Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem że o kosiarkach było dużo ale mam szybkie pytanie czy funkcja

MUCZOWANIA w kosiarkach (różne okreslenia ,rozdrabnianie,mielenie ), jest funkcją bardzo potrzebną proszę o podanie wad i zalet

jutro mam kupić kosiarke i mam do wyboru w tej samej cenie,

-kosiarke z dodrym motorem 6 KM z napędem bez muczowania, 51 cm. szer

-kosiarke z podobnym motorem 5 KM z napędem z muczowaniem 46 cm. szer.

Mam do koszenia 1000 m2 trawniczka .

Ja sie zdecydowałem na kosiarke z mieleniem, chciałem miec użyźnianą ziemie i nie miec problemu ze zbieraniem i gromadzeniem skoszonej trawy. Mam ponad 1500 m2 trawnika i żyzną ziemie na ktorej wszystko dobrze rosnie. Mielenie trawy co jest zrozumiałe powoduje, że trawa zostaje na trawniku drobno zmielona, jest prawie niewidoczna, ale wyjątkowo moze to komus przeszkadzac.

Z drugiej strony, to trawe z kosza mozna wrzucac do duzego kompostownika i tez jest dobrze.

Wybor zalezy od Twoich preferencji.

Tylko, że moja kosiarka w ogole nie ma kosza i jest fabrycznie przystosowana tylko do mielenia (Husqvarna M 48 Pro) i robi to tak, że skoszone żdzbła są praktycznie niewidoczne. Nia ma porownania z kosiarką z bocznym wyrzutem.

Trawe kosze, gdy jest juz wysoka, obecnie co 10 dni, gdy trawa ma ponad 20 cm i juz ją wyraznie widac. Mimo to trawa jest skutecznie mielona.

Ja jednak bardziej cenie moje wlasne obserwacje - sąsiad tylko miele trawe od dwoch lat i jego trawnik wygląda elegancko, mimo tego, że czasem trawe tez zdarza mu sie "zapuscic".

A używasz na jesień/wiosnę areatora ?

Jak gęstą masz trawę ? Jak małe odcinki trawy postawia taka kosiarka ?

Trawe sieka głowny noz - dosyc masywny przypomina łopatke wirnika, jest ostry na całej swej długosci. Sieka trawe na kawałki o dlugosci ok. 1,5 cm. Kawałki te lądują na glebie i trzeba je szukac, aby je znalezc. Trawe jest mielona i opada rownomiernie, nie ma zadnych pasow, jak przy kosiarkach z bocznym wyrzutem.

Obudowa kosiarki dosyc szczelnie pokrywa wirujący noz, ktory ma moze 3 mm odstepu od obudowy.

Trawe sieka głowny noz - dosyc masywny przypomina łopatke wirnika, jest ostry na całej swej długosci. Sieka trawe na kawałki o dlugosci ok. 1,5 cm. Kawałki te lądują na glebie i trzeba je szukac, aby je znalezc. Trawe jest mielona i opada rownomiernie, nie ma zadnych pasow, jak przy kosiarkach z bocznym wyrzutem.

Obudowa kosiarki dosyc szczelnie pokrywa wirujący noz, ktory ma moze 3 mm odstepu od obudowy.

Dzieki za opis. Jak duże to ma obroty ? Możesz zrobić i zamieścić zdjęcie noża ?

Nóż jest pojedynczy. Zakładam, że obroty noża są takie jak silnika - 3500 obr/min.

Na zdjeciu niewiele bedzie widac. Jesli ten temat Cie b. interesuje, zobacz kosiarke u dilera.

3500 obrotów to sporo.

Próbowałem taką znależć w marketach i .. na razie kupa w Praktikerze nie mają. Poszukam gdzie indziej.

A może ktoś widział opis techniczny takiej kosiarki w Internecie ?

Jezeli jest to tylko sprawa noża to może można zwykła kosiarkę zaopatrzyć w taki nóż i będzie z dodatkową funkcją ?

Zdecydowanie radziłbym kosę spalinową. Można kupić taką już za ok. 700 zł - wprawdzie to nienajlepsza jakość ale nawet jeśli się szybko rozleci to wystarczy jako kosiarka "przejściowa". Piszę "kosa" a nie podkaszarka (tańsze i słabsze). Przyda się również na przyszłość.

Oczywiście kosiarka ręczna się nie nadaje, bo służy to regularnego koszenia eleganckiego i równego trawniczka a nie długich chwastów!

Kosa ręczna jest najtańszą opcją. Krzywdę można sobie zrobić każdą kosiarką, więc argument o niebezpieczeństwie koszenia przez niewprawnego jest chybiony.