Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma co ukrywać że coraz więcej rzeczy produkowanych jest w Chinach ponieważ tam jest to najbardziej opłacalne i nie dotyczy to tylko sprzętu ogrodniczego :) Ja jestem szczęśliwą posiadaczką kosiarki lider GYK46N139 :p Ta kosiarka ma napęd ale dla mnie to akurat zaleta, ponieważ ułatwia mi koszenie.

Elektryczne są dobre tylko wtedy jak masz dobrze rozmieszczone gniazdka na działce, tak to kabel tylko będzie przeszkadzał.

W sobotę było pierwsze koszenie, w końcu kupiłem kosiarkę bez napędu 4,75KM NAC S510HY. Po pierwszym koszeniu ok. Trawnik w dniu koszenia miał 3.5 tygodnia. Przy koszeniu pomagał mi 7 letni syn i mówił, że kosi się bardzo lekko, nawet pytał kiedy następne koszenie. Zacząłem się nawet zastanawiać po co napęd do kosiarki, no ale może jak się trawnik zagęści będzie ciężej. Na razie nie żałuję, bo zdecydowanie łatwiej manewrować przy drzewach.

napęd w małej spalinówce nie jest taki niezbędny. Rok temu kupiłem Hecht za 700zł bo więcej nie miałem. hecht to taki czeski NAC, zlecający produkcję w Chinach.

teraz odebrałem ją z serwisu bo urwałem linkę rozrusznika. Wcześniej kupiłem nowe przednie kółka bo fabryczne nie wytrzymały manewrów wokół krzaczków. Przy okazji wyregulowali napęd.

jaka cena taka kosiarka, ale źle nie jest. Jest mocna i odpala zawsze.

W każdym razie w zastępstwie pożyczyłem elektryczną kosiarkę i się pozytywnie zaskoczyłem. Jest cicho i lekko. jak ktoś ma sporo nasadzeń i manewrowania, to warto rozważyć dobrej marki (to była Gardena) elektryczną kosiarkę.

A napęd w małej spalinowej nie jest taki niezbędny, można sobie radzić bez.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Pierwszy trawnik już kiełkuje i stoję przed wyborem kosiarki. Powierzchnia do koszenia to 10 arów, po bokach działki znajdują się rabaty w kształcie fal. Pomyślałam aby łatwo było manewrować przydałyby się zwrotne koła na przodzie kosiarki. Znalazłam coś takiego Cub Cadet 53 SPO W za 2340 zł

http://mtdsklep.pl/upload/pliki/276_cc_53_spo_w.pdf

ale nie wiem co to za jakość, czy dobra firma? Czy ktoś coś słyszał o tej ponoć amerykańskiej firmie Cub Cadet?

Edytowane przez Sasana

Może ktoś coś powiedzieć na temat tej kosiarki NAC JL56Z-C3. Szczególnie intryguje mnie ten silnik Subaru. Z tego co czytałem są to solidne konstrukcje szczególnie, że mają żeliwną tuleję cylindra. Tylko jak ma to się do reszty konstrukcji? Żeby nie było że silnik igła a cała reszta po jakimś czasie padnie. No i drugie pytanie czy ten system centralnego mycia się sprawdza czy to tylko taki bajer?

• 2 weeks później...
Więc sprawa ma się następująco:Nac(marketowy i słaby jakościowo),MTD(sprawa ma się podobnie,mało kto chce z nimi handlować ze względu na słabą jakość oraz problem z częściami,Stiga troszkę lepsza od wcześniej wymienionych ale nic specjalnego(przereklamowana),może poszukaj AL-KO w obudowie maxairflow i to są fajne kosiarki,ale najlepiej jedż do sklepu i trzeba się samemu przekonać jak dany sprzęt jest zrobiony

• 4 months później...

Witam,

Odświeżę trochę wątek. Przymierzam się do zakupu kosiarki. Budżet jak maksymalnie chciał bym przeznaczyć to 2-2,5 tyś (tylko nie wiem czy jest sens).

Trawnik jaki mam to płaski teren o powierzchni około 400-500 m2.

Wymaganie jakie mam to:

- napęd

- centralna regulacja wysokości

- mulczowanie

- silnik chyba B&S

- elektryczny zapłon

- regulowana prędkość jazdy - coś jak manetka w motorze.

Znalazłem jeden model Husqvarny LC348VE tylko nie wiem czy nie będzie to przerost formy nad treścią do mojego trawnika.

Co możecie polecić

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/152012OgrodCD#6043745733873306690

tutaj masz fotkę jak parę razy mulczowałem.

trawa ktora została po mulczowaniu nie pozwoliła na wzrost nowej trawie i ogolnie zrobiło sie gówno nie trawnik.

z mulczowaniem jest chyba tak ze musisz ten zabieg robic jak jest niska trawa lub często aby ten mulcz był krótki.

moja kosiara to niezły sprzęt https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/152012OgrodCD#6043745736127613378 wiec mysle ze jest sprawna ,l zawsze zbieram urobek do kosza z tygodnia mam ponad 500 litrów.

zbieranie tez nie jest problemem jak sie ma system, gorzej co zrobic z tą trawą potem

z tym mam dosc spory problem.

pól kosze na 3-4 resztą na 5 co chyba widac i tak trawy jest w 3 dupy

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/152012OgrodCD#6057395358024644114