Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie na funkcjach nie zależy. Ma mulczować trawę i być wytrzymała w tym stalowa/aluminiowa obudowa. Minimalna szerokość robocza 50 cm, silnik dość mocny. Kółka na łożyskach. Napęd na przednie koła i jak najprostszy - bez żadnych sprzęgieł ślizgowych i innych wynalazków które za chwilę się popsują. Kosz ani wyrzut boczny nie jest potrzebny. O ile bez kosza da się kupić kosiarkę to bez wyrzutu bocznego raczej nie.

Mnie na funkcjach nie zależy. Ma mulczować trawę i być wytrzymała w tym stalowa/aluminiowa obudowa. Minimalna szerokość robocza 50 cm, silnik dość mocny. Kółka na łożyskach. Napęd na przednie koła i jak najprostszy - bez żadnych sprzęgieł ślizgowych i innych wynalazków które za chwilę się popsują. Kosz ani wyrzut boczny nie jest potrzebny. O ile bez kosza da się kupić kosiarkę to bez wyrzutu bocznego raczej nie.

Activa ma taką kosiarke w ofercie 5350SB ale nie wiem czy aktualnie jest dostępna, napęd ma na tył i to chyba dyferencjał,z przednim nic polecić nie mogę i sam tego napędu zwolennikiem nie jestem

@miachlbk

ok, w takim razie odpuszczam tą Alko Easy 4.20

Rozważam pomiędzy:

1. Alko highline 46.8 sp-a

2. World GRL 460s

3. VEGA KCL19SP

Która z powyższych będzie najbardziej wytrzymała?

World może trochę bardziej niż AL-KO ale za to jest to prosta kosiarka i nie jest tej klasy, nie będzie tak zbierała trawy jak AL-KO i nie postawisz jej na plecy,VEGA to jeszcze niższa półka więc sobie daruj

Z racji tego, że mam u siebie lokalnie sklep firmowy Stihla to może takie coś? -> https://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/kosiarki-ogrodowe/kosiarki-spalinowe/seria-r/292546-94978/rm-4-rtp.aspx

Silnik Kohler Serie XT800 OHV SC. Nic mi to totalnie nie mówi. Dobry silnik, czy badziewie? Zerkając na ten filmik

kosiarka wygląda dość masywnie. Nie wygląda jak chińskie badziewie. Warta zainteresowania?

Witam, po przeczytaniu tego tematu zdecydowalem się na zakup Al-ko highline 46.8 sp-A. Cena 1089 zl.

Sprzedawca polecil mi tegoroczny model AL-KO Comfort 46.0 SP-A Plus za 1299 zl.

Czy warto dokladac? Jeśli, sa jakieś dodatkowe zalety to jestem w stanie dołożyć na nowszy model. Do koszenia 500m2 prostego trawnika.

Może lepszy wybór to Makita w podobnych cenach ?

MAKITA DLM462 lub MAKITA DLM532PT4 w cenie ok. 4.270 PLN z 4 akumulatorami BL1850B (18 V / 5,0 Ah) i ładowarką DC18RD pozwalającą ładować 2 akumulatory jednocześnie

albo coś od Stihl ?

Ma ktoś jakieś doświadczenia z akumulatorowymi kosiarkami tych firm ?

MAKITA DLM462 lub MAKITA DLM532PT4 w cenie ok. 4.270 PLN z 4 akumulatorami BL1850B (18 V / 5,0 Ah) i ładowarką DC18RD pozwalającą ładować 2 akumulatory jednocześnie

albo coś od Stihl ?

Nie no Panie gdzie akumulatory 18 V do kosiarki nawet jeśli 4 szt.... I to w dodatku za ponad 4 tyś. Jedyny plus tego rozwiązania to , że te akumulatory możesz do elektronarzędzi sobie wykorzystywać a je kupować w miarę tanio ( bez akumulatorów są tanie wkrętarki, wiertarki itp).

• Like 1

Witam, po przeczytaniu tego tematu zdecydowalem się na zakup Al-ko highline 46.8 sp-A. Cena 1089 zl.

Sprzedawca polecil mi tegoroczny model AL-KO Comfort 46.0 SP-A Plus za 1299 zl.

Czy warto dokladac? Jeśli, sa jakieś dodatkowe zalety to jestem w stanie dołożyć na nowszy model. Do koszenia 500m2 prostego trawnika.

Kosiarka 46.8 SP-A ma 3 lata gwarancji i kosz 70L i z tego co pamiętam to chyba jest to model ubiegłoroczny,kosiarka 46.0 SP-A ma kosz 60L,gwarancje 3-5 lat a jej cena oficjalna u innych to 1199zł.,więc chyba trochę cenę ci wywindowali,jeśli tak to fajny sprzedawca :) silniki są te same w obydwu kosiarkach

albo coś od Stihl ?

Makita ma na pewno narzędzia akumulatorowe bardziej rozwinięte od Stihla i szedł bym jeśli już zdecydowanie w Makite,Stihl może się jedynie uczyć bo w akumulatorówkach nie jest żadną konkurencji i to nie tylko dla Makity

• Like 1

Nie no Panie gdzie akumulatory 18 V do kosiarki nawet jeśli 4 szt.... I to w dodatku za ponad 4 tyś. Jedyny plus tego rozwiązania to , że te akumulatory możesz do elektronarzędzi sobie wykorzystywać a je kupować w miarę tanio ( bez akumulatorów są tanie wkrętarki, wiertarki itp).

Tak właśnie myślałem o jednym systemie narzędzi akumulatorowych.

Czyli 4 akumulatory (może tańsze zamienniki?) i do tego piła łańcuchowa , kosiarka itp.

2 x BL1850B 18V 5Ah to razem jest 180Wh a 4x to już 360Wh.

Może pozostać przy spalinowej i kupić piłę elektryczną na 230V.

Tak, podstawowa wersja koszruje 1199, a wersja plus 1299, dodatkowo z bocznym wyrzutem i silnikiem 145 pro. Taka dostalem informacje od sprzedawcy. Czy w silniku, napedzie, badz w innej funkcji (oprocz pojemności kosza i gwarancji) różnią się wersje tegoroczna, od ubieglorocznej?

Faktycznie masz racje za szybko przeczytałem i zwracam honor,ta z tego roku czyli z Plusem ma rączkę z gumą na górze i uchwyt transportowy z przodu i kolorem