Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak masz 300m2 ogródka to w zupełności wystarczy Tobie elektryczna kosiarka. Ja mam teraz Faworyta XK 1600, kosztowała niecałe 500 zł i jak na taką przyjemną cenę mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Fajne jest to, że ma metalową obudowę, a nie plastikową.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na 99% zdecydowałem się na kosiarke z silnikiem B&S 500E, z napędem, laweta metalowa ale raczej chińska. Koszt 730zł + wysyłka ze zenanego portalu aukcyjnego. Myśle że to będzi enajlepsze rozwiązanie

Elektryka nei chce - żona powiedziała że jak taką kupie to napewno nie bęzie kosić, a wolałbym żeby raz po raz mi pomogła :)

Jak masz 300m2 ogródka to w zupełności wystarczy Tobie elektryczna kosiarka. Ja mam teraz Faworyta XK 1600, kosztowała niecałe 500 zł i jak na taką przyjemną cenę mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Fajne jest to, że ma metalową obudowę, a nie plastikową.

Witam,

myślę o zakupie tej kosiarki. Wygląda na solidną, ale czytałem na innym forum, że śruba mocująca ostrze jest niestandardowa (bez możliwości ewentualnej wymiany) i ma łeb plastikowy. Będę wdzięczny za potwierdzenie tej informacji jak i opinie na temat solidności kółek, kosza (czy nie zawadza o nogi podczas koszenia i czy materiał wykorzystany jest na tyle trwały aby wytrzymać ciężar nawet mokrej trawy) i ogólnego funkcjonowania kosiarki. Pozdrawiam

Szczerze, to nie musiałem tej śruby wymieniać, ale wiem że te kosiarki Faworyt mają sporo punktów serwisowych w razie czego. No a obudowa jest metalowa na pewno :) Kółka działają i się kręcą, trawa jest ładnie zbierana do kosza. Jeżeli nadal nie wiesz czy kupić to mogę ją Tobie polecić :)

Szczerze, to nie musiałem tej śruby wymieniać, ale wiem że te kosiarki Faworyt mają sporo punktów serwisowych w razie czego. No a obudowa jest metalowa na pewno :) Kółka działają i się kręcą, trawa jest ładnie zbierana do kosza. Jeżeli nadal nie wiesz czy kupić to mogę ją Tobie polecić :)

Dzięki za odp. Myślę, że przekonałem się i będę ja kupował.

Cześć,

dołącze się do tematu ale zmienio go z osiarek spalinowych na elektryczne ( tanie ).

Na kosiarkę mam do wyadania ~400zł. W różnych marketach są opcje do kupienia tylko czy warto w nie inwestować ?? Może podpowiecie mi jakie firmy brac pod uwage a jakie nie ?

Wymagania :

Żeby dawała radę kosić wyższą trawę,

niezawodność/bez awaryjność,

Reszta jak szerokośc koszenia czy coś mnie nie interesuje. Mam małą działeczkę ale chce pożadną kosiarkę która wytrzyma kilka sezonów a nie po jednym czy 2 padnie ...

Poradzicie coś ??

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Cześć,

przeczytałem już sporo na temat kosiarek i wychodzi na to zeby szukac Hondy lub B&S..

mam Działke o pow. 5A szukam coś z napędem i do 600-1000zl moze byc uzywana..

mozecie cos polecic? a jak uzywana to na co zwracac uwage? czytalem ze np luzy na ostrzu.. co bedzie mnie czekac do naprawy w uzywkach..

mam jeszcze taki dylemat bo nie wiem jak sie za temat zabrac. dzialka jest bardzo zarosnieta.. trawa po 1,5m na ziemi zbita stara trawa ktora po czesci lezy..

jak sie za to zabrac? bo docelowo ma byc to rowny teren ale teraz musze sie pozbyc tych haszczy i nie chce koniecznie kupywac dodatkowo kosy spalinowej ktora tylko bede potrzebowac do tego celu.. a jak tak to jaka wybrac zylkowa czy tarczowa? i czy wystarczy taka tania do 200zl?

pozdrawiam

Edytowane przez szakal.aw

Cześć,

przeczytałem już sporo na temat kosiarek i wychodzi na to zeby szukac Hondy lub B&S..

mam Działke o pow. 5A szukam coś z napędem i do 600-1000zl moze byc uzywana..

mozecie cos polecic? a jak uzywana to na co zwracac uwage? czytalem ze np luzy na ostrzu.. co bedzie mnie czekac do naprawy w uzywkach..

mam jeszcze taki dylemat bo nie wiem jak sie za temat zabrac. dzialka jest bardzo zarosnieta.. trawa po 1,5m na ziemi zbita stara trawa ktora po czesci lezy..

jak sie za to zabrac? bo docelowo ma byc to rowny teren ale teraz musze sie pozbyc tych haszczy i nie chce koniecznie kupywac dodatkowo kosy spalinowej ktora tylko bede potrzebowac do tego celu.. a jak tak to jaka wybrac zylkowa czy tarczowa? i czy wystarczy taka tania do 200zl?

pozdrawiam

To może kup najtańszą kosę. Może się jeszcze przydać. Ciężko będzie kosiarce 1.5m trawę skosić. Albo wypozycz kosę.

A jak nie to zakasłaj rękawy i ręczną kosą jedz!

Ps. To wcale nie jest głupi pomysł. jeśli samemu sie nie umie kosić starą, typową kosą, to być może warto dogadać sie z lokalnym specjalistą od prac wszelakich który za umówioną płynną walutę raz-dwa ogarnie Ci teren :-)

Nie polecam kosiarek HECHT, mam małą kosiarkę za ok 400 zł, bo taką potrzebowałem. Zepsuł mi się szarpak, zresztą strasznie tandetnie wykonany.Sprawdziłem w necie i widziałem pełno zamienników po ok 40 zł, ale żaden nie pasuje do HECHTA -mają inny rozstaw śrub !

Oczywiście można zakupić szarpak w serwisie za 130 zł. Jakoś mi to nie gra, szarpak wart 1/3 kosiarki.

Hecht to nic innego jak Chińczyk ale wiem że sprzedawcy mówią że to Czeski wyrób i wprowadzają klientów celowo w błąd ale to inny temat,co do kosiarek to Silnik B&S,90% jest sprzedawanych na tych silnikach nie licząc Chińczyków w marketach,na Hondę musi być stać klienta,ceny zaczynają się od chyba 1900zł wzwyż ale póżniej serwis jest cholernie drogi a psują się jak każde,to już nie jest ta Honda z przed 10 lat więc trzeba wziąć to pod uwagę bo za tę cenę jest spory wybór lepszych kosiarek na silnikach B&S

Czy to są aż tak duże różnice? I gdzie można dostać taką polską? Byłem już zdecydowany na Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale jak teraz czytam to może jeszcze popatrzę za jakąś inną, tylko koniecznie kosiarką spalinową z napędem, chciałbym coś czym łatwo kosić, bo szczerze mówiąc mam dosyć męczenia się, co chwilę. A i czy na tą kosiarkę, co kupiłeś jest gwarancja, bo to też bardzo dla mnie ważne Edytowane przez Elfir
Usunięto reklamę sklepu

Michal13 i dobrze żę nie kupiłeś bo wcale rewelacja to nie jest,piasta noża aluminiowa,jak o coś zahaczysz to ścinają się kołki trzymające nóż i możesz wymieniać kilka razy do roku,koła słabiutkie,silnik Chiński,jeśli wcześniej nie miałeś porządnej kosiarki to będziesz ją chwalił,jak przesiądziesz się z lepszego na gorszy sprzęt to wtedy widać różnicę,chyba lepiej poszukać czegoś z AL-KO o wiele solidniejsze kosiarki

Co do Hondy to pisząc o serwisie chodziło mi o naprawy silnika i wtedy jest bardzo drogo,nawet koła są drogie,filtr i olej kosztuje tak samo,czyszczenie gażnika też podobnie ale to są podstawy,grubsza naprawa jest kosztowna

Czy to są aż tak duże różnice? I gdzie można dostać taką polską? Byłem już zdecydowany na https://kosiarka.pl/produkt-kosiarka-spalinowa-oleo-mac-gv-53-tk-allroad-4-3046.html ale jak teraz czytam to może jeszcze popatrzę za jakąś inną, tylko koniecznie kosiarką spalinową z napędem, chciałbym coś czym łatwo kosić, bo szczerze mówiąc mam dosyć męczenia się, co chwilę. A i czy na tą kosiarkę, co kupiłeś jest gwarancja, bo to też bardzo dla mnie ważne

Jezeli chodzi o umeczenie

Kosiarki z napedem sa bardzo nie wygodne przy malych trawnikach gdzie trzeba duzo wykrecac.

Sa ciezkie do pchania i bardziej awaryjne.

By sie nie psuly trzeba juz zainwestowac odpowiednie pieniadze w solidna firme i sprawdzana jak stihl czy huskwarna

Innych nie polecam

Jezeli nie masz prostego trawnika wiekszego niz 300 - 400 m2 i bez krzaczkow i tui do omijania to nawet sie nie zapuszvzaj na kosiarke z napedem, bo ci rece odpadna

Św.Mikołaju dziś naZwa ma niewielkie znaczenie,żyjesz jeszcze w odległych czasach kiedy nie było konkurencji teraz np.nazwa Husqvarna kojarzy się negatywnie ze względu na sporą awaryjność i wysoką cenę części zamiennych i podobnie jest w Stihlu,dużo ludzi kupuje tylko na podstawie reklamy w TV i to jest wielki błąd

podobnie jest w Stihlu

Bzdura...

Od kiedy po rozmaitych wynalazkach typu "Al-Ko" i tym podobnych zacząłem kupować Stihla, problemy się skończyły. Nie mówiąc już o tym że ich flagowa kosa FS460 to Mercedes w tej kategorii i wie to każdy, kto z nią pracował. U mnie pracuje czasem 100h w miesiącu i zero awarii. Inne kosy wytrzymywały max 100-150h i były do wyrzucenia.

Kupuję łańcuchy do pilarki w serwisie, który jednocześnie sprzedaje wszystko, w tym tanią chińszczyznę). Mechanik który tam pracuje mówi, że dobrze że dla nich dobrze że przeciętny polak nie wyda kasy na Stihla bo na chińszczyźnie dobrze się zarabia - po prostu nie wytrzymuje wiele więcej niż gwarancja.

Edytowane przez Marian_D

Marian_D, zastanawiam się nad tym co napisałeś...

bo kosisz jak piszesz czasem 100h w miesiącu czyli zakładając ze miesiąc to 20 dni roboczych to wychodzi że w jeden taki dzień kosisz 5h. Wychodzi, że co jeden, półtora miesiąca wyrzucałeś kosę... Możesz napisać jakie to były te "inne kosy" i ile ich było ... ?