parteron 08.07.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Zbudowałem dom, mam w projekcie oczyszczalnię, ale nie jestem pewny czy ją zbuduję, bo na działce glina jak cholera. Niby można zastosować jakieś cuda z kratkami, stosami, ale nie bardzo w to wierzę, bo jak nie ma w co się wchłonąć to się nie wchłonie i trzeba się z tym pogodzić. Oczyszczalnia ma być z reaktorem, dająca na wyjściu wodę o II klasie czystości, którą można by zrzucić do rzeki, gdyby była rzeka.Ostatnio dowiedziałem się od znajomego że w jego firmie mieli problem z odprowadzeniem wody z dużego placu, więc zbudowali studnię "chłonną", czyli normalną studnię, do której nielegalnie odprowadzają wodę ściekającą z placu.Zastanawiam się, czy nie dałoby się zrobić takiej akcji legalnie. Mam pozwolenie na oczyszczalnię, nikt w odległości określonej przepisami studni nie zbuduje, więc może to jest OK, że dowiercę się do jakiejś wody gruntowej i tam odprowadzę wodę o II klasie czystości z mojej oczyszczalni?Może to ktoś kompetentny skomentować? Będę wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam, parteron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 09.07.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Studnia chłonna to nie problem. Po prostu wysil się odrobinę i przeczytaj przynajmniej artykuły "Muratora" na temat oczyszczalni. Oświecenie gwarantowane! Oczyszczalnia ma być z reaktorem, dająca na wyjściu wodę o II klasie czystości, którą można by zrzucić do rzeki, gdyby była rzeka. .... więc może to jest OK, że dowiercę się do jakiejś wody gruntowej i tam odprowadzę wodę o II klasie czystości z mojej oczyszczalni? Tu masz prawdziwy problem! ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 20 sierpnia 2008 r. w sprawie sposobu klasyfikacji stanu jednolitych części wód powierzchniowych. Załącznik nr 1 WARTOŚCI GRANICZNE WSKAŹNIKÓW JAKOŚCI WÓD ODNOSZĄCE SIĘ DO JEDNOLITYCH CZĘŚCI WÓD POWIERZCHNIOWYCH W CIEKACH NATURALNYCH TAKICH JAK STRUGA, STRUMIEŃ, POTOK, RZEKA Wskaźnik Wartość graniczna dla klasy II: Zawiesina ogólna 50 mg/l BZT5 6 mg O2/l ChZT <=20 mg O2/l Takich parametrów nie da ci żadna oczyszczalnia przydomowa (za wyjątkiem zawiesiny - bo to akurat marny wynik). Więc musisz chyba zastosować jakieś doczyszczanie chemiczne albo jeszcze lepiej nanofiltrację. A jak jeszcze zaczną od ciebie wymagać wyników zawartości fosforu i azotu albo (o matko!) siarczanów, chlorków, wapnia czy magnezu, to na same koszty analiz będziesz musiał chyba osobną hipotekę założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts