Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nad kosiarkami:

WORLD GRL 530S HW 4W1 LONCIN

2.1kW 140cm3 z napędem STERWINS PLM2-46B140ES.4

Sterwins to kolejny chiński jednorazowy ogryzek,wprawdzie silnik ma B&S ale silnik to połowa sukcesu,z tych dwóch zdecydowanie GRL albo jak ma być z roz.el.to masz AL-KO,droższa o 3 stówki ale obudowa Highline i silnik B&S model 46.8 SPi

A czym się różni silnik loncin od b@s? Które lepsze?

Silnik jak będziesz dbał to czy ten czy tamten będzie chodził ,ja bym szukał z B&S ale jest droższy,Loncin jest tańszą chińską alternatywą,ja osobiście takie kanały na Youtube puszczam między palce,dam taki przykład:piły spalinowe chińskie których jest mnóstwo mają kartery z odlewu tylko ten odlew jest z (gównolitu) i większość kończy żywot po 2-4 latach,pilarki innych Firm mają kartery z tworzywa i dożywają starości więc sam materiał nie jest ważny tylko jak on jest zrobiony

Panowie ja również pozwolę sobie zadać pytanie licząc na Waszą pomoc. Trawnik do skoszenia to jakieś 400m2, nawadniany automatycznie, gęsty...

Chciałbym mocną kosiarkę (myślałem) o jakiejś bez napędu, ale nie mogę nic konkretnego znaleźć. Czy do np. powierzchni 15m/20m w prostokącie napęd będzie dobrym rozwiązaniem? Mogę na kosiarkę przeznaczyć jakieś 1800zł i więcej bym nie chciał.

Z kosiarek z napędem myślę o poniższych opcjach:

1. AL-KO HIGHLINE 51.6 SP-B / AL-KO HIGHLINE 4.66 SP-B PLUS

z tego co czytam podobne kosiarki z tym samym silnikiem, wyrzutu bocznego nie potrzebuję. Różnią się szerokością koszenia (może przy mniejszej szerokości pomimo napędu będzie łatwiej manewrować?).

2. AL-KO HIGHLINE 46.9 SP-H PLUS

Tutaj silnik Hondy. Czy będzie lepszy?

3. KOSIARKA OLEO-MAC GV 53 TK ALLROAD4

Silnik Emak (Loncin)

Możecie doradzić która według Was będzie dla mnie najlepsza? Honda jest jednak dosyć droga... Ale na upartego.

Z góry wielkie dzięki.

Proszę o opinie. Planuję zakupić kosiarke. Znalazłem sprzęt marki faworyt z silnikiem Loncin i zastanawiam się czy ten sprzęt wytrzyma dłuższy czas?

Co do trawnika ok 500m/2 równy teren. Szukam względnie szerokiej kosiarki z napędem tak aby koszenie było względnie łatwe i przyjemne. Obowiązkowo funkcja mielenią i wyrzutu bocznego oraz oczywiście kosz.

Co o tym myślicie

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.

Z kosiarek z napędem myślę o poniższych opcjach:

1. AL-KO HIGHLINE 51.6 SP-B / AL-KO HIGHLINE 4.66 SP-B PLUS

2. AL-KO HIGHLINE 46.9 SP-H PLUS

Tutaj silnik Hondy. Czy będzie lepszy?

3. KOSIARKA OLEO-MAC GV 53 TK ALLROAD4

Silnik Emak (Loncin)

.

AL-KO ale którąś z dwóch pierwszych wymienionych,na nich bym się skupił jak ma to być coś fajnego i twałego

Ja się tylko dziwię, że ludzie do trawników 250-400m2 kupuja spalinówki za kupę kasy. Nie macie dość tego smrodu i huku? I to wszytko żeby przelecieć tak mały ogród. Jeśli już ktoś naprawdę nie lubi kabla to przecież do takiego zastosowania spokojnie wystarczy kosiarka akumulatorowa nawet z jednym aku. Koszt może nawet mniejszy od spalinowej.

Mnie czasami trzęsie jak sąsiad po drugiej stronie ulicy odpala tego swojego wypasionego potwora, który zakłóca spokoj całej okolicy i to najczesciej w sobotę gdy wszyscy chcą sobie posiedzieć na tarasie. Może na wsiach gdzie ludzie mają dzialki po 20ar i odleglosci miedzy budynkami są sporo większe ma to jeszcze sens ale w mieście gdzie działka to max 500-600m2 z czego trawnika jest polowa to dla mnie już jest conajmniej dziwne.

Edytowane przez dwiecegly

Większość kosiarek Husquwarna również. Ale markę odradzasz bo ma kilka modeli z obudową z tworzywa. Natomiast Hondy nie odradzasz mimo że ich flagowy model ma obudowę z tworzywa.

Sprzęt Husky używam od ponad 20 lat, ale teraz zszedł na psy. Ot cała prawda. Nie wyjeżdżaj mi z plastikowymi obudowami po sam się ośmieszasz.