Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Podczepiam się pod wątek. Co wybrać? Przydomowy trawnik 100m2, płaski, bardzo gęsty, kosiarki el. ~1600W nie dają rady, kiedy trawa podrośnie, silniki bardzo zwalniają i strzępią trawę na końcówkach. Koszę raz na tydzień. Zastanawiam się nad kosiarką el. 1800 lub 2000W (czy takie dadzą radę z gęstą trawą?), ew. jakąś małą i lekką spalinówką, nawet bez napędu. ?

Masz więcej niż jedną kosiarkę elektryczną?

Kiedy ostrzyłeś noże w tych kosiarkach?

Robiłeś jakiś przegląd serwisowy kosiarek?

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz więcej niż jedną kosiarkę elektryczną?

Kiedy ostrzyłeś noże w tych kosiarkach?

Robiłeś jakiś przegląd serwisowy kosiarek?

Mam tylko jedną kosiarkę, nigdy nie robiłem żadnego serwisu oprócz mycia wodą z węża po każdym koszeniu, Ostrzę noże sam własnoręcznie raz na sezon bo posiadam 2.

Witam forumowiczów,

Podczepiam się pod wątek. Co wybrać? Przydomowy trawnik 100m2, płaski, bardzo gęsty, kosiarki el. ~1600W nie dają rady, kiedy trawa podrośnie, silniki bardzo zwalniają i strzępią trawę na końcówkach. Koszę raz na tydzień. Zastanawiam się nad kosiarką el. 1800 lub 2000W (czy takie dadzą radę z gęstą trawą?), ew. jakąś małą i lekką spalinówką, nawet bez napędu. Szerokość koszenia 38-42cm jest dla mnie ok. Cena max. ~1500zł. Nie mulczuję, zbieram w kosz. Nie ma dla mnie znaczenia czy materiał wykonania to plastik czy stal. Wyszukałem takie:

https://allegro.pl/oferta/kosiarka-elektryczna-wolf-garten-a400e-1800w-40cm-6118912979?fromVariant=6118898247

https://allegro.pl/oferta/mocna-kosiarka-elektryczna-nac-le18-40-pb-s-1800w-7849645858?reco_id=94609f65-a7e9-11ea-9be0-246e96320fe8&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/kosiarki-i-podkaszarki/kosiarki-elektryczne/fzr-2046-e

https://jokergroup.pl/nac-kosiarka-spalinowa-3-0-km-lp42-99,3,1898,1248

https://www.topmarket.pl/ogrod/kosiarki_i_kosy/kosiarki_spalinowe/kosiarka_spalinowa_bez_napedu_nac_lp42-300.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

Macie doświadczenie z którymś z tych modeli? Coś innego ew. polecicie?

Przy tak symbolicznym trawniczku to zainwestowałbym w automatyczną i niech jeździ na bieżąco.

Probowałem sterwins i al-ko zaraz po ostrzeniu noża, oba 1600W, oba modele z 2015, ale nigdy nie serwisowane, bo nic się z nimi nie działo. Mój trawnik jest z rolki, bardzo gęsty, trudno go nawet wygrabić ręcznie grabiami. Kosiłem na "przednajwyższym" ustawieniu kosiarki, przyrost trawy tygodniowy. Al-ko prawie całkowicie stanął, sterwins trochę lepiej dał radę, ale oba strzepią niemiłosiernie niszcząc trawnik.

Poczytam na necie opinie o tym Jakmet 1900CR, o którym wspomniał kolega Kaizen. Cokolwiek, byle ostre i nie zwalniało i cena była rozsądna.

Przy tak symbolicznym trawniczku to zainwestowałbym w automatyczną i niech jeździ na bieżąco.

Ale automat kosztuje + z tego co czytałem, jakieś linki ograniczające dobrej jakości trzeba mu kupić, co kosztuje sporo. Ja potrzebuję niedrogą kosiarę, czy to elektryczną, czy to spalinową, ale taką, z którą ktoś ma doświadczenie na mega gęstych trawnikach. Super by było, gdyby dało się gdzieś kosiarkę do testów wypożyczyć..

Probowałem sterwins i al-ko zaraz po ostrzeniu noża, oba 1600W, oba modele z 2015, ale nigdy nie serwisowane, bo nic się z nimi nie działo. Mój trawnik jest z rolki, bardzo gęsty, trudno go nawet wygrabić ręcznie grabiami. Kosiłem na "przednajwyższym" ustawieniu kosiarki, przyrost trawy tygodniowy. Al-ko prawie całkowicie stanął, sterwins trochę lepiej dał radę, ale oba strzepią niemiłosiernie niszcząc trawnik.

Poczytam na necie opinie o tym Jakmet 1900CR, o którym wspomniał kolega Kaizen. Cokolwiek, byle ostre i nie zwalniało i cena była rozsądna.

Tylko te kosiarki miały silnik szczotkowy więc ja bym tego nie nazwał próbą i na ten temat nic nie pisał bo to są jednorazówki i szkoda czasu na takie porównania,silnik indukcyjny to całkiem inna jakość koszenia

Tylko te kosiarki miały silnik szczotkowy więc ja bym tego nie nazwał próbą i na ten temat nic nie pisał bo to są jednorazówki i szkoda czasu na takie porównania,silnik indukcyjny to całkiem inna jakość koszenia

Dzięki za odpowiedź. Coraz więcej osób pisze, żeby kupić kosiarkę z silnikiem indukcyjnym. Czy coś polecisz bazując na swoim doświadczeniu?

Witam wszystkich.

Niedawno wprowadzilismy sie do nowego domu i powoli doprowadzam działkę wokół domu do "sensownego" stanu tzn, trawa, w miare równo itd.

Aktualnie do koszenia byłoby ok 800m2, ale w przyszłym roku odejdzie powierzchnia jaką zajmie garaż oraz kostka.

Także wtedy zostanie do koszenia jakieś 500-600m2 trawy.

Czytając ten wątek jestem już niemalże zdecydowany na zakup kosiarki AL-KO Highline 46.8 SPA, ale znajomi posiadający kosiarki NAC, jedni 4 sezony, drudzy jeden, twierdzą, aby nie przepłacać, bo NAC daje radę.

Z tego co czytałem, to nawet polecany jest model NAC LS42-375.

Jako, że wydatki przy budowie wciąż trwają, każda oszczędność jest uzasadniona.

Tylko wolalbym nie oszczędzić tak, że po gwarancji bede musiał kupić nową ;-)

Dodam tylko, że szukając kosiarki, natrafiłem jeszcze na jakiś niby polski produkt KANWOD GRASSMEISTER JUNIOR, czy ktoś miał z tym doczynienia?

Poniżej wklejam przykładowe linki do tych 3 kosiarek

https://allegro.pl/oferta/kosiarka-spalinowa-al-ko-highline-46-8-sp-a-9031164813?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/nac-4w1-kosiarka-spalinowa-ls42-375-naped-3-75km-7849671583?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/polska-kosiarka-spalinowa-6-km-10w1-naped-41cm-xxl-9014164291?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Pozdrawiam

AL-KO z pierwszego linku jest to model z tamtego roku,tegoroczny model to 46.0 SP-A i jest na nią 5 lat gwarancji ale jest o 100zł.droższa,te z pozostałych to chińskie wynalazki a ostatnia to już chińska rzeżnia,jesteś dorosły więc sam zdecyduj jaką chcesz mieć maszynę,czy napełniającą cały kosz w 100% czy tani chińską kosiarkę która nabije połowę kosza i do której kupić jakąś część jest problemem jak nie graniczy z cudem,jeżeli chcesz AL-KO to raczej kup gdzieś w sklepie gdzie ci zaleją olejem i wszystko wytłumaczą a wtedy sprzęt powinien działać dłużej i bezproblemowo

Dziękuję za odpowiedź.

Obdzwoniłem autoryzowanych partnerów AL-KO w promieniu ok 50km i niestety nie posiadają już Highline 46.8 SPA.

Natomiast wszyscy posiadają za 1249zl model 46.0 SPA lub 46.0 SPA Plus za 1349zl, obie z serii Comfort.

Czy możecie mi doradzić, czy warto szukać dalej starszego modelu 46.8 z serii Highline czy brac tegorocznego Comforta?

Pozdrawiam,

Damian

Witam,

Czy moglibyście zarekomendować kosiarkę spalinowa do trawnika około 1300m2, momentami trochę nierówny teren ale bez przesady, nie off-road? Budżet to około 2500zl, myślałem nad Makita PLM 5113 lub model wyżej. Gdzie indziej przeczytałem ze wiele firm ogrodniczych kupuje Hondy, model HRG 466C1 jest w podobnej cenie co Makita ale ostrze jest krótsze oraz mniejszy kosz. Dobre opinie przeczytałem również o Weibang WB537SC, trochę droższa tym razem, lub najtańsza ze wszystkich, Oleo-Mac GV 53 TK, również sporo dobrych opinii. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi!

Pozdr.

Paweł