywota. Za 1000zł ciężko kupić coś firmowego ale nie znaczy że się nie da kupić czegoś co trochę czasu podziała. Ładnych kilka lat temu poleciłem cioci też tanią kosiarkę no i nabyła jakieś nie wiem co nawet z szerokością koszenia 51cm z silnikiem loncin 196cc (wtedy to jeszcze praktycznie nikt o tej firmie nie słyszał) Kosiarka działa bezawaryjnie od czasu zakupu. Kuzynka do swojego domu też kupiła kosiarkę tylko że z loncinem 160cc i jest git. Jeśli ktoś trochę dba (umyje obudowę po koszeniu itp) i nie kupi totalnego chłamu gdzie połowa obudowy to badziewny plastik to też będzie zadowolony.

Gdybym szukał kosiarki w takim przedziale cenowym to na bank nie brałbym z briggsem bo szkoda dopłacać do czegoś co jest gorsze.

Ja się pokuszę o polecenie oleo maca tego z emakiem 800 (czyli loncin 196cc) bo ma mocny silnik i dobry napęd na firmowej przekładni. Taki GV 53 TK myśle że będzie dobry.

EMAK to ,chyba nie LONCIN...

http://www.emak.pl/Sezione.jsp?titolo=oddzia%C5%82y%20produkcyjne&idSezione=490&idSezioneRif=615#

Witam, przymierzam się do zakupu nowej kosiarki do koszenia ogrodu około 1500 m2 w kilku kawałkach. Trawniki w miarę równe, bez jakiś większych wertepów. Budżet do maksymalnie 1500 zł. Do tej pory użytkowałem NAC z serii 450. Kosiarka mała, ale przez 7 lat swoje zrobiła. Chciałbym kupić coś wiekszego z napędem. Oczywiscie im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie. Mam trzy propozycje:

https://allegro.pl/oferta/mocna-niemiecka-kosiarka-spalinowa-9-km-8w1-naped-7300893498#productReviews

https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-gatec-53-cm-naped-briggs-750-7890632462?reco_id=a6ba63e8-76d7-11e9-8c54-246e9680b528&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

https://allegro.pl/oferta/nac-kosiarka-spalinowa-ls50-680-hs-napedem-6-75km-7222379230

Proszę o rady, sugestie i uwagi, ewentualnie propozycje innych modeli. Nie szukam super bolidu, tylko solidnej kosiarki na cotygodniowe koszenie.

Żadna z tych kosiarek nie jest warta polecenia,wręcz przeciwnie jak ktoś pisze w jednym przypadku że jest to "Niemieckie",jest to oszustwo,każda z nich to tani chińczyk z problemowym dostępem do części lub ich brak,jak ma być coś godne polecenia to w tej cenie World GRL 530S coś takiego

https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-world-grl-530s-z-napedem-7851456215

A który to chiński Emak ma 9KM,bo może mi coś umknęło

Pierwsza propozycja kolegi...

"Moc maksymalna rozruchowa: 9 KM Turbo"

Nie wiem jak to możliwe,największy silnik jaki mam zamontowany w sprzęcie to Subaru Robin(600cm3) i jest słabszy od tego co oferuje sprzedawca w tej aukcji...

Jeżeli chcesz wybrać "coś" z silnikiem B&S to szukaj z silnikiem z serii 7xx lub 8xx,te zalecane są przez producenta do obszaru 1500m2,najwyżej będziesz kosić etapami.

Etapami?

A co dzieje się z silnikiem spalinowym po 1500m2? Przestaje działać smarowanie silnika czy może wyłącza się wentylator od chłodzenia?

Człowiek widać całe życie się uczy:bash:

Etapami?

A co dzieje się z silnikiem spalinowym po 1500m2? Przestaje działać smarowanie silnika czy może wyłącza się wentylator od chłodzenia?

Człowiek widać całe życie się uczy:bash:

Coś w tym musi być,B&S tak zaleca...Może chłodzenie(konstrukcja wentylatora),materiał z jakiego wykonany jest tłok,smarowanie...Miałem poprzednio kosiarke z silnikiem serii 8xx i miał zamontowany filtr oleju.

https://www.briggsandstratton.com/eu/pl_pl/buying-guides/lawn-mowers.htmlBez tytułu.jpg

Edytowane przez alek16