Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moim skromnym zdaniem najcięższa rzecz przy koszeniu to własnie oproznianie kosza.

Reszta jest tylko przyjemnoscią i sportem.

zorganizowałem sobie to mniej wiecej tak:

na szerokosc działki czyli jakies 40 m/b ustawiam 2 kosze po 240 litrow.

i jadąc z 1 na 2 strone mam kosz w kosiarce pełen czyli te 60 litrow zapełniam na maxa

oczywiscie ilosc trawy jest uzalezniona od czestotliwosci koszenia i wysokosci.

dlatego radzę koszt sztywny z plastiku a nie z materiału uwazam ze jest poreczniejszy sztywny i urobek lepiej sie oproznia.

najwiecej problemu sprawia mi wyrzucanie trawy z kosza kosiarki do tych kubłów i na koniec oproznianie kubłów 240 litrowych.

dodam ze jak kosze cała działkę to spokojnie mam okolo 750 litrow trawy.

na szczescie mam za soba nieuzytek i trawa ląduje tam ale jak by go nie było to klops - nie poradził bym sobie z taka iloscia trawy.

juz widzę ze robienie trawnika na pozostałej czesci działki było błędem ale przynajmniej jakos takos to wygląda.

na koniec kubły 240 litrowe trzeba opłukać z reszteki trawy i finito.

co do kosiarki to masz rację wybierz tą na ktora Cie stac w danym momencie ale przede wszystkim dokonaj zakupu w miejscu gdzie w przypadku problemu czy ewentualnej naprawy panowie Ci pomogą.

a marka kosiarki no coz :).....jeden woli opla drugi audi jeszcze inny japonski samochod.

wazne ze sezon na koszenie sie powoli konczy :)

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 months później...

CRAFTSMAN to szajs do kwadratu,napęd zero,kółka małe ,ślizgają się cze ba cały czas mocno pchać, worek napełnia się w 30 procentach,niewłaściwie

skonstruowany układ wlotowy .W ciągu 3 lat zmieniłem 6 kółek napędowych koszt około 500 zł.Nie polecam!!!

• 2 weeks później...
Kosiarki z tym silnikiem B7S675 ma firma Lider. U mnie w domu mamy kosiarkę Lider CJ53BS675N3W1 Sprawdzona i godna polecenia :) Stiga są drogie... za cenę jednej Stiga masz dwie lub 3 kosiarki Lidera takiej samej jakości (jak nie lepszej:P) Pozdrawiam!

Nie każdy mercedes jest sobie równy. Kto da gwarancję na to że ten mercedes będzie mniej awaryjny niż fiat? Poza tym mówimy o kosiarkach gdzie nie warto przepłacać tylko za logo (znaczek) ;) Poza tym uważam, że skoro jakość i moc jest taka sama lub lepsza niż Stiga to lepiej kupić tańszą Lidera ;) Ja tak zrobiłam i nie żałuję tej decyzji.

Mercedes da Ci gwarancje ze bedzie mniej awaryjny niz fiat i w dodatku ON bedzie mniej awaryjny, bo lepiej selekcjonuje swoich poddostawców i 10 X bardziej ich kontroluje.

daje 10 X wiecej pieniedzy na badania i 10 X lepiej opłaca swoich pracowników.

Moj kuzyn pracuje dla mercedesa w Sztutgarcie dla fiata firma mojej narzeczonej jest poddostawcą istna masakra łacznie z chlewem na hali targowej , nikt o nic nie dba kontroli 0 - nieistotne.

Mam od nowosci audi

krotka anegdota - po 90 000 przyszło do mnie pismo ze cos jest do wymiany

gwarancja skonczyła sie po 5 latach wiec juz nie mialem gwarancji

mimo to wymienili rzecz wartą 6000 zł aby zachowac dobre imię , mimo ze ta rzecz u mnie była sprawna. (podobno zapobiegawczo)

dlaczego to zrobili ? bo ich stać na to.

zyczyłbym sobie aby kazdy producent tak robił nawet ten najtanszy.

osobiscie mam al-ko nie wiem czy tania czy droga na razie działa.

Witam. Stoję przed kupnem kosiarki elektrycznej na mój trawniczek. Trawnika mam coś między 300-400m2. Budżetu maksymalnie do 360zł. Zastanawiałem się na kosiarkami typu: makita elm3310, bosh rotak 32 (nie stara 320 tylko nowa 32), hecht 1434, ewentualnie jeszcze kosiarka firmy NAC. Czy ktoś miał do czynienia z tymi kosiarkami i może coś więcej powiedzieć? Może jakieś inne kosiarki? Zależy mi na niezawodnej pracy i dobrym strzyżeniu:D

Witam !

Ogród 1800m2.

Po lekturze wybrałem B&S675.

Zwróciłem uwagę na Oleo-mac G53 TBX,Stiga Turbo 48 i 53,ale jest jeszcze w kręgu mojego zainteresowania Castelgarden XA 55 na korpusie aluminiowym za 1799 zł.

I co tu wybrać ?

Poszukaj może coś nie Chińskiego a jeśli już coś z chińczyków to lepszej jakości np.coś z kosiarek Hortmasz lub Green World popatrz jeszcze na AL-KO ale jest droższe od poprzednich i nie chińskie

Poszukaj może coś nie Chińskiego a jeśli już coś z chińczyków to lepszej jakości np.coś z kosiarek Hortmasz lub Green World popatrz jeszcze na AL-KO ale jest droższe od poprzednich i nie chińskie

Fakt, lepiej dołożyć niż kupować dwa razy. Ja użytkuje od roku John Deere JM46 i jestem zadowolony na razie i zdecydowanie mogę polecić za jakość i silnik z serii 875. Wcześniej miałem Ariensa Lm21, ale długo się nią nie nacieszyłem. Pomimo pozornie dużego kosza najbardziej upierdliwe są postoje związane z opróżnianiem skoszonej trawy. I to jest5 największy mankament i dlatego W tym roku chyba kupię traktorek.

Witajce forumowicze.

Niedług sadzę trawnik i zamiaruję kupić kosiarkę. Zdecydowałem się oczywiście na spalinówkę, ale tylko to jest oczywiste. Myślalem o napędzie, ale na działce mam sporo drzew i podobno nie sprawdza tu się tylny napęd. Podobno lepiej brac napęd przedni lub bez napędu. Tak mi powiedział facet w Leroy Merlin. Myślalem o kosiarce DYM1526CE1Q STERWINS, ( produkcja dla Leroy z silnikiem b&s 625E) ale ona jest z tylnym napędem. Z przednim są sporo droższe, a poza tym przy pełnym koszu to napęd pewnie trochę nie działa. Poza tym nie wiem czy głośność na poziomie 96 bd to standard, czy raczej bardzo głośno. I jeszcze jedno zakres koszenia to 3-7.5 cm, też nie czy to dobry parametr. Będę wdzięczny za wszelkie porady. To moja pierwsza kosiarka.