Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę vs MPZP ?

sherif

Recommended Posts

Witam !

Znalazłem potencjalną działkę do kupna ze starym domem do rozbiórki. Działka ma 700m2. Jest (na szczęście) uchwalony MPZP (dość stary), w którym stoi napisane, że: "w stosunku do nowej zabudowy ustala się następujące wymogi: powierzchnia działki nie mniejsza niż 1500m2"

Pytanie jak to zinterpretuje urząd jeżeli działka nie jest nowo wydzielana i stoi tam dom, który zamierzałbym wyburzyć i postawić nowy ?

Dodzwoniłem się do UM do osób, które wydają pozwolenia na bud i powiedziały mi, że to głupota i tak jest napisane tylko w starych planach. W nowych jest już opisane nie jako dla nowej zabudowa a dla nowo powstałej działki. Dowiedziałem się w sumie, źe nie powinno być problemów ale to zależy od interpretacji.

Czy jest jakaś metoda, aby się zabezpieczyć przed kupnem, iz dostanę PnB ?

Te 1500m2 oznacza,że od momentu zaistnienia MPZP nie można wydzielić mniejszej działki niż 1500m2 z jakiegoś obszaru.

Wlasnie niestety nie, jest wyraznie zaznaczone dla nowej zabudowy. Nie ma tam warunku, czy dzialki sa wytyczane na nowo, czy istniejaco :(

Chyba, ze Urzad zinterpretuje wyburzenie i ponowna budowa jako nie "nowa zabudowe" ..

• 2 weeks później...

Odwiedzilem urzad i porozmawialem z dwiema milymi paniami od planowania przestrzennego. Stwierdzily, ze to nie ma zastosowania, poniewaz one interpretuja to jako nowa, wydzielana dzialke a nie istniejaca. Druga pani dodala, ze zawsze mozna tez wystapic o przebudowe: zburzyc stary i postawic nowy.

Ja jednak wole dmuchac na zimne i po rozmowie wystapilem pisemnie z prosba o interpretacje planu.

Plan jest oczywiscie publiczny, bo jest to ustawa gminy.

Tak na szybko, znalazlem na Siskomie, ale to ta uchwała co dostałem z UM:

http://tiny.pl/h4pbj

Par. 12, na str.4

W MPZP jak byk stoi, że dla tego terenu działka musi mieć 1500m2 powierzchni – inaczej nie jest działką budowlaną i nic tu nie ma napisane o nowo wydzielonych działkach.

Ale ta działka jest już zabudowana, a więc można dom przebudować (uzupełnić zabudowę zdegradowana), ale z zachowaniem dotychczasowej skali, oraz powierzchni biologicznie czynnej nie mniejszej jak 50% powierzchni działki.

W MPZP jak byk stoi, że dla tego terenu działka musi mieć 1500m2 powierzchni – inaczej nie jest działką budowlaną i nic tu nie ma napisane o nowo wydzielonych działkach.

Ale ta działka jest już zabudowana, a więc można dom przebudować (uzupełnić zabudowę zdegradowana), ale z zachowaniem dotychczasowej skali, oraz powierzchni biologicznie czynnej nie mniejszej jak 50% powierzchni działki.

To nie tak, działka jest budowlana, bo taki jest obszar i nic tego nei zmienia.

Natomiast odnośnie budowy nowego domu, to też mimo, iż jest wpisany wymóg minimalnej wielkości jest to dyskusyjne, bo w końcu plan nie definiuje "Nowej zabudowy". Dowiadywałem się w urzędzie w dep Planowania oraz dep, który wydaje pozwolenia na budowe i otrzymałem odp, że plan jest glupio napisany w tym miejscu i oni bez problemu wydaja pozwolenia na budowe i nie należy się tym przejmować. Zapis stosują jedynie do nowo wydzielanych działek.

W sumie potwierdza się to u sąsiadów, którzy dostali pozwolenia na budowę na niemal identycznych działkach.

Na wszelki wypadek wystąpiłem pisemnie z prośba o interpretację tego pkt względem PnB.

1. Działka jest budowlana, bo jest zabudowana.

2. To że jest na obszarze „budowlanym” nie jest tożsame z możliwością jej zabudowy.

3. Zgodnie z MPZP na tej działce musisz pozostawić minimum 75% powierzchni biologicznie czynnej.

4. Inaczej mówiąc, możesz zabudować, utwardzić itp. tylko 175m2 powierzchni tej działki.

zgadzam się z Siwym. Spotkałam już odpowiedzi Organu, że nie wydadzą pozwolenia na budowę domu na działce mniejszej niż wymaga Plan, ma to przeciwdziałać zagęszczeniu zabudowy, kto chce w tej sytuacji budować na 700 m2 musi dokupić brakujące 800 po sąsiedzku. Ale dom istnieje i bezpieczniej jest przebudowywać istniejący dom. Dziennik budowy będzie wydany i hulaj dusza, kto pozna czy ściana niechcący się rozsypała czy ta sama czy nowa...

aczkolwiek spotkałam też sytuacje że i do przebudowy stosuje sie aktualny Plan... ale chyba nie tutaj skoro Plan określa, że dotyczy to nowych domów....

Ps. To co pisałem o powierzchni biologicznie czynnej dotyczy nowej zabudowy.

Przy przebudowie (uzupełnieniu zabudowy zdegradowanej) jest 50% lub i w skali zabudowy „starej” (zdegradowanej).

Tak, to wiem i to nie jest akurat duzy problem.

Zobaczymy co odp na pismie w kwestii interpretacji "nowej zabudowy"