Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd bierzecie projekty domów energooszczędnych?

Recommended Posts

Projekty energooszczędne ? A nie lepiej znaleźć sobie projekt który nam się podoba. I zainwestować w technologię energooszczędna ? Każdy projekt może być zaadoptowany na energooszczędny. Tutaj nie liczy się z czego ten dom jest robiony. Tylko jak jest zrobiony !

Oczywiście, ale jak masz w domu masę wykuszy, okien dachowych, lukarn, balkony, kolumny i inne udziwnienia, to żeby go zamienić w energooszczędny, musisz okleić go w całości styropianem. Razem z oknami. Bo pewnych mostków cieplnych nie ocieplisz i możesz je tylko zlikwidować.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem dobry projekt jest najważniejszy... zawsze można coś poprawić, przerobić, ale to będzie trudniejsze... adaptacja gotowego projektu z dużymi zmianami to spory koszt i wcale nie wyjdzie taniej niż zamówienie projektu indywidualnego. Mam przykład kolegi lata z tym gotowcem do konstruktora i zmienia pewne rzeczy bo nie brał udziału w jego tworzeniu i dopiero z czasem uzmysłowił sobie czego chce a czego nie...

Najlepsza droga do pierwszego wymarzonego domu dla nie-wroga :) to zdobywanie wiedzy, rozmyślanie nad tym jaki chcemy osiągnąć efekt - i z tym jasnym przekazem do architekta. Bardziej polecam się skupić na koncepcie wyeliminowania mostków niż na inwestowanie w elementy pasywne takie jak okna... projekt energooszczędnego domku z audytem energetycznym. Dom to spora inwestycja, dla niektórych wiąże się ona z kredytem na 20 lat... nie odważyłabym się na taki krok bez fachowego opracowania. A tak nawiasem mówiąc to adaptacja to ponoć najbardziej niewdzięczna robota więc musi kosztować, jeśli będzie robiona na zasadzie innej niż kasa za kreskę i podpis. Ja tam uważam, że lepiej mieć projekt indywidualny skrojony na miarę potrzeb i możliwości wykorzystujący w pełni atrybuty zakupionej działki a niżeli gotowy projekt niewiadomej jakości uniwersalny (więc zawierający kompromisy, których np nasza działka nie wymaga) w tej samej cenie - bo zmiany muszą kosztować.

Panowie architekci czy wy wiecie co to jest nie powtarzanie wymiarów ?

bo nie raz nie dwa widzę po prostu śmietnik ! jak bym miał kupić projekt

i bym to zobaczył to prosto z mostu bym zapytał co to ?

makulatura ? po jaki chu dawać wymiary na liniach zarysu niewidocznego ?

30 czy więcej razy wymiarować ławę fundamentową ? a długość krokwi całkowita w du pie !

już któryś "projekt" taki widzę

to jak teraz liczyć na to że budynek będzie dobrze zaprojektowane pod względem energooszczędności

jak taka dziedzina jak rys techniczny jest od dawien dawna

i coraz bardziej profanowana .

czy na "politechnikach" tak uczą ? im więcej tym lepiej aby oczarować inwestora ?

że tam jakieś czary niewidy ?

Zwłaszcza że bierzecie za to pieniądze grube !! a niektóre czary wymagają wręcz nie zapłaty a do płaty

• 2 months później...
no i jak dzisiejszy budowniczy energooszczędnych domów? jak wam idzie ? jakie mury i ocieplenia wybraliście? Ja szczerze mówiąc czytam forum już dobre dwa lata . Moja działka czeka już z rok . Od kilku miesięcy szukam projektu dla mojej rodzinki i wciąż czegoś mi brakuje:) Obecnie idę w kierunku parterówki. Poczytałem kilka ciekawych dzienników z tego forum ( Arturo, Piczman, R&K, posty Adama i kilka innych ) pozdrawiam i powiem szczerze, że dalej mam sporo jeszcze pytań co i jak ? czytam dalej bo che być mądrzejszy. Kiedy zacznę budowę? tego nie wiem . Jak na razie nie spieszę się z tym. Mam gdzie mieszkać. Jak rozpocznę budowę takiego domu to po pierwsze primo ma być przyjazny dla domowników , a po drugie primo ma być "energooszczędny" cokolwiek to oznacza:). Energooszczędność to pojęcie względne. Jak dla mnie to energooszczędność ma polegać na jak najbardziej bezobsługowej "kotłowni"-cokolwiek nią będzie oraz niskich kosztach eksploatacji domu ( w tym zużytej energii na ogrzewanie) Zakładam utrzymanie domu na poziomie mieszkania 3-4 pokojowego. Jeżeli uzyskal lepszy wynik to super, ale raczej nie chcę schodzić poniżej tego progu. Dom buduje się na lata więc trzeba pomyśleć o jego obsłudze również jak będziemy starsi a nasze dzieci wyfruną z gniazdka. Edytowane przez sly1234

jak wam idzie ? jakie mury i ocieplenia wybraliście?
jak czytałeś

to ja murów nie wybieram.

Ocieplenie takie aby kocia łownia była tylko dla C.W.U :)

Od kilku miesięcy szukam projektu dla mojej rodzinki i wciąż czegoś mi brakuje

Polecam spisać sobie punkt do realizacji, mi pomaga.

Bo potem skleroza, powrót i niezdecydowanie ... w pewnym momencie od natłoku tych rozwiązań mam dość.

A to bym tak zrobił itp .

Jak powiedziałem sobie że daje XPS'a na płytę fu to

się tego trzymam bo inaczej wariactwo mnie się czepi a może by tak itp ...

Zapisać sobie drogę jaką chce się osiągnąć.

Czy ma być pasywny itp .

No właśnie teraz rozglądam się za projektem i bardzo zainteresował mnie temat domów energooszczędnych. I tutaj pytanie laika: czy każdy model opisany jako energooszczedny jest taki w rzeczywistosci? Bo czytam tutaj że to musi być bryła raczej symetryczna ja natomiast znalazłam projekt bardzo efektowny i teraz nie wiem skąd się bierze jego energooszczednosc...

No właśnie teraz rozglądam się za projektem i bardzo zainteresował mnie temat domów energooszczędnych. I tutaj pytanie laika: czy każdy model opisany jako energooszczedny jest taki w rzeczywistosci? Bo czytam tutaj że to musi być bryła raczej symetryczna ja natomiast znalazłam projekt bardzo efektowny i teraz nie wiem skąd się bierze jego energooszczednosc...

Biura czesto stosują nazwy energo....coś tam , Bądź termo ... etc

pokazują te swoje paski zielone energooszczędności w stosunku do normy.

czytaj dużo i układaj sobie w głowie co tak naprawdę chcesz? znajdź projekt dla ciebie odpowiedni i kombinuj. Technologia budowy, jakie materiały, etc no i najważniejsze usiądź z kalkulatorem i policz sobie to wszystko tzn koszt budowy oraz koszty eksploatacyjne (te drugie to będą przybliżone )

powodzenia

ps. ja wciąż szukam

na pewno nie mam takiej wiedzy jak ty, ale próbuję nadążyć haha. Więc to co zrozumiałem z twoich odpowiedzi to fakt że chcesz fundamenty (z piwnicą) postawić w 100% zaizolowane od gruntu? Tak jak stosuję się te metody przy płytach fundamentowych tak?

Czy masz już OCZ ? Tylko jak tu mieć ocz jak jeszcze nie narysowałeś do końca budynku:) hmmm. Z twoich wypowiedzi zrozumiałem że idziesz w kierunku pasywniaka. Czy piwnica nie będzie przeszkodą w osiągnięciu tego celu?

Czy masz już OCZ
Pierwsze tak na razie zgrubne, to trzeba chwilę przysiąść i dostosować

arkusz do nowego budynku. Moc przy -30 kształtuje się na poziomie 3-4 wat na m^2 i to jest główny wyznacznik pasywności .

Reszta tylko jest lepsza typu energia do "ogrzewania" wyjdzie na minus ... a że jest 3-4 waty na zero to średnio liczy się 3 waty zysków

tak że mamy zero :)

Czy piwnica nie będzie przeszkodą w osiągnięciu tego celu?
Piwnica czemu

przy odpowiedniej izolacji nie robi to różnicy czy jest piwnica czy nie .

Pierwsze tak na razie zgrubne, to trzeba chwilę przysiąść i dostosować

arkusz do nowego budynku. Moc przy -30 kształtuje się na poziomie 3-4 wat na m^2 i to jest główny wyznacznik pasywności .

Reszta tylko jest lepsza typu energia do "ogrzewania" wyjdzie na minus ... a że jest 3-4 waty na zero to średnio liczy się 3 waty zysków

tak że mamy zero :)

Piwnica czemu

przy odpowiedniej izolacji nie robi to różnicy czy jest piwnica czy nie .

Będziesz jednym z pierwszych co budują pasywniaka w rozumieniu domu pasywnego. I chyba pierwszym , który zbuduje go z drewna.:) ciekawy jestem twojego dziennika już teraz. Pewnie przetrzesz kilka bardzo istotnych szlaków w tych tematach. Jeżeli wyjdzie ci to co założyłeś, to powiem ci że obalisz wiele stereotypów budownictwa polskiego. Projektanci wrócą za biurka a hurtownie budowlane będą mieli ciebie za wroga numer 1 haha. Za to tartaki pokochają ciebie haha