Olasa 01.04.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Słyszałam wcześniej, że w planach rządu było wprowadzenie po 1 maja Vatu na zakup działki budowlanej. Nie wiem czy wejdzie taki zapis w życie. Bardzo proszę o informacje bo osoba od której planuję taką działkę kupić może ją sprzedać dopiero właśnie w maju tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 01.04.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Jest tak wiele różnych wiadomości na ten temat,że na dzięn dzisiejszy trudno cokolwiek powiedzieć:np.jeżli ktos nie prowadzi działalności gospodarczej to sprzedaz dz.budowlanej nie jest obłożona 22%VAT-emale jesli miała wcześniej dz.rolna i ja przekształciła i podzieliła na dz.budowlane to bbędzie porzy sprzedaży 22%Vat.To jest tylko jedna z wielu możliwości opodatkowania po 1 maja.Dzisiaj nawet notariusze nie wiedzą jakie stawki bedą naliczać po 1 maja.Niestety trzeba poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 16.04.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Podsylam link do ustawy z prosba by jednoznacznie zinterpretowac niejasne paragrafy dotyczace zwolnien od podatku VAT sprzedazy dzialki budowlanej i budynku jednorodzinnego. http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/1283_u.htm Czy mam rozumiec ze ktos zmuszony do sprzedazy nieukonczonej nieruchomosci dobity zostanie rowniez Vatem 22%?. Czy sprzedaz dzialki budowlanej jest, czy nie jest zwolniona z podatku VAT. Jak wyglada sprawa poruszona w poscie powyzej?. To znaczy kupno dzialki budowlanej po przeksztalceniu i podziale od bylego wieloletniego wlasciciela gruntu rolnego?. I jak wyglada ewewntualna karencja, jesli jest, na pozniejsza odsprzedaz czesci lub calosci takiej dzialki?. Sprawa dosc pilna bo mam szanse zdazyc z zakupem przed 1 maja ale to by oznaczalo rzucenie wszystkiego i zajecie sie tylko tym tematem. Jesli natomiast interpretacja moja sie potwierdzi ze sprzedaz dzialek budowlanych bedzie zwolniona z podatku VAT to mam czas na spokojne zalatwianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 20.04.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Podciągam wątek, bo rzecz i mnie bardzo interesuje. Prowadzę działalnośc gospodarczą, ale działkę kupuje na własne potrzeby nie związane z ta dzialalnością, czy to znaczy, ze zapłace 22 %Vat ???. Działka była przekształcana z rolnej ale ileś lat temu - czy to nadal "działa " i większy VAt??? Gubie sie już totalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 20.04.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Według najnowszych informacji zakup działek budowlanych ma być obłożony 22%VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ToJaro 21.04.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Polecam artykuł z Wyborczej:http://dom.gazeta.pl/dom/1,50848,1969510.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 21.04.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Przeczytałam tą ustawę co Witeq przytoczył i wychodzi mi, że działki budowlane( inne nie) oraz domy i mieszkania używane (zasiedlane poraz drugi) mają być obłożone Vatem, ale może czegoś nie doczytałam, bo w połowie się zmęczyłam a załączniki nie chciały się otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts