Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziś w lokalnym sklepie/serwisie zaproponowano mi taki sprzęt, dobry to wybór?

http://makita.hermesalfa.net/kosiarka-spalinowa-z-napedem-mastercut-dy216s-al.html

szukaja głupiego...

kosiareczka za 2700? jaki cel takiego zakupu? chyba tylko zeby sie pochwalic sasiadom albo kolegom przy piwie. No chyba ze jesteś przedsiębiorcą i bedziesz kosił ludziom za kasę prostokątne pola trawnikowe.

Do prywatnego użytku i trawnika typu 500m2 dużo wygodniej skosisz tym http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/maszyny-ogrodnicze/kosiarki-i-traktorki/kosiarki-spalinowe-pchane/kosiarka-spalinowa-opp-40-cm-b-s-450e.html (OPP 41 cm B&S 450E castorama 24kg 646zł) niż tą kosiarką z linka ważącą 47kg i 53cm. Ta kosiarka praktycznie nie nadaje się do koszenia wokół domu chyba że we dwóch bedziecie ją ciągać na zakrętach. fakt ma profesjonalny napęd ale to nie jest potrzebne do domu a waga dyskwalifikuje ten sprzęt

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To rzeczywiście sporo. Jeśli w miare proste i długie odcinki to kosiarka 53cm jest OK, ale dobrze mieć drugą kosiarkę do koszenia między drzewkami krzaczkami etc lekką i węższą a tego wokoł domu jest zwykle sporo. Kosiarka 47kg i 53cm to będzie dramat przy zawracaniu i dokaszaniu. Kosiarka 46cm jest jeszcze w miare poręczna. Napęd jest zaletą na prostych odcinkach ale staje się przeszkodą przy zawracaniu i dokaszaniu - nawet jeśli ma dobry sprzęg i rozprzęganie to zawsze idą za tym kilogramy

Witam. Dużo czytałem o kosiarkach zanim kupiłem. Wydawało mi się, że napęd jest oczywistą zaletą ale po wizycie w sklepie Stiga stwierdziłem, że bez napędu kosiarka chodzi swobodniej (nie ma zębatek, pasków które trzeba pchać jak napęd jest wyłączony). Generalnie siła jaką trzeba pchać tę kosiarkę mogę porównać z siłą pchania wózka z dzieckiem, także nie wiem komu po co napęd to chyba tylko chwyt na klienta. Ewentualnie na naprawdę duże kosiarki, koszenie pod górkę, boiska się pewnie przyda. Do ogródka około 1000m2 nie ma sensu brać napędu moim zdaniem. Moja kosiarka waży 26kg i ma 46 średnicę noża. Silnik B&S mogę polecić jest lżejszy od chińskich odpowiedników i spokojnie taki jak mój model 550 wystarczy do normalnej trawy. Czytałem często, że B&S to tylko od modelu 600 w górę. Te wyższe modele są większe i cięższe do zadbanego trawnika koszonego w miarę regularnie nie ma sensu takich kombajnów kupować. No chyba, że macie zamiar kosić dwa razy w roku i trawa będzie na pół metra wysoka, wtedy najlepiej kombajnem z napędem jeździć bo taka trawa da opór ;) Moją kosiarką koszę trawnik około 500m2 w 40 minut z przerwami na opróżnianie kosza.

Także moja rada jak najlżejsza bez napędu z szerokim nożem, lekkim silnikiem, dużym koszem 60litrów-do zadbanego trawnika.

Generalnie siła jaką trzeba pchać tę kosiarkę mogę porównać z siłą pchania wózka z dzieckiem, także nie wiem komu po co napęd to chyba tylko chwyt na klienta.
Wszystko zależy po jakim terenie pchasz ten wózek. Jak masz mały trawniczek jak dywan - pewnie nie ma sensu.

Ale jeśli masz 2-3 tys m2 do koszenia 5-10 razy w roku a teren nie jest idealny, to bez napędu nie dasz rady.

A co saszicie o robotach koszacych? Na targach widzialem i calkiem dobre wrazenje na mnie to zrobilo, samo kosi, samo sie laduje, samo wie kiedy pada i nie wyjezdzac. Tylko wlasnie z tym padaniem mam watpliwosci, bo te roboty kosza tyle co w ciagu dnia uroslo, kosi aby aby ale codziennie, dlatego nie trzeba grabic bo to co zostsje to bardziej taki kurz niz skoszona trawa. Ale co w sytuacji kiedy pada pare dni i trawa podskoczy o pare cm?

Ktos ma takie ustrojstwo?

kupowanie kosiarki bez napędu to jak kupowanie samochodu bez wspomagania. Rożnica w cenie jest zbyt mała.

Kompletnie się z tym nie zgadzam, bo o ile samochod bez wspomagania to nieporozumienie, to na większości działek przecietnych forumowiczy (tj działka 1000m2) kosiarka z napędem będzie bardziej męcząca niż bez napędu. Tj bardziej się napracujesz i zmęczysz

kupowanie kosiarki bez napędu to jak kupowanie samochodu bez wspomagania. Rożnica w cenie jest zbyt mała.

..No właśnie bo podstawowy błąd posiadaczy kosiarek z napędem to taki, że jak wyłączą napęd to mają to samo co kosiarka bez napędu. Otóż nie mają to samo mają dużo ciężej przez przekładnie którą muszą napędzać ręcznie. Moją kosiarkę 4 letnie dziecko pcha(oczywiście odłączam mu świecę i wyłączoną) więc o jakiej konieczności napędu mówimy? Jakbym na nią wsiadł i by mnie woziła to super by było ale ja i tak muszę za nią chodzić więc po co mi napęd do lekkiej kosiarki?

Niech ktoś rozwieje moje wątpliwości - jest w sklepie internetowym kosiarka ze stajni Castelgarden z silnikiem B&S 500, pojemnością 148 ccm i momentem 6,1 Nm, podają też że moc to 4 KM. Ten sam model silnika (500) znalazłem też w innych kosiarkach i ma on ok. 2,7 KM, a dokładnie podają 2,1 kW. Znowu gdzie indziej widziałem też podaną moc 1,97 kW... Czy jest wersja tego silnika z mocą 4KM czy to jakaś manipulacja bo naprawdę ma on poniżej 3 KM?

Niech ktoś rozwieje moje wątpliwości - jest w sklepie internetowym kosiarka ze stajni Castelgarden z silnikiem B&S 500, pojemnością 148 ccm i momentem 6,1 Nm, podają też że moc to 4 KM. Ten sam model silnika (500) znalazłem też w innych kosiarkach i ma on ok. 2,7 KM, a dokładnie podają 2,1 kW. Znowu gdzie indziej widziałem też podaną moc 1,97 kW... Czy jest wersja tego silnika z mocą 4KM czy to jakaś manipulacja bo naprawdę ma on poniżej 3 KM?

Mi kilku sprzedawcow mowilo ze nie ma co patrzec na konie bo tu wolna amerykanka w podawaniu, zwlaszcza ze w wiekszosci podaja konie przy takich obrotach ktorych w kosiarce nie osiagniesz, bardziej miarodajna jest pojemnosc. Mowili zebt kosiarka dobrze chodzila musi byc min 190cm pojemnosci

Co sadzicie o takim sprzecie:

http://allegro.pl/wykaszarka-akumulatorowa-hecht-5036set-i6346690758.html

Potrzebuje do dokoszenja trawy wkolo tarasu i kolo hustawki, nozyczkami nie chce mi sie latac, akumulatorowa podkaszarka troche za droga, nawet uzywka, a z kablami nie bedzie mi sie chcialo biegac zeby elektryczna kupic. Zda to egzamin?

Co sadzicie o takim sprzecie:

http://allegro.pl/wykaszarka-akumulatorowa-hecht-5036set-i6346690758.html

Potrzebuje do dokoszenja trawy wkolo tarasu i kolo hustawki, nozyczkami nie chce mi sie latac, akumulatorowa podkaszarka troche za droga, nawet uzywka, a z kablami nie bedzie mi sie chcialo biegac zeby elektryczna kupic. Zda to egzamin?

Jeśli tylko będziesz kosił to co opisałeś to spokojnie da radę. Pozdrawiam.

Zajrzałem przy okazji to się wypowiem o mich doświadczeniach z brakiem napędu w kosiarce. Też się wcześniej naczytałem, że przy małej powierzchni nie warto etc. Jednak u mnie trawa rośnie bujnie i pomimo niewielkiego trawnika (ok 550m2) nie mam tam wielu nasadzeń. Podczas koszenia muszę wkładać dużo wysiłku w pchanie kosiarki. Nie mogę iść wyprostowany tak jakbym pchał wózek z dzieckiem. Mam porównanie do wózka i jest znacznie ciężej. Podczas każdego koszenia żałuję, że nie wybrałem modelu z napędem.

Także nie ma sztywnej reguły w tej kwestii. Moim zdaniem przy otwartych trawnikach i szybko roznącej trawie warto zainwestować - nawet przy niedużej powierzchni ok 500m2.

Zajrzałem przy okazji to się wypowiem o mich doświadczeniach z brakiem napędu w kosiarce. Też się wcześniej naczytałem, że przy małej powierzchni nie warto etc. Jednak u mnie trawa rośnie bujnie i pomimo niewielkiego trawnika (ok 550m2) nie mam tam wielu nasadzeń. Podczas koszenia muszę wkładać dużo wysiłku w pchanie kosiarki. Nie mogę iść wyprostowany tak jakbym pchał wózek z dzieckiem. Mam porównanie do wózka i jest znacznie ciężej. Podczas każdego koszenia żałuję, że nie wybrałem modelu z napędem.

Także nie ma sztywnej reguły w tej kwestii. Moim zdaniem przy otwartych trawnikach i szybko roznącej trawie warto zainwestować - nawet przy niedużej powierzchni ok 500m2.

Dzięki za info.

Tak też właśnie zrobię, kupię kosiarkę z napędem. Jednak nie jakiegoś potwora o mega mocy.

Jaki masz model? Kółka łożyskowane? Napęd napędem ale kosiarka musi być DOBRA. Na pewno nie masz markowego produktu.

Moja kosiarka wg Twoich kryteriów pewnie nie jest DOBRA. Ale ja potrzebowałem dużej i taniej kosiarki spalinowej. Zdecydowałem się na MTD (chińska i kółka bez łożysk), ale oprócz niedogodnośći z pchaniem jest świetna! I gdybym miał dokonać wyboru ponownie to nie zapłaciłbym 2x więcej za DOBRĄ markową tylko dopłacił 150zł do napędu, bo taka była różnica w cenie.