pawelpiwowarczyk 09.07.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (pewnie było już tysiąc razy, ale nie mogę znaleźć) Pomiędzy ścianą szczytową a odeskowaną połacią dachu mam pozostawioną około 12 centymetrową przerwę. Wypełnię ją styropianem.Straszono mnie, że na styku położonego na ścianie szczytowej styropianu i deskowania, będzie zachodziła korozja biologiczna drewna.Czy rzeczywiście? W jaki sposób zabezpieczyć się przed tym?Czy ma sens wysmarowanie desek (w miejscu gdzie będą stykać się z ociepleniem) dysperbitem? Dodam, że na deskowaniu mam papę (a nad nią dachówkę na łatach i kontrłatach, ale to pewnie mało istotne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.07.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Smarowanie desek tym środkiem to nieporozumienie. Zamontuj w tej szczelinie styropian grubości 10 cm pozostawiając pomiędzy nim a deskami pustą przestrzeń i będzie wszystko OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.07.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Jaka korozja, daj styropian , psiknij piankę na pełno i zapomnij. Wentylacja okap-kalenica. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 12.07.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Zakładając temat liczyłem właśnie na Panów zainteresowanie. Dziękuję za odpowiedzi. Z dysperbitem rzeczywiście nieco egzotyczny pomysł, ale kierowałem się tym, że po drugiej stronie desek jest papa, a papa to, w sumie, dysperbit plus osnowa.Szczerze mówiąc wariant najprostszy, to jest dociągnięcie styropianu do desek, bez szczeliny czy dysperbitu, najbardziej do mnie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts