Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na 300 m2 trawnika kosiarka spalinowa nie wydaje się być dobrym rozwiązaniem. tutaj nie chodzi o superwydajność, ale o sobotni relaks. dlatego cicha kosiarka elektryczna nie będzie takim złym wyborem.

............ i te poprzecinane kable.....................

................a to że niby prą z gniazdka to takie ekologiczny?..........

Ogródek mam malutki, i nie chce kupować nic wymyślnego. W Castoramie, Praktikerze i w sklepach internetowych te 2 marki są najtańsze. Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia? Zastanawiam się którą markę wybrać (Einhell jest troszkę droższy)

Ja mam Einhell'a.I też mam mały ogródek.Generalnie pierwszy sezon użytkowania ale do tej pory bez problemów.Lekka,prosta bez "udziwnień"

Osobiście polecam.

• 2 weeks później...
Ja mam AL-KO Silver Premium 520 BR

Jest to kosiarka z napędem.

Kosze ok 750 m2 trawnika w czasie 1h15min

Szczerze POLECAM

Tomek

Też poszukuję kosiarki (na 26 arów) i ta mnie zainteresowała.

Znalazłem 2 wersje:

tańszą 1575zł

i droższą 1849zł

Zasadniczo nie widzę między nimi różnicy. A wy?

edit: sam sobie odpowiadam bo dowiedziałem sie w tym sklepie. Te kosiarki różnią sie zasadniczo tylko jakością wykonania. Kupuje wiec tą tańszą. Facet ze sklepu wyjaśnił mi tez ze te kosiarki sprzedają sie znacznie lepiej niż Stiga w podobnej cenie

ja ma Husq 154 sv czy ajkos tak,wazne ,aby dostosowac do wielkosci trawnika,pow. koszenia,po odpowiedzi jednego z forumowiczow,zmienilem w sklepie dec.Mialem wziac mniejsza - noz 45 cm a wzialem 53.Kierowalem sie jego radami,nie zaqwiodlem sie i ciesze sie,ze mam krowke,bo mam sporo do koszenia i dlugie proste,bez krzaczkow i pierdolek,zatem maszyne wieksza i tym samym trudniejsza w manewrowaniu mam,ale koszenie jest o 30 min krotsze,nie mowiac o mocy kosiarki,ktora bede wykorzystywac na duzo gorszej pow. trawnika....

Znalazłem 2 wersje:

tańszą 1575zł

i droższą 1849zł

Zasadniczo nie widzę między nimi różnicy. A wy?

edit: sam sobie odpowiadam bo dowiedziałem sie w tym sklepie. Te kosiarki różnią sie zasadniczo tylko jakością wykonania. Kupuje wiec tą tańszą. Facet ze sklepu wyjaśnił mi tez ze te kosiarki sprzedają sie znacznie lepiej niż Stiga w podobnej cenie

Różnią się silnikami. Ta druga ma B&S DOV 700 - silnik górnozaworowy. Z tego co wyczytałem, charakteryzuje się niższym zużyciem paliwa.

Ze wspomnianej przez Szaraka trójki zdecydowanie polecałbym Vikinga. Kosiłem tym sprzętem przez niespełna pięć sezonów działkę o powierzchni 2700 m. Zawsze odpalała za raz, ani razu się nie popsuła. Silnik nie do zdarcia, 6 KM B&S. Jak będziesz wymieniał na czas olej, filtr powietrza, świece, czyścił po koszeniu obudowę od spodu to sprzęt na wieki.

Minusem to cena, odstająca trochę od innych kosiarek. Jednak w tym przypadku warto wydać więcej, żeby mieć spokój na parę lat. Zdecydowanie polecam tę firmę.

Pozdrawiam.