Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam prośbę przy pomocy w wyborze kosiarki do ogrodu, poczytałem trochę forum i nadal nie wiem na co sie decydować.

Myślałem o firmie NAC (na pewno z silnikiem B&S) ze względu na dobry serwis, ale wyczytałem, że to chińczyk a na necie piszą, że niekoniecznie

poniżej kilka informacji:

- działka 15 arów (oczywiście minus dom 11mx11m i podjazd do garażu)

- ziemia dość twarda (nie jest to taki fajny dywan jaki zawsze chciałem mieć)

- raczej równa jednak z takimi "kępkami" trawy (czasem trafi się oczywiście jakiś mały kamień w ziemi)

odnośnie kosiarki:

- cena max do 1500zł

- koniecznie z napędem

- dobry serwis na terenie Lublina

- zakup w sklepie stacjonarnym

- funkcja mielenia (nie wiem jak to się sprawdza bo nie miałem)

- łatwy rozruch

- koła łożyskowane

- fajnie by było jakby miała funkcję "mycia"

znalazłem dwie taki propozycje

https://www.obi.pl/decom/product/NAC_Kosiarka_spalinowa_BS675_3_w_1/6049811?position=3&pageNum=1&pageSize=72

http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/maszyny-ogrodnicze/kosiarki-i-traktorki/kosiarki-spalinowe-z-napedem/kosiarka-spal-b-s600-51cm-z-nap.html

Edytowane przez kalosz007

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam prośbę przy pomocy w wyborze kosiarki do ogrodu, poczytałem trochę forum i nadal nie wiem na co sie decydować.

Myślałem o firmie NAC (na pewno z silnikiem B&S) ze względu na dobry serwis, ale wyczytałem, że to chińczyk a na necie piszą, że niekoniecznie

poniżej kilka informacji:

- działka 15 arów (oczywiście minus dom 11mx11m i podjazd do garażu)

- ziemia dość twarda (nie jest to taki fajny dywan jaki zawsze chciałem mieć)

- raczej równa jednak z takimi "kępkami" trawy (czasem trafi się oczywiście jakiś mały kamień w ziemi)

odnośnie kosiarki:

- cena max do 1500zł

- koniecznie z napędem

- dobry serwis na terenie Lublina

- zakup w sklepie stacjonarnym

- funkcja mielenia (nie wiem jak to się sprawdza bo nie miałem)

- łatwy rozruch

- koła łożyskowane

- fajnie by było jakby miała funkcję "mycia"

znalazłem dwie taki propozycje

https://www.obi.pl/decom/product/NAC_Kosiarka_spalinowa_BS675_3_w_1/6049811?position=3&pageNum=1&pageSize=72

http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/maszyny-ogrodnicze/kosiarki-i-traktorki/kosiarki-spalinowe-z-napedem/kosiarka-spal-b-s600-51cm-z-nap.html

Obie to tani Chiński szajs,to tak w skrócie

może poszukaj lepiej Worlda lub np.AL-KO

Obie to tani Chiński szajs,to tak w skrócie

może poszukaj lepiej Worlda lub np.AL-KO

a ta z Castoramy to AL-KO czy to też jakiś "chińczyk" ?

zależy mi na tym, aby kupić kosiarkę z napędem na lata (poprzednia dała radę przez 7 lat marki VEGA z silnikiem B&S) niestety bez napędu a mam spory ogród i konieczny jest napęd

proszę więc Was o pomoc, może macie jakieś doświadczenia z kosiarkami i ich serwisowaniem

Edytowane przez kalosz007

AL- KO BARDZO SŁABA JAKOŚĆ!!! Ja właśnie kupiłem najnowszy model cLASSIC 5.16 vat-b PLUS i po miesiącu powyginały się plastikowe uchwyty od mocowania klapki od kosza na trawę. Oddałem na gwarancję i powiedzieli, że uszkodzenie mechaniczne i nie uznali. Musiałem zapłacić kilkaset pln za naprawę.

Zgadzam się że uszkodzenie mechaniczne tylko nie z mojego powodu a z tego, że użyli bardzo słaby plastik, który pod wypływem temperatury się odkształca. Nie dajcie się nabrać na 3 lata gwarancji. Moja idzie na Allegro i kupię cos porządnego innej firmy.

Mój teściu kupił kosiarkę Hortmasz dużo taniej z tym samym silnikiem i wykonanie jest dużo lepsze, uchwyte metalowe i wszystko się trzyma "kupy". W związku z tym nie warto wydawać na AL-KO. Zdecydowanie odradzam.

Witam wszystkich. Stoję przed dylematem zakupu nowej kosiarki. Działka ok. 1000 m , niekoniecznie równa , przeglądając forum natrafiłem na pozytywną ocenę kosiarek World. Jaki silnik polecacie: B&S czy może Loncin ?A co sądzicie o kosiarce Vega ?Pozdrawiam Edytowane przez Pablos67

Dzięki za podpowiedź, chyba własnie zdecyduję się na Worlda, gdyż w modelu Stiga wydaje mi się, że silnik jest za słaby

Czym różnią sie modele Worlda GRB 530S od FL 530S ?

Parametry chyba te same, wizualnie to tym plastikiem na napój

Jeszcze jedno pytanie, sprzedawca w sklepie Stiga powiedział, iż World jest składany w Chinach i importowany do PL to prawda? Czy próbuje mi usilnie sprzedać Sitga ?

w modelu FL masz dużo plastików,słabsze kółka i rączki cieńsze mniej stabilne,ogólnie wykończenie słabsze,natomiast odnośnie produkcji to dlaczego sprzedający nie powiedział ci że Stiga jest produkowana przez Castelgarden,Castelgarden to GGP a GGP to Chińczycy,jeżeli jakość Stigi była by lepsza to na pewno ja polecał bym Stigę a jak sam widzisz tego nie robię gdyż Stiga ustępuje jakością kosiarkom World.

No i stało się - moja solo 546r, rocznik 1990 odmówiła pracy. Teraz stoję przed dylematem co zakupić do obsługi 1800 metrowej działki. Nie chciałbym wydać więcej niż 2000zł. Napewno mile widziany szybszy napęd albowiem w starej kosiarce często wolałem ją pchać aniżeli liczyć na jej zółwią prędkość. Proszę o propozycję co zakupić

No i stało się - moja solo 546r, rocznik 1990 odmówiła pracy. Teraz stoję przed dylematem co zakupić do obsługi 1800 metrowej działki. Nie chciałbym wydać więcej niż 2000zł. Napewno mile widziany szybszy napęd albowiem w starej kosiarce często wolałem ją pchać aniżeli liczyć na jej zółwią prędkość. Proszę o propozycję co zakupić

Może strzel sobie kosiarkę Snapper NX90S in-start,napęd jest w miarę żwawy i regulowany,przydatna regulacja jak trawa przerośnie,tylko troszkę budżet przekroczyć byś musiał ok 150zł.

Witam wszystkich Użytkowników,

Mój wysłużony 20-letni Viking MB 455 powoli niestety kończy swój żywot.

Przejrzałem ofertę kosiarek i zastanawiam się nad:

Viking MB 545 VM 2549zł silnik B&S Seria 675

Honda HRX 426 C PDE 2600zł silnik GCV 160

Honda HRG 536 C6 SDE 2580 zł silnik GCV 160A KM

Husqvarna LC 348VI 2699zł silnik B&S 675iS

Chciałbym Was prosić o radę. Do Vikinga mam sentyment, bo moja obecna kosiarka przez ten okres 20 lat pracowała bez zarzutu. Ale Honda mnie kusi...

Husqvarne bym skreślił ze względu na słynną już zatykającą się rurę do wyrzutu do kosza,jakość tej kosiarki też pozostaje wiele do życzenia,Hondę HRX426 C tez bym skreślił-brak napędu,Viking jak dla mnie taki za delikatny więc wychodzi na HRG536 o ile tylko te ci przypasowały,możesz jeszcze zobaczyć kosiarkę Active 5000SB.lepsza od wspomnianych przez ciebie i ma dyferencjał,korpus aluminiowy

Witam Panowie i Panie,

po przeczytaniu większości postów postanowiłem zadać również konkretne pytanie.

Moja Honda po 10latach pracy poszła na emeryturę.

Mój wybór padł na następujące modele (na podstawie forów):

World GRL 460S

World GRB 460S

World GTM 460S

Stiga Collector 46SB

Stiga Collector 46S

A może całkiem budżetowo mtd na silnikuj B&S 450 w OBi za 900zł?

Trawnik 6 arowy równy - raczej bez kręcenia - koszony raz w tyg.

Którą z tych kosiarek polecicie i czemu wybór padł akurat na tą?

Wiem, że raczej jesteście z World'em ale na którym silniku? BS czy Loncin?