sherif 09.07.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam ! Znalazłem potencjalną działkę do kupna ze starym domem do rozbiórki. Działka ma 700m2. Jest (na szczęście) uchwalony MPZP (dość stary), w którym stoi napisane, że: "w stosunku do nowej zabudowy ustala się następujące wymogi: powierzchnia działki nie mniejsza niż 1500m2" Pytanie jak to zinterpretuje urząd jeżeli działka nie jest nowo wydzielana i stoi tam dom, który zamierzałbym wyburzyć i postawić nowy ?Dodzwoniłem się do UM do osób, które wydają pozwolenia na bud i powiedziały mi, że to głupota i tak jest napisane tylko w starych planach. W nowych jest już opisane nie jako dla nowej zabudowa a dla nowo powstałej działki. Dowiedziałem się w sumie, źe nie powinno być problemów ale to zależy od interpretacji. Czy jest jakaś metoda, aby się zabezpieczyć przed kupnem, iz dostanę PnB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.07.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Te 1500m2 oznacza,że od momentu zaistnienia MPZP nie można wydzielić mniejszej działki niż 1500m2 z jakiegoś obszaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 09.07.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Te 1500m2 oznacza,że od momentu zaistnienia MPZP nie można wydzielić mniejszej działki niż 1500m2 z jakiegoś obszaru. Wlasnie niestety nie, jest wyraznie zaznaczone dla nowej zabudowy. Nie ma tam warunku, czy dzialki sa wytyczane na nowo, czy istniejaco Chyba, ze Urzad zinterpretuje wyburzenie i ponowna budowa jako nie "nowa zabudowe" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.07.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Zawsze możesz wystąpić o "rozbudowę", a że przy okazji rozbierzesz całość ....co to urzędnika obchodzić będzie jak oficjalnie będzie to rozbudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 09.07.2012 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Nad taka opcja tez myslalem, popytam jutro w UM. Dzieki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi85 18.07.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 sherif a mpzp jest dostępny na stronie albo masz wersję komputerową>? linka poprosiłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 18.07.2012 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Odwiedzilem urzad i porozmawialem z dwiema milymi paniami od planowania przestrzennego. Stwierdzily, ze to nie ma zastosowania, poniewaz one interpretuja to jako nowa, wydzielana dzialke a nie istniejaca. Druga pani dodala, ze zawsze mozna tez wystapic o przebudowe: zburzyc stary i postawic nowy.Ja jednak wole dmuchac na zimne i po rozmowie wystapilem pisemnie z prosba o interpretacje planu. Plan jest oczywiscie publiczny, bo jest to ustawa gminy.Tak na szybko, znalazlem na Siskomie, ale to ta uchwała co dostałem z UM: http://tiny.pl/h4pbj Par. 12, na str.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.07.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 W MPZP jak byk stoi, że dla tego terenu działka musi mieć 1500m2 powierzchni – inaczej nie jest działką budowlaną i nic tu nie ma napisane o nowo wydzielonych działkach.Ale ta działka jest już zabudowana, a więc można dom przebudować (uzupełnić zabudowę zdegradowana), ale z zachowaniem dotychczasowej skali, oraz powierzchni biologicznie czynnej nie mniejszej jak 50% powierzchni działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 26.07.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 W MPZP jak byk stoi, że dla tego terenu działka musi mieć 1500m2 powierzchni – inaczej nie jest działką budowlaną i nic tu nie ma napisane o nowo wydzielonych działkach. Ale ta działka jest już zabudowana, a więc można dom przebudować (uzupełnić zabudowę zdegradowana), ale z zachowaniem dotychczasowej skali, oraz powierzchni biologicznie czynnej nie mniejszej jak 50% powierzchni działki. To nie tak, działka jest budowlana, bo taki jest obszar i nic tego nei zmienia. Natomiast odnośnie budowy nowego domu, to też mimo, iż jest wpisany wymóg minimalnej wielkości jest to dyskusyjne, bo w końcu plan nie definiuje "Nowej zabudowy". Dowiadywałem się w urzędzie w dep Planowania oraz dep, który wydaje pozwolenia na budowe i otrzymałem odp, że plan jest glupio napisany w tym miejscu i oni bez problemu wydaja pozwolenia na budowe i nie należy się tym przejmować. Zapis stosują jedynie do nowo wydzielanych działek. W sumie potwierdza się to u sąsiadów, którzy dostali pozwolenia na budowę na niemal identycznych działkach. Na wszelki wypadek wystąpiłem pisemnie z prośba o interpretację tego pkt względem PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.07.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 1. Działka jest budowlana, bo jest zabudowana.2. To że jest na obszarze „budowlanym” nie jest tożsame z możliwością jej zabudowy.3. Zgodnie z MPZP na tej działce musisz pozostawić minimum 75% powierzchni biologicznie czynnej.4. Inaczej mówiąc, możesz zabudować, utwardzić itp. tylko 175m2 powierzchni tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 26.07.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 zgadzam się z Siwym. Spotkałam już odpowiedzi Organu, że nie wydadzą pozwolenia na budowę domu na działce mniejszej niż wymaga Plan, ma to przeciwdziałać zagęszczeniu zabudowy, kto chce w tej sytuacji budować na 700 m2 musi dokupić brakujące 800 po sąsiedzku. Ale dom istnieje i bezpieczniej jest przebudowywać istniejący dom. Dziennik budowy będzie wydany i hulaj dusza, kto pozna czy ściana niechcący się rozsypała czy ta sama czy nowa...aczkolwiek spotkałam też sytuacje że i do przebudowy stosuje sie aktualny Plan... ale chyba nie tutaj skoro Plan określa, że dotyczy to nowych domów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.07.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Ps. To co pisałem o powierzchni biologicznie czynnej dotyczy nowej zabudowy. Przy przebudowie (uzupełnieniu zabudowy zdegradowanej) jest 50% lub i w skali zabudowy „starej” (zdegradowanej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 26.07.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Ps. To co pisałem o powierzchni biologicznie czynnej dotyczy nowej zabudowy. Przy przebudowie (uzupełnieniu zabudowy zdegradowanej) jest 50% lub i w skali zabudowy „starej” (zdegradowanej). Tak, to wiem i to nie jest akurat duzy problem. Zobaczymy co odp na pismie w kwestii interpretacji "nowej zabudowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts