Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli szukasz jakiejś spalinówki. Jak teren jest w miarę równy dobrym wyborem będzie Tryton TOO4640A, z koło 1350 zł. Silnik B&S, moc 4 KM, szerokość cięcia 46 cm, kosz tekstylno plastykowy. Kupiłem od nich dwie kosiarki i są świetne, koszenie przyjemne. Chyba mają bardzo dobre ostrza, którą starczają na długo bez wymiany i dodatkowego ostrzenia.

Jasne...to jest okolo 8 godzin koszenia bez przerwy

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hehe tata lubi kosić :p Nikomu nie daje dojść nawet do kosiarki :) A co myślicie o używanych kosiarkach? Mam na oku husqvarne M53-140WF

produkcja 2013, stan podobno idealny (w sumie używana jeden sezon?). gwarancja 12 miesięcy, ale nie wiem czy ryzykowac używany sprzęt :/

Czyli szukasz jakiejś spalinówki. Jak teren jest w miarę równy dobrym wyborem będzie Tryton TOO4640A, z koło 1350 zł. Silnik B&S, moc 4 KM, szerokość cięcia 46 cm, kosz tekstylno plastykowy. Kupiłem od nich dwie kosiarki i są świetne, koszenie przyjemne. Chyba mają bardzo dobre ostrza, którą starczają na długo bez wymiany i dodatkowego ostrzenia.

Już na pierwszy rzut oka widać że to słaba reklama taniego Chińskiego sprzętu,ktoś chyba troszkę kosiarek ściągnął z Chin i próbuje je sprzedać ale i tak cena za ten produkt cena jest wysoka

witam!

przymierzamy się do zakupu kosiarki. działka jest raczej nieduża 700mkw z czego po odliczeniu domu, podjazdu itp typowego trawnika zostaje ok 500m. zdecydowaliśmy się na kosiarkę elektryczna (po doświadczeniach ze spalinową z napędem miałam mieszane odczucia, niby wygodniejsza w koszeniu itp ale te ciągłe problemy z paliwem,olejem i odpalaniem - zdarzało się że nie byłam w stanie sama jej odpalić, do tego spalinowa jest ciężka i nie byłam w stanie sama jej zapakować do samochodu gdy chciałam skosić działkę).

wstępnie chcemy przeznaczyć max 600zł na kosiarkę elektryczną. zaciekawiła nas kosiarka boscha o szerokości 37cm. 1400W. ewentualnie coś w tym przedziale cenowym z makity. a może polecicie coś zupełnie innego w tej cenie?

Hej, chyba nikt nie odpowiedział na Twoje pytanie :) Ja mogę polecić Tobie kosiarkę Grizzly ERM 1637G

Ma większą moc silnika, dzięki czemu będzie lepiej kosić :) Kosztuje około 500 zł więc mieści się w tym pułapie cenowym :)

Poszukiwaczowi kosiarki mogę jedynie odpowiedzieć tyle, że Tryton którego polecam posiada również modele z silnikami 5 i 6 KM, wszystkie Briggs&Stratton. Do tomasz-zagórski, jakbyś się rozejrzał ile w Polsce serwisów naprawiających kosiarki ogarnia Trytona i ma do niego części, bo wiedzą, że to ważny produkt na polskim rynku to byś zrewidował swoją opinię.

Witam chce kupić kosiarkę.spalinową. Powierzchnia ok 1500m czy do 1000zł-1100 max. Da się kupić jakaś w miarę dobrą kosiarkę ?

Czytam temat no i wychodzi że silnik przydał by się B&S moc też nie mała bo i kawałek placu do skoszenia jest. Do okolic drzewek krzewów oraz trawy przed płotem mam kose spalinową.

Czyli co za ok 1000zł celować zostaje jedynie w NAC-e i tym podobne ? Nie ma nic wartego polecenia ?

Jest! :) Sprawdź ofertę firmy Faworyt :) Jest to profesjonalna firma, gdzie dostaniesz na prawdę dobre urządzenia ogrodnicze za rozsądne pieniądze. Ja używam od nich kosiarkę spalinową już 4 rok i nic nie musiałam naprawiać. Ale w razie czego to prowadzą serwis swoich urządzeń więc gdyby coś się popsuło to ze spokojem można naprawić :)

• 2 weeks później...
Na tych forach już naprawdę pogłupieli,sami goście reklamujący swoje Firmy i ogólnie nic konkretnego tylko posty w stylu ""kup moje bo moje jest najlepsze""napiszcie może jakieś konkrety bo ręce opadają

Ja kupiłem sobie w ubiegłym roku kosiarkę HONDA HRG 536C7 VKE seria IZY - 4,4 KM - pisałem już o tym wcześniej a tutaj na bieżąco czasem coś napiszę jakie są moje wrażenia. http://forum.czp.pl/viewtopic.php?f=18&t=9.

Nie namawiam na taką bo trochę kosztuje ani też jej nie zachwalam bo ma swoje wady :)

Mam Makitę PLM 4617 i jestem zadowolony. Silnik B&S 158cm3 nawet w wysokiej trawie radzi sobie świetnie. Pierwotnie chciałem coś z napędem ale doszedłem do wniosku, że jeszcze nie zramolałem na tyle, że napęd musi mnie prowadzić.Do tej pory miałem do czynienia z kosiarką elektryczną i też 46cm kupioną w supermarkecie - taką noname. Teraz koszenie jest przyjemniejsze i szybsze. Jedyny minus to masa - ok.30kg

Czy ktoś może dokonać porównania silników B&S 675 i Kohler XT6.75?

Stoję przed wyborem kosiarki, a jednym z najważniejszych dla mnie parametrów jest zdolność silnika do pracy w pochyleniu bocznym (oś obrotu wzdłuż kierunku jazdy).

W serwisie Stihla facet pokazał mi instrukcję silnika i jasno z niej wynikało, że Kohler jest zdolny do pracy z pochyleniami do 25*(~46%) Jeżeli chodzi o Brigssa, to tutaj w żadnym serwisie nie pokusili się o jednoznaczną odpowiedź. Jedni mówią, że 25%, inni, że 20*. Nikt nie podał danych producenta.

Poza tym co można powiedzieć o tych silnikach?

Brigs jest "pewny i sprawdzony", o STihla też obawiać się nie powinienem, bo oni dbają o swoją renomę. Gdzieś na forum przeczytałem, że kohler ma lepiej łożyskowany wał korbowy (na łożyskach tocznych).

Z drugiej strony facet w serwisie Stihla (innym,niż ten "mój") mówił mi, że koler niesprawdzony i nic o tych silnikach tak naprawdę nie wiadomo (w ogóle nie chciał ze mną rozmawiać o kosiarkach vikinga, tylko chińczyka mi wciskał)

Druga sprawa, napęd - na co zwracać uwagę przy wyborze kosiarki z napędem tylnym?

Kandydatów jak na razie mam dwóch, głównie ze względu na serwisową obsługę:

http://www.hortmasz.pl/eShop/ItemDetails.aspx?iid=34209 (kusi silnik Brigsa i cena)

http://www.stihl.pl/Produkty-VIKING/Kosiarki/Kosiarki-spalinowe-do-średniej-wielkości-trawników/22286-712/MB-253-T.aspx (znacznie lżejsza od hortmasza, bdb ergonomia wyrobu, mam bdb serwis w okolicy)

Raczej wybierz B&S są jednak bezkonkurencyjni biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw,w Vikingu masz obudowę z tworzywa więc jak masz jakieś kamyki lub nie równy trawnik może z czasem silnik się zapaść do środka,przechylać możesz ok do 30* tylko zależy czy chcesz tylko w tej pozycji coś przekosić czy kosić bez przerwy,te silniki mają smarowanie rozbryzgowe więc lepiej kosić w miarę równe powierzchnie Edytowane przez zagorski-tomasz

Od wielu lat kosze kosiarką MTD z 40cm nożem. Jest lekka, wjeżdżam nią spokojnie pomiędzy drzewka, koszę na zboczach wzniesień itp. Odpala w następnym sezonie również bez kłopotu, nawet gdy nie wykonam corocznego serwisu. Z minusów to czasami słaba moc w wilgotnych partiach działki i zbyt mały nóż. Szukam więc czegoś odpowiedniego na 20 arów o jak największej szerokości koszenia. Maks co znalazłem to 57cm. I po rekonesansie widzę, że złotego środka nie ma i nie będzie. Napęd powoduje wzrost wagi maszyny. Zwiększone centymetry noża większe gabaryty. Już w zakamarki tak łatwo nie wjadę, a z odłączonym napędem będzie to tym bardziej męczące. Teraz sam wybór silnika. Kusi odrobinę cichsza Honda, ale to tez mamy kwiatki w postaci egzemplarzy pochodzących z Chin, a nie z Japonii. Honda podobno naudzielała licencji na lewo i prawo i rozpoznać oryginalny egzemplarz jest trudno dla laika. Nie wiem na ile jest to prawdą, ale na tych z fabryki Hondy mamy komplet nalepek odnośnie hałasu, emisji spalin i czegoś tam jeszcze. Sprawa producenta samej kosiarki. Kilka razy słyszałem, aby unikać produktów z linii marketowych pomimo dobrych parametrów i ceny, ze względu na brak w późniejszym okresie części zamiennych. Poleca się natomiast producentów polskich, szczególnie istniejących na rynku od wielu lat. Kompromis między ceną, jakością i nożem powyżej 52cm to kwota 1300zł z rabatem za polski produkt z silnikiem BS. Z Hondą za te pieniądze widziałem coś w Makro, ale producent zachodni i nie wiem skąd jest tak na prawdę ten silnik.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kosiarkami Lider. Ja mam do koszenia jakieś 900 m i trochę drzew na działce, więc myślałem o spalinowej bez napędu. Sąsiad mówi, żebym kupił elektryczną, ale jakoś to do mnie nie przemawia. W Obi znalazłem lidera GKS46OHV139P za 699zł, , ale nie mogę jej nigdzie w necie namierzyć. Najchętniej kupiłbym coś do 1000 zl i najchętniej w obi lub nomi, bo maja nieoprocentowane raty. Czy coś w tej kwocie da się wybrać. Co sądzicie o wyborze w mojej sytuacji między elektryczną, spalinową bz i z napędem? Lada dzień pierwsze koszenie, więc muszę zagęszczać ruchy.