Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zbudowałem dom, mam w projekcie oczyszczalnię, ale nie jestem pewny czy ją zbuduję, bo na działce glina jak cholera.

Niby można zastosować jakieś cuda z kratkami, stosami, ale nie bardzo w to wierzę, bo jak nie ma w co się wchłonąć to się nie wchłonie i trzeba się z tym pogodzić.

Oczyszczalnia ma być z reaktorem, dająca na wyjściu wodę o II klasie czystości, którą można by zrzucić do rzeki, gdyby była rzeka.

Ostatnio dowiedziałem się od znajomego że w jego firmie mieli problem z odprowadzeniem wody z dużego placu, więc zbudowali studnię "chłonną", czyli normalną studnię, do której nielegalnie odprowadzają wodę ściekającą z placu.

Zastanawiam się, czy nie dałoby się zrobić takiej akcji legalnie. Mam pozwolenie na oczyszczalnię, nikt w odległości określonej przepisami studni nie zbuduje, więc może to jest OK, że dowiercę się do jakiejś wody gruntowej i tam odprowadzę wodę o II klasie czystości z mojej oczyszczalni?

Może to ktoś kompetentny skomentować?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam,

parteron

https://forum.murator.pl/topic/170006-co-to-jest-studnia-ch%C5%82onna/

Studnia chłonna to nie problem. Po prostu wysil się odrobinę i przeczytaj przynajmniej artykuły "Muratora" na temat oczyszczalni. Oświecenie gwarantowane!

Oczyszczalnia ma być z reaktorem, dająca na wyjściu wodę o II klasie czystości, którą można by zrzucić do rzeki, gdyby była rzeka.

....

więc może to jest OK, że dowiercę się do jakiejś wody gruntowej i tam odprowadzę wodę o II klasie czystości z mojej oczyszczalni?

Tu masz prawdziwy problem!

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 20 sierpnia 2008 r. w sprawie sposobu klasyfikacji stanu jednolitych części wód powierzchniowych.

Załącznik nr 1

WARTOŚCI GRANICZNE WSKAŹNIKÓW JAKOŚCI WÓD ODNOSZĄCE SIĘ DO JEDNOLITYCH CZĘŚCI WÓD POWIERZCHNIOWYCH W CIEKACH NATURALNYCH TAKICH JAK STRUGA, STRUMIEŃ, POTOK, RZEKA

Wskaźnik Wartość graniczna dla klasy II:

Zawiesina ogólna 50 mg/l

BZT5 6 mg O2/l

ChZT <=20 mg O2/l

Takich parametrów nie da ci żadna oczyszczalnia przydomowa (za wyjątkiem zawiesiny - bo to akurat marny wynik). Więc musisz chyba zastosować jakieś doczyszczanie chemiczne albo jeszcze lepiej nanofiltrację.

A jak jeszcze zaczną od ciebie wymagać wyników zawartości fosforu i azotu albo (o matko!) siarczanów, chlorków, wapnia czy magnezu, to na same koszty analiz będziesz musiał chyba osobną hipotekę założyć.

https://forum.murator.pl/topic/170006-co-to-jest-studnia-ch%C5%82onna/#findComment-5411133