Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zygmor

...ale zapewniam Cie, ze sa elektryczne kosiarki z napedem

kupilem moi rodzicom wlasnie taka poniewaz dzialka w sporej czesci jest pochyla, a spalinówka ciagle sie zalewala.

Co do poduszek, bajerów, etc. to wiekszosc porzadnego sprzetu ma metryczki do jakiej powierzchni jest najlepsza.

Nie ma co wytaczac ciezkich dzial, ale nie warto meczyc sie z malo wydajnym sprzetem.

Co do mnie to radze wybrac elektryczny z funkcja rozdrabniania trawy, wtedy i kosz i grabienie niepotrzebne :D

Pozdro

J

A ja spalinową odradzam może i szybciej ale jednoczesnie głośniej no i ze smrodem. Sasiad ma spalinówkę i jak ją wyciaga ta staram się zamykać okna bo mozna paść - przypominają mi się wtedy trawokosy na osiedlu (blokowisku) gdzie mieszkałem i gdzie kilku panów strzygło trawniki i robili przy tym taki huk i smród że uszy i nos więdły.

Więc jeżeli nie ze względu na sąsiada to ze względu na swoją rodzinę radzę elektryczną

Myślę, że twój sąsiad trochę przesadza z tym ostrzeniem noży. Wygląda na to, że on częściej będzie musiał wymianiać nóż na nowy, niż inni je ostrzyć.

Tak na poważnie częstotliwośc ostrzenia noży zależy od wielu czynników:

- jakość stali z której wykonany jest ów nóż (stal narzędziowa czy zwykły kawałek ładnie pomalowanej i wyprofilowanej blachy)

- co kosimy: czy trawkę ogrodową, czy większe chwasty, pokrzywy, może jakiś korzeń sie natrafi;

- nóż tepi się też jeśli często "pracuje w ziemi": kretowiny, nierówna działka

Tak na poważnie częstotliwośc ostrzenia noży zależy od wielu czynników:

- jakość stali z której wykonany jest ów nóż (stal narzędziowa czy zwykły kawałek ładnie pomalowanej i wyprofilowanej blachy)

- co kosimy: czy trawkę ogrodową, czy większe chwasty, pokrzywy, może jakiś korzeń sie natrafi;

- nóż tepi się też jeśli często "pracuje w ziemi": kretowiny, nierówna działka

ja koszę na równej działce, narazie (odpukać) bez kretowin, chwasty tępię, ale gdzieniegdzie mniszek się trafi. Wystarczy naostrzyć raz w sezonie? czy częściej? (nóż raczej jest solidny)

P.S. Ja też sądzę że sąsiad przesadza z tym ostrzeniem

• 2 weeks później...
Jeśli już mowa o kupnie - zamierzałem kupić zwykłą, prostą spalinówkę w Castoramie. "Ścięło mnie" podczas lektury karty gwarancyjnej przed podpisaniem. Gwarancją nie sa objęte m.in. uszkodzenia powłoki lakierniczej, uszkodzenia wału napędowego, pęknięcia korpusu silnika - i to zawsze, bez względu na przyczynę uszkodzenia. To ja się pytam CO jest objęte gwarancją ?...

Zastanawiam się nad sensem zakupu (za jakiś czas, bo na razie dogorywają mi stare kosiarki) kosiarki bez kosza, ale z funkcją "szatkowania" trawy.

Odpada wtedy problem wywożenia trawy po koszeniu.

Czy taka rozdrobniona trawa nie przeszkadza na trawniku? jak jest mokra to i tak klei sie do butów.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Spalinówka wśród wielu wad ma jedną niezaprzeczalna zaletę.

Nie ciągniemy za soba tego upierdliwego kabla :(

otóż to!

kabel nie tylko jest upierdliwy, ale moze byc i niebezpieczny (!). co z przebiciami, szczegolnie wtedy gdy jest rosa na trawie?

a tak poza tym to 'typowy' lawn mover jest cool :) siadasz i jedziesz 8)

A ja kupiłem w komisie używkę spalinową z napędem i koszem za 300 zł!

W serwisie wymieniono dyszę od gażnika, naostrzono i wyważono nóż, wymieniono olej i tym sposobem mam spalinówkę przygotowaną do sezonu za łączną kwotę 400 zł!

Czasem trafiają się takie okazje.