Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(pewnie było już tysiąc razy, ale nie mogę znaleźć)

Pomiędzy ścianą szczytową a odeskowaną połacią dachu mam pozostawioną około 12 centymetrową przerwę. Wypełnię ją styropianem.

Straszono mnie, że na styku położonego na ścianie szczytowej styropianu i deskowania, będzie zachodziła korozja biologiczna drewna.

Czy rzeczywiście? W jaki sposób zabezpieczyć się przed tym?

Czy ma sens wysmarowanie desek (w miejscu gdzie będą stykać się z ociepleniem) dysperbitem?

Dodam, że na deskowaniu mam papę (a nad nią dachówkę na łatach i kontrłatach, ale to pewnie mało istotne).

https://forum.murator.pl/topic/170025-%C5%9Bciana-szczytowa-jak-zabezpieczy%C4%87-styk-ocieplenia-i-deskowania/

Smarowanie desek tym środkiem to nieporozumienie. Zamontuj w tej szczelinie styropian grubości 10 cm pozostawiając pomiędzy nim a deskami pustą przestrzeń i będzie wszystko OK. Pozdrawiam.

Zakładając temat liczyłem właśnie na Panów zainteresowanie. Dziękuję za odpowiedzi.

Z dysperbitem rzeczywiście nieco egzotyczny pomysł, ale kierowałem się tym, że po drugiej stronie desek jest papa, a papa to, w sumie, dysperbit plus osnowa.

Szczerze mówiąc wariant najprostszy, to jest dociągnięcie styropianu do desek, bez szczeliny czy dysperbitu, najbardziej do mnie przemawia.