Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja CO i CWU w nowym domu

Zibo1972

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wykonania instalacji CO i CWU w nowym domu o pow. użyt. 120m2+30m2 (garaż+kotłownia). Na powierzchni 60m2 będzie zamontowane ogrzewanie podłogowe. Dom będzie zamieszkały przez 4 osobową rodzinę. Dom będzie ogrzewany kotłem gazowym (IMMERGAS VICTRIX X 24 2 I) oraz komkinkiem z płaszczem wodnym (Lechma Pl-190 Standart 15KW UO).

Mój instalator zaleca mi podłączenie kotła i kominka do zasobnika, który miałby również wyjście na CO.

Mam następujące pytania:

1). Czy takie rozwiązanie jest dobre i oszczędne?

2). Jaki zasobnik należałoby kupić?

3). Czy macie może lepsze rowiązanie.

Z góry dziekuję za odpowiedź.

• 2 weeks później...

Chodzi chyba o podgrzewacz wody (bojler). Jak najbardziej jest to uzasadnione. Woda grzeje się przy okazji ogrzewania domu więc nie trzeba jej grzać gazem, tak więc jest taniej. Jak mam właśnie robioną instalacje ale z kotłem na ekogroszek. Kominka z płaszczem nie mam. Woda w okresie zimowym będzie grzała się z centralnego.

ja mam zbiornik 140 litrów (większy mi się do kotłowni nie zmieści) z grzałką na lato do grzania

Edytowane przez pablomoc

• 4 weeks później...
z tego co czytam to chyba nie chodzi o bojler cwu a o bufor. ma to sens. widziałem nie raz taką instalacje. można tam pokombinować trochę. ale przede wszystkim ktoś musi zrobić do tego sensowną automatykę żeby to miało sens. jeżeli nie ma to być bufor to proponuję kupić kominek od razu do układu zamknietego lechma takie robi na pewno zaoszczędzi to kosztów. a jeżeli jest to kominek do układu otwartego to można jeszcze podłączyć to przez wymiennik ciepła. na pewno pierwsze i drugie rozwiązanie jest tańsze od propowanego. ale bufor daje ci więcej możliwości. np.podłączenie solarów bez dużych nakładów finansowych. tylko podłączamy pod wolną wężownice

A ja odpowiem:

1. Tak rozwiązanie z zasobnikiem jest dobre i oszczędne ponieważ pozwala wykorzystać kominek do grzania wody - ja nie widzę innej sensownej możliwości grzania wody kominkiem tylko przez zasobnik. Po drugie kocioł gazowy też lepiej pracuje bo nie odkłada się w nim kamień z wody cwu.

2. JAki zasobnik ?, tani i dobry, myślę że dla 4 osobowej rodziny to koło 120- 160 l,ideałem był by z dwoma wężownicami do dolnej kominek do górnej piec gazowy (oczywiście przełączanie automatyką) z czasem do dolnej podpięty byłby solar. Jeśli chodzi o ocieplenie to szkoda kupować ocieplony lepiej samemu ocieplić, ale już chyba tylko z ociepleniem sprzedają. Myślę że taka wielkość jest rozsądna, potem przy domontowaniu solara dokupić drugi zasobnik.

3. Lepsze rozwiązanie to 2 zasobniki np 150 i 50, większy pracuje jeśli mamy tanie źródło cieplej wody np solar lu kominek a mniejszy jak mamy droższe prąd gaz.