Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A propos słynnego NAC to niech Cię ręka boska broni!

Dlaczego ? Mam już chyba 5 sezon NAC z silnikiem B&S (190cm3, chyba 6 KM), nic złego się nie dzieje ... W tym ustrojstwie poza silnikiem nie ma nic co mogło by się zepsuć. A silnik "markowy" - Stiga, AL-KO i wiele innych używają takiego samego.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem w tej chwili na etapie reanimowania silnika 12 letniej kosy Husqvarna, powinno się udać a koszt powinien zamknąć się kwotą rzędu 250zł. Wymiana uszczelniaczy, pierścienia, czyszczenie tłoka, wymiana membran w gaźniku. Nie wiem jakby to wyglądało w Twoim przypadku. Są fora np http://www.pilarz.net.pl/index.php gdzie "magicy"

A propos słynnego NAC to niech Cię ręka boska broni!

Dobrze ujołeś"magicy" i dodaj jeszcze że tam tylko jeśli chodzi o sprzedaż dbają tylko o własne interesy i nic więcej,a do Nac-a to nie jest powiedziane że każda się popsuje ale odsetek napraw jest spory i zazwyczaj te kosiarki długo nie wytrzymują,markety są nimi zawalone

Witam,

Odświeżę temat.

Nie za bardzo miałem czas zająć się wyborem kosiarki. W sumie tylko raz wybrałem się na przechadzkę po sklepach i jej wynik trochę mnie zdziwił.

W pierwszej kolejności poszedłem do do sklepu Vikinga - tutaj Pan bardzo zachwalał te kosiarki, twierdził, że to taki mercedes - jedyne co mi się w nich nie podobało to plastikowa obudowa - jak jest z ich trwałością, ktoś posiada ich kosiarkę?

Później poszedłem do sklepu Makita. Tu mi szczęka opadła do ziemi, bo sprzedawca zachował się tak jakby w ogóle mu nie zależało na opchnięciu mi swojego sprzętu. Wyraził opinię, że Viking to nie do końca dobra marka, natomiast wychwalał Husqvarnę, której nie miał w ogóle w ofercie i której nie sprzedawał. Co do makity - dał mi katalog, powiedział, żebym poszukał takiej która odpowiada moim wymaganiom i wtedy mogę wrócić - to co mi się tu podoba to aluminiowe/stalowe korpusy. Jak jest z ich jakością - ktoś posiada te kosiarki?

Może jeszcze coś innego ktoś poleci?

Jeśli chodzi o NAC to miałem na myśli ten sprzęt, który nie jest wyposażony w silniki B&S. Widziałem tylko z chińskimi wynalazkami i niestety nie czytałem dobrych opinii.

Tak są "magicy", mnie pomogli na odległość postawili diagnozę silnika a szmaciarze z autoryzowanych dwóch serwisów nie znaleźli przyczyny, liczyła się kasa.

Zgodnie z zasadą, o której słyszałem z ust zapijaczonego właściciela warsztatu-..." wiesz ja muszę tak robić żeby klient przynajmniej jeszcze raz do mnie przyjechał....".

Takie doświadczenia z mechanikami mam za sobą i chyba nie tylko ja. Większość ludzi nawet nie zdołało się zorientować, że zrobiono ich w ..........

Na innych forach znalazłem wiele podpowiedzi i to z ust fachowców/geszefciarzy, którzy bezinteresownie dzielili się wiedzą, zresztą na FM też znalazłem dużo odpowiedzi na interesujące mnie problemy.

Witam, jestem świeży na forum :)

Pytanie moje odnosi się do kosiarek, budżet jakim dysponuje to 700-1000 zł znalazłem 2 kosiarki:

http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-bs-naped-z-napedem-olej-i5239457205.html

http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-nac-3-5km-z-napedem-naped-olej-i5225673070.html

co sądzicie ? zależy mi na spalinowej i jednak z napędem :)

edit: http://allegro.pl/nac-5w1-kosiarka-spalinowa-naped-5-75km-model-2015-i5210585819.html ewentualnie taka ?

Prosze o pomoc

Edytowane przez kiwi3006

Błażej, dzięki za odpowiedź, a z tych którą byś radził wybrać bo sam nie wiem. Każda z nich ma coś co mnie zniechęca \:

- Husqvarna LC348VE - podobno zapycha się rura odprowadzająca skoszoną trawę do kosza

- Viking MB 545 VM lub VE - tu mi przeszkadza ich plastikowy wygląd, w sumie nie wiem czy to wada czy zaleta, no i brak możliwości podłączenia węża ogrodowego

- Makita PLM5113 - tu z kolei nie pasuje mi brak elektrycznego startu, podobno w ogóle Maikta takiego nie ma.

No i podobno stopniowy napęd lubi się psuć . Czy bezstopniowa regulacja jest lepsza? Jeżeli tak to pod tym względem wygrywa Husqvarna.

No i osobiście wolał bym żeby korpusy kosiarek były aluminiowe, ale z kolei to już cena inna.

Ktoś zna może jakiś sklep w Toruniu specjalizujący się w kilku markach kosiarek?

Jeszcze jedno pytanie - co sądzicie o silnikach B&S serii 675? Pytam bo też różne opinie czytałem o B&S.

Edytowane przez Szym3k

No właśnie część ludzi marudzi na B&S, że to już nie te silniki co kiedyś, ale z kolei nie wiem czy to nie czarny PR dystrybutorów kosiarek z innymi silnikami.

Rozumiem, że u Ciebie silniczek działa bezproblemowo?

Wypowie się jakiś właściciel Husqvarny jak jest rzeczywiście z jej zapychaniem się?

Właśnie wróciłem ze sklepu Husqvarny i co raz bardziej przekonuję się do modelu LC348VE. Porozmawiałem na boku z serwisantem, który ma ten model i mówi, że problemy z zapychaniem miał wcześniejszy model który miał mniejsze "skrzydełka"na nożu. U niego w tym modelu nic się nie zapycha. Co sądzicie o tym wyborze?

Właśnie wróciłem ze sklepu Husqvarny i co raz bardziej przekonuję się do modelu LC348VE. Porozmawiałem na boku z serwisantem, który ma ten model i mówi, że problemy z zapychaniem miał wcześniejszy model który miał mniejsze "skrzydełka"na nożu. U niego w tym modelu nic się nie zapycha. Co sądzicie o tym wyborze?

Fajny sprzęt.

No już byłem zdecydowany na Husqvarnę, ale jeszcze polecono mi coś takiego SNAPPER NX90S. Ktoś coś wie na jej temat?

Oczywiście preferuję opinie użytkowników bo na "papierze" wszystko wygląda ładnie.

Jedyny jej minus to stopniowa regulacja napędu.

Edytowane przez Szym3k

Co Chłopaki powiecie o kosiarce Honda HRG466SKEX?

DANE TECHNICZNE:

-Seria IZY II

-Model HRG 466 SKEX

-Szerokość cięcia 46 cm

-Typ silnika 1 cylindrowy, 4 taktowy OHC

-Model silnika Honda GCV 160A 5,5K.M. Moc wg.danych obowiązujących do końca 2007r.

-*Moc silnika wg.normy SAE 1349 4,4K.M.

-Moc użyteczna maszyny 2.7 k.W Honda jako jeden z nielicznych producentów podaje ten parametr

-Obroty noża tnącego obr/min 2850

-Zakres wysokość cięcia 20 - 75 mm

-Liczba stopni regulacji wysokości ciecia 6 stopni

-Rodzaj mechanizmu regulacji skokowa całej osi

-Wymiar kół (przedni/tylni) w mm 178 / 212

-Podwójne łożyskowanie kół tak

-System ułatwiajacy start EASY START tak z automatycznym ssaniem

-Napęd tak kół tylnych

-Typ korpus blacha stalowa ocynkowana z powłoką lakierniczą

-Pojemność kosza 50 l

-Kosz tekstylny z polipropylenu

-Maksymalne zużycie paliwa (l/godzinę) 0,53