Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 5 weeks później...

Cześć witaj,

Właśnie zaczynam przygodę z budową domu, a że działkę mam stosunkowo nieopodal (Paniówki pod Gliwicami) to wgłębiam się w Twój dziennik. Jestem już na stronie 24 z 60 :) Wprawdzie jestem inż budownictwa (choć jeszcze niespełnionym) to Twoje doświadczenia na pewno będą pomocne.

Twój dom nie jest na szkodach górniczych? Jak spisuje się Immergas do tej pory?

Cześć witaj,

Właśnie zaczynam przygodę z budową domu, a że działkę mam stosunkowo nieopodal (Paniówki pod Gliwicami) to wgłębiam się w Twój dziennik. Jestem już na stronie 24 z 60 :) Wprawdzie jestem inż budownictwa (choć jeszcze niespełnionym) to Twoje doświadczenia na pewno będą pomocne.

Twój dom nie jest na szkodach górniczych? Jak spisuje się Immergas do tej pory?

Witam i życzę powodzenia.

Ja też skończyłem wydz. bud. choć dziś zawodowo zajmuję się już czymś innym. Tym niemniej, ta wiedza pomaga, szczególnie w rozmowach z ekipami.

Moje okolice nie są zagrożone szkodami.

Immergas sprawuje się jak należy.

Izolacja akustyczna (mam w poblizu zaklad stolarski, wprawdzie po poĺudniu nie pracują, ale mam nadzieje, ze kiedys i dopoludnia bede mial wolne :) ). Poza tym mam w pomieszczeniu technicznym kondensat, rekuperator, pralkę i hydrofor i wolałem, żeby nie były słyszalne.

Do tego jeszcze akumulacja ciepła. Planowalem grzanie pompa ciepla w taniej taryfie, ale nawet bez takiego grzania sprawdza sie w przypadku krótkotrwałych fali upałów, czy ochłodzeń.

Izolacja akustyczna (mam w poblizu zaklad stolarski, wprawdzie po poĺudniu nie pracują, ale mam nadzieje, ze kiedys i dopoludnia bede mial wolne :) ). Poza tym mam w pomieszczeniu technicznym kondensat, rekuperator, pralkę i hydrofor i wolałem, żeby nie były słyszalne.

Do tego jeszcze akumulacja ciepła. Planowalem grzanie pompa ciepla w taniej taryfie, ale nawet bez takiego grzania sprawdza sie w przypadku krótkotrwałych fali upałów, czy ochłodzeń.

Ha ha ha, tzn, że ja w domu z porothermu słyszę wszystko z zewnątrz? Dawno się tak nie uśmiałem. Surowy silikat mistrzem budowania, hehehe.

Interesuje mnie trzymanie temperatury w zimę i w miarę chłodne pomieszcznia podczas takich afrykańskich upałów jak teraz dla tego myślę ze silikaty dadzą mi właśnie to.Jestem laikiem i od zawsze myślałem że do budowy to tylko Protherm,bo był od zawsze dla mnie i znajomi tez budują tylko z tego,ale trzeba zauważyć jeden i to chyba największy plus , porotherm ma najlepszą reklamę

Warto tu zaglądać nawet z wakacji :) Zawsze mi się wydawało, że porotherm musi mieć jakieś minusy. Jako, że buduje na płycie, oraz że zależy mi na w miarę ciepłym domu (o izolacyjności akustycznej po mieszkaniu w blokach nawet nie wspomnę) także wybiorę silikaty. Ciekawe czy 18 cm to będzie za mało w piętrowym na szkodach...:) Rysuję sobie projekt, muszę kwestię okien (ceny przesuwnych) skonsultować z jakimś dobrym przedstawicielem. Polecasz jakąś firmę ze Śląska?